Komentari

Čemu se čovjek u ovoj zemlji još može i smije nadati kad vidi suce kako feštaju s tipom protiv kojeg se vodi milijun procesa?

Još se pitate zašto smo ove godine na ljestvici korupcije ponovno bitno gori od Saudijske Arabije, Ruande i Kostarike

13.01.2021., Kastela - Zeljko Kerum, hrvatski poduzetnik i političar.

Photo: Milan Sabic/PIXSELL
FOTO: Milan Sabic/PIXSELL/Ilustracija

Sada ćemo, naravno, od pravosudnih uzvanika u Kerumovoj konobi slušati razna izmotavanja dok sve ovo, kao što uglavnom bude, pomalo ne padne u vodu. I počela su. Već u zbornom pjevanju tvrde kako nisu imali blage veze da je lokal Kerumov, niti da će i on biti tamo. Pa što se onda nisu digli i otišli kad se njihov klijent pojavio i zauzeo cijelu pozornicu? Bilo im je neugodno otići?

Sabor bi posebnom spomenicom trebao prvo nagraditi onoga tko je TO snimio i pustio u javnost, a onda, istog momenta, napokon krenuti u drastičnu reformu pravosuđa.

Gledamo, naime, kako petorica sudaca iz same vrhuške pravosudne vlasti u Dalmaciji piju i jedu u kaštelanskoj konobi čiji je vlasnik Željko Kerum. Zabavlja ih sam Kerum, političar i bivši gradonačelnik Splita, kandidat na skorim lokalnim izborima i predsjednik stranke koju je – sprdajući se s ovim društvom – nazvao Hrvatskom građanskom strankom.

Kerum je izvrsno raspoložen, pleše i pjeva za časne suce i druge uzvanike na tom veselom rođendanu, ponaša se kao domaćin. I te večeri nikome ne prijeti da će mu ”iščupati gučak”, što mu je inače običaj. Gučak, što znači grkljan, očito se u Hrvatskoj ne može i ne želi iščupati korupciji i svim drugim sramotama kojima je natrpano naše pravosuđe.

Zašto suci feštaju s čovjekom koji ima milijun procesa?

Čemu se, dakle, čovjek u ovoj zemlji još može i smije nadati kad vidi ovakvu predstavu u kojoj se s Kerumom u ogorsko kolo hvataju lovci i lovina? Samo je valjda ovdje zamislivo da suci feštaju s tipom protiv koga se na splitskim sudovima vodi mali milijun nedovršenih procesa.

S tim istim Kerumom čije je propalo balkansko carstvo ostalo dužno stotinama vjerovnika – među kojima je, dakako, i država – najmanje 1,7 milijardu kuna. S velikim meštrom klana Kerum koji je posvuda pružio zmijske repove i vriježe svojih biznisa uvezanih u sve, od trgovine i gradnje, do pomorskog dobra na Marjanu i nekretnina po Zagrebu.

Pa to je da ti pamet stane da se s takvim profilom i klijentom slobodno zabavljaju predsjednik Županijskog suda u Splitu Bruno Klein, predsjednik Upravnog suda u Splitu Silvio Čović, glasnogovornik Županijskog suda u Splitu Dinko Mešin, sudac Županijskog suda Miho Mratović i sudac Općinskog suda u Splitu Tomislav Zlodre, koji sad tvrdi da nije bio tamo.

Suce naprosto nije briga za pravila ponašanja u struci

Kako će, majke ti mile, ti dični predsjednici sudova i suci sutra suditi Kerumu nakon što su se s njime ovako lijepo najeli, napili i prijateljski bratimili.

To je pitanje za Sabor, Ministarstvo pravosuđa, Državno sudbeno vijeće i Vrhovni sud koji sada, povodom ove sramotne snimke, nalazi da je dovoljno očinski podučiti suce da uvijek paze na svoje ponašanje u sudnici i izvan nje i ”vode računa o svakoj situaciji u kojoj bi njihovo ponašanje moglo izgledati neprimjereno”. No, dok netko od tih sudačkih glavešina ne dobije nogom u guzicu, tako da se ubuduće može posvetiti nekoj drugoj profesiji, na primjer iznajmljivanju apartmana, ni od kakve promjene nema ništa. To je tako jasno.

Uopće, dakako, nema teorije da ovi suci s vrha hijerarhije ne bi znali pravila ponašanja u svojoj struci. Zna ih svaki pekar. Samo što se njima fućka. Ne samo za pandemiju i zabranu okupljanja kad svi lokali moraju biti zatvoreni, a suci pokazivati primjerom kako se poštuju propisi. Ne samo za to da suci nikad nemaju što jesti i piti s političarima. Nego za tu daleko, daleko jaču i najjaču stvar koja se tiče njihove nepristranosti, moralne neporočnosti i stvaranja uvjerenja da su pred sudovima svi jednaki.

Sada ćemo od sudaca samo slušati razna izmotavanja

Sada ćemo, naravno, od pravosudnih uzvanika u Kerumovoj konobi slušati razna izmotavanja dok sve ovo, kao što uglavnom bude, pomalo ne padne u vodu. I počela su. Već u zbornom pjevanju tvrde kako nisu imali blage veze da je lokal Kerumov, niti da će i on biti tamo. Pa što se onda nisu digli i otišli kad se njihov klijent pojavio i zauzeo cijelu pozornicu? Bilo im je neugodno otići?

A nije im neugodno na zatvorenoj veselici trgati drniški pršut i slaviti s osobom koja je na njihovim vlastitim sudskim klupama kandidat za razne tipove kazni, ovrha i pitaj boga kakvih sve sankcija iz instrumentarija ove žalosne pravne države?

I onda je potpuno logično da Kerum nema vremena odgovarati na novinarska pitanja o ovome jer baš ”naliva taracu”. U sretnoj simbiozi s ovakvim pravosuđem, svi su hrvatski kerumi odavno nalili građanima miješalicu betona na glavu. Zato smo ove godine na ljestvici korupcije ponovno bitno gori od Saudijske Arabije, Ruande i Kostarike, a i put prema dolje je osiguran bolje nego vrata Pentagona.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu