Komentari

Hoće li HDZ, zbog Plenkovića, u lokalnim sredinama diljem zemlje prijeći u oporbu?

Izbori za čelnike gradova i županija mogli bi u drugom krugu postati referendum o - Plenkoviću

Plenkovićeva politika je spalila većinu mostova prema suradnji s ostalim strankama - s bilo kojeg ideološkog izvorišta. Most i Plenković se mrze javno, premijer prema Domovinskom pokretu gradi sanitarni kordon, zastupnice Centra vrijeđa, a nije značajno drugačije ni s ostalima: Suverenistima, Zeleno-lijevom koalicijom, SDP-om...

Hrvatsku demokratsku zajednicu, neupitnu i uvjerljivu pobjednicu srpanjskih parlamentarnih izbora čeka, čini se, ne baš ugodno suočavanje s realnošću.

Iznenađujuće uvjerljiv rezultat HDZ-a u saborskim mandatima i – još više – iznenađujući podbačaj koalicije predvođene SDP-om omogućile su prije sedam mjeseci Andreju Plenkoviću lagodnu poziciju kakvoj se ni sam nije nadao – da većinu može sklopiti gotovo isključivo uz podršku zastupnika nacionalnih manjina.

Ta priča je, međutim, već sad za HDZ dio bolje i na predstojećim lokalnim izborima sasvim izvjesno neponovljive prošlosti.

Isijavanje nervoze

Da imaju sve zažareniji problem, očito su sve svjesniji i u vladajućoj stranci, stoga vjerojatno s Trga žrtava fašizma isijava tolika nervoza, nespojiva s činjenicom da sve ključne kote vlasti u zemlji drže čvrsto i bez potrebe za ćudljivim koalicijskim partnerima. Kad ti je najveći remetilački faktor u koaliciji nepopustljivi liberal iz Bjelovara, jasno da problemi, zapravo, gotovo da i ne postoje.

Neki golemi problem nije ni sam pad anketnog rejtinga na nacionalnoj razini. Istina, u odnosu na kolovoz HDZ je do siječnja izgubio 3,4 postotna boda podrške (po prosjeku dva redovna ispitivanja javnog mnijenja), ali to je još uvijek impresivna potpora od 29,6 posto i dvoznamenkasta prednost u odnosu na SDP. Malo je nezgodnije to što je HDZ kandidiranjem slabo poznatog Davora Filipovića već potpisao poraz u Zagrebu i što u ostalim većim gradovima ne stoji najbolje.

Još su nezgodnije afere lokalnih političara i nove nedosljednosti oko epidemioloških mjera i cijepljenja, kao i nicanje nove konkurencije u nizu županija. Hoće li, primjerice, HDZ uopće biti na vlasti u Ličko-senjskoj i Vukovarskoj županiji – pitanje je koje se prije četiri godine moglo postavljati samo u šali. Danas nitko ne zna točan odgovor.

S kim će formirati vlast?

Pravi problem, međutim, s HDZ-om i lokalnim izborima upravo je ono što je Plenković poljupcem sreće, pandemije i Davora Bernardića izbjegao 5. srpnja – s kim će HDZ formirati vlast? Naime, Plenkovićeva politika je spalila većinu mostova prema suradnji s ostalim strankama – s bilo kojeg ideološkog izvorišta. Most i Plenković se mrze javno, premijer prema Domovinskom pokretu gradi sanitarni kordon, zastupnice Centra vrijeđa, a nije značajno drugačije ni s ostalima: Suverenistima, Zeleno-lijevom koalicijom, SDP-om…

Stvarno, s kim će HDZ biti u većinama u gradskim, županijskim ili općinskim vijećima? Hoće li se, uostalom, Plenkovićeva osorna isključivost vratiti HDZ-u kao bumerang već u drugom krugu izbora za čelnike tijela lokalne samouprave, od kojih bi se mnoga mogla pretvoriti baš u referendum o – Andreju Plenkoviću.

Kapilarna razina

Sve to su pitanja koja muče HDZ-ovce na državnoj, a posebno na lokalnim razinama. Moć koju ima ta stranka itekako je povezana s vladanjem na kapilarnoj razini, onoj na kojoj se kontroliraju lokalni budžeti i na kojoj se dijele egzistencijalno važna ravnateljska, zamjenička i ostala, manje lukrativna radna mjesta.

Za tri mjeseca, međutim, moglo bi se pokazati da će se i relativne pobjede za HDZ brzo pretvarati u mučne remije, teško kompromise i, sasvim sigurno, neke jasne poraze. Dogodi li se HDZ-u značajnije lošiji rezultat nego na lokalnim izborima 2017. godine, to neće samo značiti gubitak esencijalne moći na nizu lokalnih razina i posljedično opipljivo nezadovoljstvo u stranci. Nego bi preostale tri godine na vlasti Plenković mogao provesti slušajući odbrojavanje na jasnom i teško promjenjivom – putu prema dole.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu