Komentari

MORH demantira Telegram: ‘Nije Banožić dobio stan zbog djece’. MORH prošli tjedan: ‘Dobio je stan zbog djece’

MORH je pokušao demantirati naš tekst o naknadi za odvojeni život od obitelji koju prima ministar Banožić. Malo su se izgubili

17.11.2021., Zagreb - U Nacionalnoj sveucilisnoj knjiznjici predsjednik Vlade Andrej Plenkovic sudjelovao je na otvorenju izlozbe ZRTVA VUKOVARA 1991. u suvremenoj umjetnosti temeljem medjunarodnog natjecaja za vizualne umjetnosti iz 2020./2021. Preds
FOTO: Slavko Midzor/PIXSELL

Valja naglasiti kako se u slučaju stan&naknada vjerojatno ne radi o tome da je prekršen neki propis. Radi se o moralnoj i političkoj težini činjenice da prvi čovjek Ministarstva obrane živi u velikom stanu kojeg je dobio zbog toga što ima veliku obitelj, a u isto vrijeme uzima i džeparac na ime odvojenog života od te iste obitelji

“Netočne informacije”. To je izraz koji Ministarstvo obrane Republike Hrvatske koristi pokušavajući demantirati navode iz našeg teksta o tome da je ministar Mario Banožić na korištenje dobio golem stan u Zagrebu jer ima troje djece, a u isto vrijeme prima naknadu za odvojeni život od obitelji.

Međutim, čini se da su jedine netočne informacije u cijeloj ovoj priči one kojima se MORH, ni najmanje uspješno, upinje opravdati postupanja svog čelnog čovjeka.

Uredbom obuhvaćen i Versailles

Naime, MORH danas u demantiju redakciji Telegrama tvrdi kako je Banožić kao ministar u Vladi RH imao pravo na korištenje stana većeg od 60 metara kvadratnih, po Uredbi koja regulira tu problematiku. Stoga je, je li, sve u redu sa stanom koji ministar koristi u centru Zagreba, a koji ima 92,26 metara kvadratnih.

Elementarna matematika ovdje je svakako na strani MORH-a. Naime, 92,26 m2 je svakako više od 60 kvadrata. Kako je, međutim, od 60 metara kvadratnih više i 8150 metara kvadratnih koliko ima dvorac Versailles, valjalo je objasniti zbog čega je ministru pripao stan koji ima kvadraturu za preko 50 posto veću od one koja se garantira Uredbom.

Više od nezgodnog

U svom pokušaju demantiranja nepostojećih “netočnih informacija” iz našeg teksta, MORH nije išao u detalje, već je tek konstatirao kako na određivanje kvadrature “ne utječe podatak o tome hoće li s njima živjeti ili ih privremeno posjećivati članovi najuže obitelji”. Deset dana ranije, kad je cijelu aferu s Banožićevim stanom otvorio Nacional, međutim, pjesma je bila nešto drugačija. “Kvadratura stana vezana je za dužnost koja se obavlja te ovisno o broju članova obitelji. S obzirom da ima troje djece, ministar je imao pravo na stan veće kvadrature”, kaže se u reagiranju MORH-a iz 9. studenog.

Jasno je i zašto – kad je objavljeno da ministar koristi veliki stan zbog toga što ima troje djece, a u isto vrijeme prima i naknadu za odvojeni život od obitelji, inzistiranje na detalju od 9. studenog postaje pomalo nezgodno. Ali, možda i više od nezgodnog.

Moralna i politička težina

Naime, doslovno sljedeći članak Uredbe na koju se MORH cijelo vrijeme poziva, kaže kako dužnosnici imaju pravo na za 10 metara kvadratnih veću kvadraturu po broju djece koja s njim borave u mjestu u kojim on obavlja svoju dužnost. Obitelj ministra Banožića živi u Slavoniji. Ministar svoju dužnost obavlja u Zagrebu. Dakle, opravdanje s djecom je pomalo nezgodno, pa se sad MORH drži samo odredbe koja govori o “površini većoj od 60 metara kvadratnih”.

Valja naglasiti kako se u slučaju stan&naknada vjerojatno ne radi o tome da je prekršen neki propis – kako smo vidjeli, po objašnjenjima iz MORH-a i dvorac poput Versaillesa bi bio pokriven paragrafima. Radi se o moralnoj i političkoj težini činjenice da prvi čovjek Ministarstva obrane živi u velikom stanu kojeg je dobio zbog toga što ima veliku obitelj, a u isto vrijeme uzima i džeparac na ime odvojenog života od te iste obitelji.

MORH demantira Pravilnik o porezu na dohodak?!

A kad smo već kod džeparca, evo još malo “netočnih informacija”. Naime, MORH je pokušao demantirati i dio našeg teksta u kojem se govori da je maksimalna visina neoporezive naknade 1.750 kuna mjesečno i da to može, pomnoženo s brojem mjeseci jednog ministarskog mandata, tvoriti svoticu od neloših osamdesetak tisuća kuna.

Naime, ministar Banožić, kako je MORH otkrio u svom demantiju prima naknadu za odvojeni život u iznosu 1.000 kuna mjesečno. Maksimalna visina naknade za odvojeni život od obitelji, koja se jedina spominje u tekstu jer od MORH-a ni nakon nekoliko upita o tome nismo dobili detaljnu strukturu brutto plaće ministra Banožića, je ona koju definira Pravilnik o porezu na dohodak. I ona je 1.750 kuna mjesečno. I može, pomnožena s brojem mjeseci jednog ministarskog mandata doseći ukupno 80-ak tisuća kuna. Jedina netočna je, dakle, tvrdnja ministarstva iz današnjeg demantija da nije točna informacija o maksimalnoj naknadi za odvojeni život koju smo spomenuli u tekstu.

Solidan džeparac

No, kad su se već opoštenili iz MORH-a s naknadom koju prima Banožić, nije teško izračunati da je dosad na odvojeni život od obitelji zbog koje je dobio golemi stan na korištenje u centru Zagreba, ministar dosad inkasirao 26 tisuća kuna. I da će, ostane li u Vladi do kraja mandata, dobiti još cca 32 tisuće, ovisno o tome kad će točno biti raspisani novi parlamentarni izbori. Ako ga, je li, “netočne informacije”, prije toga ne budu koštale ministarske funkcije.

Nakon svega, skoro da čovjeku dođe da ministru barem preporuči da plati nekome da mu dovede u red odnos s javnošću. Ili, možda, ipak ne.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu