Komentari

Beroš opet posve ozbiljno priča o nekakvoj pobjedi nad koronom. Zar baš ništa nije naučio od svog šefa?

Dok treći val kuca na vrata, u Vladi opet spominju pobjedu nad koronom. Zbog mjera koje nisu htjeli donijeti

Valja se podsjetiti, kako bi se naglasilo koliko je otužno preuzetno da prvi čovjek zdravstvenog sustava u Hrvatskoj na tiskovnoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite govori o “pobjedničkoj formuli”, kako teško je ta formula porađana

“Hrvatska je pobijedila Covid-19, ova Vlada je pobijedila Covid-19, mi smo savladali epidemiju. Kakvo bi bilo ozračje u Hrvatskoj da smo imali 3000 mrtvih? A moglo se dogoditi”, čuvena je izjava Andreja Plenkovića koju je dao u Splitu, 26. svibnja prošle godine.

Osam mjeseci kasnije, Hrvatska u pandemiji Covida-19 broji 4500 mrtvih. I, kakvo je ozračje? Pobjedničko.

Pobjeda i žrtve

Ne, nije u pitanju sarkazam, ni crni humor s (pogrešnog) ruba pristojnosti. Radi se o citatu. “Moramo i dalje biti oprezni, međutim, možemo zaključiti da naše balansirane mjere daju rezultate i da je to optimalna pobjednička formula u Hrvatskoj kada je riječ o borbi protiv epidemije”, izjavio je danas Plenkovićev ministar zdravstva Vili Beroš.

Optimalna pobjednička formula, dakle. Sa strane bi trebalo na trenutak staviti činjenicu da je, u tragediji koja i dalje traje, iako nešto manjim intenzitetom (eto, danas smo imali “samo” 26 umrlih) pitanje elementarne poniznosti i pijeteta ne govoriti u terminima pobjede.

Jači od Europe

Činjenica je da su mjere uvedene krajem studenog dale rezultata u značajnom usporavanju pandemije u Hrvatskoj. Ali, valja se podsjetiti, kako bi se naglasilo koliko je otužno preuzetno da prvi čovjek zdravstvenog sustava u Hrvatskoj na tiskovnoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite govori o “pobjedničkoj formuli”, kako teško je ta formula porađana.

Još 30. rujna prošle godine, kad je krajnje liberalan pristup turističkoj sezoni usred pandemije istu prekinuo usred kolovoza, a brojke krenule rasti pripremajući tragičnu jesen Hrvatskoj, šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je govorio kako svi u Europi imaju strože mjere. Ali, naše, eto, “donose dobre rezultate”, pa ih ne treba postrožavati.

Stravična i manje stravična razina

U listopadu je postalo jasno da smo u drami. Znanstvenik Ivan Đikić je 23.10. upozoravao da srljamo u nekontrolirani lockdown i tražio strože epidemiološke mjere. Kasnije se doznalo da su postrožavanje mjera tražili i mnogi stručnjaci u Vladinom znanstvenom savjetu, ali su bili ignorirani.

Početkom studenog su otvorenim pismom stroge epidemiološke mjere, ono što se danas naziva “pobjedničkom formulom”, tražile i sve bitne udruge s ovog strukovnog područja.

Doviđenja i hvala na suradnji

No, Vlada i Stožer su mjere prvo dodatno liberalizirali, kako ne bi imali političkih problema s Kolonom sjećanja u Vukovaru, da bi tek krajem studenog donijeli stroge epidemiološke mjere koje su i danas na snazi i nakon čije primjene su stravične brojke zaraze i umrlih pale na sadašnju, nešto manje stravičnu razinu.

Ukratko, s obzirom na otezanje i kašnjenje, jedini pravi kontekst u kojem bi Beroš mogao govoriti o “pobjedničkoj formuli” je onaj koji bi se dopunio s još jednom rečenicom. Onom u kojoj bi se ministar, zbog kašnjenja s primjenom pobjedničke formule, zahvalio na suradnji.

Treći val

Sva promašenost hvastanja s primjenom formule koju su mjesecima izbjegavali, međutim, ne završava na izostanku osobne političke odgovornosti. Dok, eto, Hrvatska i dalje toliko pobjeđuje, nije nimalo nemoguće da će današnja Beroševa izjava u mjesecima koji slijede postati poput Plenkovićeve svibanjske, meta gorkih i opravdanih kritika.

Jer, dok Hrvatska “pobjeđuje”, Italija doslovno istog dana produljuje izvanredno stanje do travnja. Broj zaraženih dramatično raste u Velikoj Britaniji iz koje dolazi brzošireća mutacija Covida-19, koja je, eto baš danas, zabilježena na samom pragu Hrvatske, u susjednoj Mađarskoj. Angela Merkel je najavila nedavno da će stroge mjere zatvaranja u Njemačkoj potrajati još osam do deset tjedana, a treći val u dobrom dijelu Europe, postaje najnovije “novo normalno”.

Pričati o pobjedama u takvim okolnostima jednako je promašeno i lakomisleno kao što je bilo u Splitu, vrućeg svibnja 2020. godine. Na dan do kojeg je u Hrvatskoj od Covida-19 umrla 101 osoba.

Nastavite čitati