U Zagrebu je počeo Advent, a naši reporteri jučer su se cijeli dan muvali po gradu. Ovo su prvi dojmovi
Prošli smo sve važnije lokacije u centru i napravili mali vodič kako biste se lakše snašli
Prethodna
Slika: 1/9
Sljedeća
U subotu je u Zagrebu počeo Advent pa su se Telegramovi reporteri, sada već tradicionalno, cijeli dan muvali po centru grada kako bi provjerili što se ove godine nudi. Advent traje do 6. siječnja i jučer je većina kućica bila spremna sa svojom ponudom. Neke od njih su, zapravo, počele raditi još krajem prošlog tjedna, ali od subote su krenuli ozbiljno. No, ima i onih koji još uvijek nisu predstavili sve što su zamislili za ovaj Advent pa se cijela ponuda očekuje tek kroz koji dan ili tjedan.
Ivan i naš fotograf Borko obišli su lokacije u centru, među kojima su Europski trg, Fuliranje na Strossmayerovom trgu, Tomislavac, Gornji grad, ali i novost na ovogodišnjem Adventu - stari dio Tkalčičeve ulice. Na svakom mjestu su provjerili ponudu na kućicama i pokušali napraviti pregled cijena i izdvojiti neke fora stvari.
| Borko Vukosav Telegram

1. Lokacija - Europski trg
Na Europskom trgu nalazi se nekoliko desetaka kućica i, kao i svake godine, malena pozornica nalik igluu. Atmosfera je već standardno dobra, za što je vjerojatno bar djelomično zaslužna glasna božićna glazba koja trešti iz zvučnika. Malo smo pogledali što se nudi i stvari izgledaju ovako: kobasice možete kupiti za 17-25 kuna, ovisno o kućici (dok u Rougemarinu, recimo stoje između 32 i 44 kune), kuhano vino je 15 kuna, hot-dog ćete naći za isto toliko, dok ćete za fritule morati izdvojiti 20 kuna. Cijena zimskih koktela kreće se između 30 i 60 kuna, germknedle su 30, a rakije između 13 i 15. Na Europskom trgu možete uzeti i sarmu, a dva ili tri komad, ovisno u kućici, platiti ćete 40 kuna.
| Borko Vukosav Telegram

Iako ćete dobiti dojam da Europskim trgom dominiraju kobasice, na samo rubu nalazi se zanimljiva kućica - Viška kuća. Umjesto kobasica, oni primjerice u ponudi imaju višku pogaču za 25 kuna te riblje ražnjiće također za 25 kuna. Ako su vam dosadile fritule, kod njih možete uzeti kroštule, a porcija košta 35 kuna.
| Borko Vukosav Telegram

Na štandu Kontesa probali smo klasičnu debrecinku koju smo platili 24 kune. Kobasica je bila pristojne veličine, no pecivo se činilo malo preveliko (i presuho) za nju. Bila je i malo hladna jer je stajala iz rub kotla u kojem se kuhala, ali okus je bio skroz dobar.
| Borko Vukosav Telegram

2. Lokacija - Trg bana Jelačića (kod Manduševca)
Na trgu bana Jelačića smo se zadržali kod Manduševca gdje se, kao i svake godine, nalazi hrpa kućica koje su malo nagurane, pa je velika gužva. Kao i prošlih godina, taj dio trga je prepun umjetnog snijega koji zbilja stvara pravi zimski ugođaj.
I ovdje smo provjerili ponudu. Kobasice, dakle, možete kupiti za između 15 i 25 kuna, čvarci su 25 kuna, knedle između 12 i 15 kuna, kuhano vino je 15 kuna. Za germknedle ćete ovdje morati izdvojiti 35 kuna, zapečene štrukle su 25, a rakije između 15 i 17 kuna.
| Borko Vukosav Telegram

Sendvič s pulled porkom sa štanda Rougemarin mi se učinio zanimljivim pa sam ga odlučio kušati. Platio sam ga 40 kuna. Meso je bilo jako fino, slatko i mekano, baš kako treba biti. Pecivo je, međutim, djelovalo pomalo staro, no nije mi previše narušilo okus.
| Borko Vukosav Telegram

U Staroj Tkalčićevoj, koja kreće malo niže od križanja s Krvavim mostom, nismo pronašli previše kućica, tek nekoliko njih na kojima prodaju kape i slične zimske drngularije. No, naletjeli smo fora eksponate koji nam pokazuju kako je ta ulica nekad izgleda. U parkiću kod kipa Marije Jurić Zagorke se primjerice nalazi šeširska radnja.
| Borko Vukosav Telegram

Malo poviše u Tkalčićevoj nalazi se i stara ljekarna iz toga doba, a uz gotovo svaku kuću u Tkalčićevoj postavljen natpis na kojem se pišu neki detalji o povijesti te kuće.
| Borko Vukosav Telegram

4. Lokacija - Gradec
Na Gradecu se uz desetak kućica i ova godine nalazi ono fora mjesto za fotografiranje, koje gleda na Zagrebačku katedralu. Vjerojatno već znate da je to neizbježna destinacija svakog obilaska Adventa, a red za slikanje je već oko 15 sati bio poduži. Na Gradecu su instalirali i malenu pozornicu, na kojoj svaku večer netko nastupa. U subotu je svirao Cubismo.
Što se tiče ponude i cijena; i ovdje možete kupiti neizbježne kobasice za 15 do 27 kuna, hot-dogovi su 15, kuhano vino isto toliko. Za fritule ćete izdvojiti 20 kuna, a koktele možete pronaći za 30 do 60 kuna. Rakije koštaju između 13 - 15
| Borko Vukosav Telegram

Čim smo došli na Gradec, skužio sam kućicu koja se zove 100% Istra i odlučio kušati njihovo bijelo kuhano vino od istarske malvazije. Platio sam ga 16 kuna i zbilja je bilo dobro jer se fino osjetio okus samog vina, i nisu ga preuzeli šećer i začini.
Kušali smo i jedan istarski specijalitet, sendvič od telećih obrazina, s mixom salate od kupusa. Ljudi na štandu su nam ispričali kako se radi o istarskom specijalitetu i da je to komad mesa do kojeg se užasno teško može doći. Kažu da su jako sretni što su ga mogli ponuditi ove godine na Adventu. Zapravo, sretni smo i mi jer dugo nismo probali tako fin i mekan komad teletine. Objasnili su nam da je takav jer se pripremao na maslinovom ulju i na istarskoj malvaziji šest sati. Sendvič smo platili 45 kuna.
| Borko Vukosav Telegram

U prolazu Klovićevih dvora skrile su se još četiri kućice, a sve nude slatku hranu. Mi smo odlučili kušati ove šarene knedle. Obične knedle od šljiva stoje 15 kuna, dok primjerice ova, roza s okusom maline, stoji 18 kuna.
| Borko Vukosav Telegram

Kad smo se krenuli već spuštati prema Strossmayerovom šetalištu, ugledali smo neobičnu kućicu koja se zove Rasputin. Na njoj prodaju ruske specijalitete, a kako nam se po naglasku čini, na njoj i rade gospođe iz Rusije. U prolazu smo vidjeli da prodaju sendvič od kamčatskog lososa za 35 kuna, koji se u Rusiji sušio po originalnoj ruskoj recepturi.
| Borko Vukosav Telegram

5. Strossmayerovo šetalište od Gradeca do uspinjače
Iako se Strossmayerovo šetalište proteže od Gradeca do Mesničke, program je podijeljen na dva dijela, jedan do i drugi od uspinjače. Na ovom donjem dijelu kod Gradeca se nalazi nekoliko desetaka manjih kućica, koje imaju raznoliku ponudu.
Ovdje kobasice koštaju između 15 i 25 kuna, hotdogovori su 15, kuhano vino ćete naći za između 16 i 17 kuna, fritule su 20, a rakije od 15 do 20 kuna.
| Borko Vukosav Telegram

Zgodnom nam se učinila kućica The Fat Santa koja je u ponudi imala švicarski sir Raclette, koji se topi direktno s koluta. Dakle, površina koluta se zagrijava, a vrući sir se nožem struže direktno na vašu hrenovku ili debrecinuku. Takvu kobasicu platit ćete između 22 do 25 kuna.
| Borko Vukosav Telegram

Na Strossmayerovom šetalištu nalazi se i kućica Kumru & Craft koja, kako ime govor,i prodaje turske sendviče Kumru te craft piva. Manji kumru sendvič s lukom, mesom i sirom stoji 20 kuna, dok ćete za veći morati izdvojiti 40 kuna.
| Borko Vukosav Telegram

6. Strossmayerovo šetalište od uspinjače do Mesničke
Donji dio Strossmayerovog šetališta prepun je kućica, a uz uspinjaču se ponovno nalazi malena pozornica na kojoj se odvijaju dječje predstave. Sve je puno i lampica koje su obješene između koršnji drveća pa nekako djeluje romantično.
I ovdje kućice imaju standardnu ponudu, kobasice su od 15 - 30 kuna, hot-dogovi 15 kuna, kuhano vino 15-17 kuna, fritule 20 kuna, a rakije između 13 - 20 kuna.
| Borko Vukosav Telelgram

Na kućici koja se zove Zagorska hiža pri Rudeku i koja, naravno, ima zagorske specijalitete, možete kušati odojka. Možda malo bizarno, ali odojak je bio pred nama kompletno trančiran pa smo mogli birati koje dijelove želimo.
| Borko Vukosav Telegram

Na kraju smo se ipak odlučili za čvarke to go. Ova relativno malena porcija, od koje se vjerojatno nećete najesti, košta 20 kuna.
| Borko Vukosav Telegram

7. Marićev prolaz
Spuštajući se s Gornjeg grada prema Zrinjevcu prošli smo kroz Marićev prolaz. Kraj svih ovih silnih lampica zbilja je teško odoljeti da se ovdje ne fotkate pa smo eto i mi to učinili, kao vjerojatno i svi drugi koji se se tamo zatekli.
| Borko Vukosav Telegram

8. Zrinjevac
Cijelom središnjom stazom parka protežu se kućice, koje su postavljene od meteorološkog stupa, pa sve do HAZU-a. Većina kućica s hranom nalazi se oko samog paviljona, dok su na ostatku staze postavljene kućice s drugim stvarima, poput kapa, šalova i božićnih dekoracija.
Ovdje kobasice možete kupiti za 15 do 30 kuna, hot-dogovi su 15 kuna, kuhano vino između 15 i 16 kuna, fritule od 20 do 25 kuna, a rakije ćete naći za između 13 i 18 kuna.
| Borko Vukosav Telegram

Zastali smo na kućici After Ski, koje smo već ugledali kad smo šetali po Gornjem gradu. Odlučili smo kušati vrući gin za 22 kune, a dečki sa štanda su nam ispričali kako oni ustvari imaju pet lokacija, po cijelom adventu. Fora je u tome što svaka od kućica predstavlja jedno skijalište, pa je ovo na Zrinjevcu ustvari Schladming.
Gin je bio jako vruć i sladak i iako mi nije pretjerano drag u hladnom obliku, ovaj kuhani mi se činio kao sasvim dobra alternativa tipičnom kuhanom vinu. Okus nije bio prožet isključivo začinima, već se i osjetio okus samog gina.

Dok smo pili gin, skužili smo da se na istoj kućici prodaju i uštipci koji su izgledali jako fino. Za 22 kune ćete dobiti porciju s tri ogromna uštipka, i prilično smo sigurni da se od njih gotovo svatko može najesti. Za 25 kuna, dobit ćete tri uštipka prelivena s Nutellom. Međutim, najzanimljivije kod njih je njihovo punjenje. Radi se o bijeloj slatkoj kremi i jako smo se mučili da identificiramo o čemu se točno radi. Budući da nismo uspjeli, pitali smo dečke na kućici, ali nisu nam previše pomogli. Naime, radi se o tajnom sastojku.

9. Fuliranje
Na Strossmayerovom trgu, mjestu gdje se nedavno održavao Burgerfest, smjestilo je Fuliranje. Prije nekoliko godina, Fuliranje se nalazilo kod Europskog trga i u Tomićevoj, no ovdje je sada već drugu godinu za redom. Na njemu smo pronašli hrpu fora kućica, kao što je primjerice štand sa švedskim specijalitetima, ali i nekoliko kućica s burgerima. Stoga, ako želite pojesti dobar burger, možete se zaputiti na Fuliranje.
Burgeri koštaju između 35 i 70 kuna, kobasice su od 15 do 30 kuna, hot-dogovi koštaju 15 kuna, kuhano vino između 15 i 20 kuna. Fritule ćete platiti između 20 i 25 kuna, rakije su od 13 do 18, a germknela 35 kuna.
| Borko Vukosav Telegram

Prva kućica na kojoj smo zastali bila je Munchy, no, tehnički ne bismo ju baš nazvali kućicom. Naime, smještena je u sjajnu metalnu kamp prikolicu koju uglavnom možete vidjeti u američkim filmovima. Kuhaju uglavnom zdrave i lagane stvari, za slučaj da ste se zasitili teških kobasica i ostale zimske hrane. Primjerice, rade smoothieje, no nama je interesantniji bio veganski curry. Rade i običan curry s piletinom koja košta 55 kuna, dok je veganski 45 kuna. Za smoothie ćete morati izdvojiti 45 kuna.
| Borko Vukosav Telegram

Nama ipak nije bilo dosta zimske hrane pa smo na štandu Street sarme uzeli sendvič s buncekom. King buncek, kako ga nazivaju, platili smo 36 kuna. U tamnom tostiranom pecivu dobili smo namaz s hrenom i topli buncek koji je na vrhu imao i dinstani luk. Okus mu je bio odličan. Meso je bilo mekano, a hrena nije bilo previše pa nije preuzeo cijeli okus. Sendvič je bio i pristojne veličine pa se od njega zbilja bez problema može najesti.
| Borko Vukosav Telegram

Na Fuliranju sam kušao i vrući koktel Papaya pie, s kućice Papaya Winter House. Koštao je 39 kuna, a u njemu su bili votka, ekstrakt vanilije i sok od zelene jabuke. Poput toplog gina, ispostavio se kao sasvim dobra alternativa kuhanom vinu. Okus mu je stvarno fin, a alkohol nije prenaglašen, iako se radi o votki.
| Borko Vukosav Telegram

Za kraj sam uzeo i Germknedlu sa štanda Stross Germ Knedle. Umak od vanilije s kojim je bila prelivena bio je jako fin, no tijestom baš i nisam bio zadovoljan. Knedla kao da je malo predugo stajala. Punjenje od šljive bilo je slatko, no moram priznati da su mi Germknedle ostale u boljem sjećanju prošle godine. Ovu sam platio 35 kuna.
| Borko Vukosav Telegram

10. Tomislavac
Na Tomislavcu se, oko klizališta, nalazi desetak kućica, ali budući da je ovdje fokus na klizalištu, one se čine nešto skromnijima. Zapravo, naletjet ćete na već uobičajenu ponudu, kobasice za između 15 i 30 kuna, hot-dogov za 15 i kuhano vino za između 14 i 20 kuna. Fritule ćete platiti od 20 do 25, rakije od 13 do 18, a germknedlu ćete pojesti za 35 kuna.
| Borko Vukosav Telegram

Međutim, ljudi ovdje uglavnom dolaze zbog klizanja pa je atmosfera bila standardno vesela.
| Borko Vukosav Telegram

11. Tunel
Prošetali smo i tunelom, koji ide od Mesničke ulice do Art parka. U njemu se ove godine nalazi nekoliko izložbi, a u trenutku kad smo bili tamo, izložbu je imao Unicef. Tunel, koji je uvijek fora, za vrijmee adventa izgleda posebno zgodno zbog osvjetljenja.
| Borko Vukosav Telegram

12. Prolaz Sestara Baković
U prolazu Sestara Baković, kod kina Europa se (kao na Tkalčićevoj) nalazi par fora instalacija o tome kakav je Zagreb bio nekad. Ovo je, na primjer, izlog neke stare trgovine.
| Borko Vukosav Telegram

Cijeli prolaz je, naravno, okićen lampicama i izgleda zbilja čarobno.
| Borko Vukosav Telegram
