Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Komentari

Komentari Država u dvije godine ulupala 5,1 milijardi kuna za saniranje duga veledrogerijama. I? Dug je danas opet isti

Plenković se u travnju hvalio da je "HDZ-ova Vlada riješila problem duga veledrogerijama". Nove brojke ga demantiraju

“Poruka je da je Vlada HDZ-a osigurala da se dugovi veledrogerija riješe, da se dogovori hodogram rješavanja dugova koji nastaju prije svega zbog poslovanja zdravstvenih ustanova. Mi smo to riješili", govorio je premijer na proljeće. Nisu. Dug raste sve brže, a reforma je još uvijek tek u pripremi.

Predsjednik Vlade opet je u “zoni”. Onoj iz koje se, suočen s pitanjima na koja se ne može pristojno odgovoriti bez priznavanja vlastite krivice, izvlači suptilnošću oklopnog vozila. Ignorira sadržaj pitanja, daje kratke odgovore koji znače poziv na prekid konverzacije i napada ili one koji postavljaju pitanja ili političku konkurenciju.

Jasno je da je ritam kojim se provodi obnova (provodi? Zagreb, nula obnovljenih objekata u organiziranoj obnovi) sramotan. Još je jasnije da je jedan od razloga zastoja teško rješivi sudar Zakona o obnovi i stvarnosti, za koji se zna već mjesecima. Prekasno, pola godine nakon potresa, izglasani Zakon o obnovi tako već dugo predstavlja zapreku – obnovi, no tek se ovih dana počelo otvoreno govoriti o njegovoj promjeni.

Hod zemljom snova

Andrej Plenković, međutim, kao i mnogo puta dosad, ne dopušta stvarnosti da remeti njegov miran i odlučan hod zemljom snova. Kad su ga tako novinari jučer pitali je li Zakon o obnovi trebalo mijenjati ranije, odgovorio je negativno. Kad su konstatirali da se već mjesecima zna da su problem imovinsko-pravni procesi, bio je slično opširan i samokritičan: “Evo, riješit će se”. A kad ga je novinarka pitala je li porazno što organizirana obnova još nije počela, stisnuo je gas do daske i udario po oporbi kojoj, eto, nije lako jer Hrvatska ima gospodarski rast (hmmm…), sjajnu turističku sezonu i osiguran novac za obnovu.

Pažljivijim pratiteljima premijerskog halucinogenog izmotavanja past će, osim Plenkovićevog sloma nakon drugog kruga lokalnih izbora (kad je novinare optužio da su HDZ-ovog kandidata za Zagreb Davora Filipovića namjerno zvali Damir), na pamet još jedna relativno nedavna i vrlo slična epizoda.

Bijes ministra financija

Naime, nered u zdravstvenom sustavu, koji neizdrživo buja pod paskom baš Vlade Andreja Plenkovića, ovog ga je proljeća još jednom pritisnuo uz zid – kad je trebalo smanjiti nepodnošljivo visoke dugove veledrogerijama radi kojih su već bile počele obustave lijekova. Situacija sa stalnim sanacijama, što je tek fancy naziv za upucavanje milijardi iz državnog proračuna u zdravstveni sustav, baš je tad na jednoj sjednici saborskog Odbora za zdravstvo dovela do bijesa ministra financija Zdravka Marića. Misleći, pogrešno, da se sjednica ne snima, Marić je bio neuobičajeno otvoren.

“Malo sam se jučer na kraju sastanka našalio, ako mi još netko dođe s tezom da Ministarstvo financija nešto duguje, neću odgovarati za svoje postupke. Ne možemo više”, govorio je ministar i objašnjavao kako se sanacijom tog duga, zapravo, on samo pretvara u dug prema bankama. “Zato sljedeći korak mora biti reforma, nešto što će Ministarstvo zdravstva predložiti. Ako ostane ovakva dinamika, mi smo za godinu dana na istom i nismo ništa napravili. Podržavam što god predložite, samo da idemo prema racionalizaciji”, kazivao je Marić.

Kako su riješili problem

Premijera je jako razljutila objava te snimke, pogotovo izjava ministra zdravstva Vilija Beroša o tome da je reforma na premijerovom stolu i da se čeka samo da prođu lokalni izbori. Plenković je novinarima, s istih visina s kojih je danas govorio o obnovi, demantirao da se s reformom čeka kraj izbornog ciklusa, ustanovivši kako “reforma zdravstva traje”. Novinare koji su ga pitali o krizi je tih dana ispitivao nastupaju li u ime veledrogerija.

A onda je sažeo stvar: “Poruka je da je Vlada HDZ-a osigurala da se dugovi veledrogerija riješe, da se dogovori hodogram rješavanja dugova koji nastaju prije svega zbog poslovanja zdravstvenih ustanova. Mi smo to riješili. (..) Važno je imati na umu da je HDZ-ova Vlada riješila problem veledrogerija, a riješit ćemo i druge probleme”.

Novi dugovi pojest će sve

Pet mjeseci nakon što je “HDZ-ova Vlada riješila problem veledrogerija”, u Novom listu je vrlo pregledno objavljeno trenutno stanje stvari. Naime, država je na proljeće nakon cijele krize s lijekovima uplatila 2,9 milijardi kuna za sanaciju duga bolnica veledrogerijama. No, ukupni dug veledrogerijama je sad manji za samo 1,6 milijardi. Razlika je nestala u novom dugu koji generira domaće zdravstvo – sad je to oko 300 milijuna kuna svaki mjesec.

To, naravno, nije sve. Samo godinu dana ranije, kako navodi Novi list, država je bolnicama za sanaciju uplatila 2,24 milijarde kuna. Time se željela riješiti pritiska duga veledrogerijama koji je krajem 2019. godine iznosio 3,1 milijardu kuna. Dvije godine i ukupno 5,15 proračunskih milijardi kuna kasnije, dug bolnica prema veledrogerijama je danas točno toliki – 3,1 milijardu kuna. Nastavi li se gomilanje duga ovim ritmom, krajem godine će “nestati” sav proljetni novac upucan u još jednu sanaciju sustava, a premijer će, valjda, opet ljutito optuživati novinare da rade za veledrogerije. Jer, zaboga, “HDZ-ova Vlada je riješila problem veledrogerija” – još u travnju.

Što će sada odbrusiti premijer

A reforma zdravstva? Ona koju vapijući zaziva ministar financija i koju je Beroš navodno imao spremnu još prije lokalnih izbora? Po posljednjim najavama, reforma će biti predstavljena javnosti – krajem godine. Kako “predstavljanje javnosti” znači tek početak njenog donošenja, u najboljem slučaju (a iskustvo nas uči da je najbolji slučaj uglavnom i najmanje vjerojatan) će trebati još barem nekoliko mjeseci da se potrebni reformski zakoni izbruse i izglasaju. Što znači da će, gotovo je izvjesno, već krajem ove godine ministar Marić morati na stol, zlovoljniji nego ikad dosad, baciti još koju milijardu. Možda će slično morati ponoviti i narednog ljeta – da se, eto, održi sustav sad kad je reforma na samom pragu.

A premijer će opet novinarima odbrusiti kako je važno “imati na umu da je HDZ-ova Vlada riješila problem veledrogerija”, te prisnažiti, kako će “riješiti i druge probleme”. Ako će vam posljednje obećanje zazvučati zloslutno – nije do vas.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više