Biznis & tech

ZET, dakle, od 1. srpnja uvodi nove karte, no možda je zanimljivija mobilna aplikacija koju najavljuju za jesen

Karta od pola sata ostaje, a uvodi se jednosatna karta po cijeni od sedam kuna

FOTO: PIXSELL

ZET je na svojim stranicama objavio kako će od 1. srpnja promijeniti cijene svojih usluga, ali i uvesti mobilnu aplikaciju. Polusatna karta od četiri kune i dalje ostaje, no uvodi se jednosatna i jednotarifna karta po cijeni od sedam kuna. Karte će, naravno, biti dostupne i za kupnju u elektroničkom obliku, dakle prislanjanjem vrijednosne kartice na automate za naplatu u ZET-ovim vozilima.

Bitna razlika između elektronske i papirnate karte je u tome što će elektronske vrijediti u oba smjera putovanja, dok će papirnate vrijediti u jednom smjeru. Kod vozača vozila će se moći kupiti samo karte od 15 kuna, koje će vrijediti sat i pol. Ostale karte će se moći kupiti na uobičajenim prodajnim mjestima.

Vraća se plaćanje mobitelom

No, najveća novost je zasigurno povratak mogućnosti plaćanja karata putem mobitela, točnije, putem besplatne mobilne aplikacije. ZET je mogućnost plaćanja mobitelom imao do 2013. godine, kada se karta mogla kupiti slanjem SMS poruke. Međutim, ubrzo su shvatili kako su manipulacije sustavom bile iznimno jednostavne, pa će novi sustav naplate putem aplikacije, kažu, biti sigurniji, te “unaprijediti informiranje putnika”. Iz aplikacije će se moći kupiti sve karte, a trebala bi biti dostupna tijekom jeseni.

Vožnja uspinjačom poskupljuje s četiri na pet kuna, dok se hitna vožnja povećava na 25 kuna, umjesto dosadašnjih 20 kuna. U uspinjači također neće vrijediti vrijednosne niti papirnate karte iz ostalih sredstava javnog prijevoza, no oni s godišnjim ili mjesečnim pokazima uspinjaču će moći koristiti nesmetano kao i do sada. Cijene tih pokaza neće se mijenjati.

Nastavite čitati