Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Komentari

Plenković najavio obračun HDZ-a s korupcijom. Gotovo istim riječima kao gospodin u ovom videu

Tvoje lice zvuči poznato: Ono kad premijer i predsjednik HDZ-a obećava obračun s korupcijom

05.05.2009., Varazdin - Premijer Ivo Sanader, u sklopu predizborne kampanje, je porucio simpatizerima da ne obracaju paznju na razne ankete jer po tim anketama HDZ uopce nije na vlasti vec 8 godina te da najbolju anketu mogu ispuniti 17. svibnja na biralistima. Istaknuo da je Varazdinska zupanija u teskoj financijskoj situaciji zahvaljujuci bivsem zupanu Radimiru Cacicu koji je zaduzio zupaniju za 832 milijuna kuna u sljedecih 25 godina, a te ce dugove, izmedju ostalog, morati vracati i drzava. Porucio je simpatizerima i aktivistima HDZ-a, HSS-a i HSLS-a da aktivno krenu u borbu za svakog biraca, dodavsi da svakome tko namjerava glasati za HNS ili SDP slodobodno kazu da 17. svibnja mogu ostati kod kuce.  
Photo: Marko Jurinec/Vecernji list
FOTO: Marko Jurinec/Vecernji list

Hrvatska je od Maestra naovamo vidjela desetke spektakularnih antikorupcijskih uhićenja “krupnih riba” koja su se, osim u vrlo rijetkim slučajevima (poput baš Sanaderovog), rasplinula u prostorno-vremenskim labirintima domaćeg pravosuđa, sinkopama, guljenju krumpira ili na graničnom prijelazu prema Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Vlade i HDZ-a za govornicom je djelovao poput dirigenta čije je rečenice euforična masa u dvorani dočekivala s pljeskom i uzvicima odobravanja. Govorio je iz glave, strastveno, kako i priliči kad je riječ o predizbornoj kampanji.

“Poručujem odavde svima u Hrvatskoj koji se služe nečasnim radnjama: Danas, (…) lopovi, lupeži i kriminalci i oni koji daju i primaju mito, neće više mirno spavati i to je odlučna poruka odavde iz Cibone, dragi prijatelji”, obećavao je predsjednik. I ne samo to: “Ići će državne institucije dalje. Ni ne znamo niti nas zanima gdje će stati”.

Delirij u dvorani. Na velikom ekranu iza predsjednika stajao je izborni slogan “HDZ zna”, isto je pisalo i na govornici za kojom se prijetilo “onima koji daju i primaju mito”.

Teza koja sve teže prolazi

Predsjednik Vlade i HDZ-a ovaj put nije govorio iz glave, ni strastveno. Imao je pripremljene bilješke, a obračunavao se, kao i obično, brutalno i s baš svima na političkoj sceni izvan njegove stranke i nekolicine strančica koje tvore vladajuću većinu. S predsjednikom Republike i cjelokupnom oporbom.

“Činjenica da DORH sam pokreće postupke izbija im iz ruku argument da je HDZ korumpirana stranka ili štiti korupciju. Ta mantra je srž njihove strategije već godinama. Širenje lažne teze da je pravosuđe HDZ-ovo, ili da su ovi suci u Osijeku HDZ-ovi, je jednostavno laž. Širenje te teze sve teže prolazi”, govorio je predsjednik Vlade i HDZ-a. I ne samo to: “Postupci koji se pokreću za mandata naših vlada znače samo jedno – ovo je vrijeme obračuna s korupcijom”. Pa onda još jednom: “Ovo je vrijeme obračuna s korupcijom”. Nije bilo euforije, ni delirija. Kako, uostalom, i priliči radnoj sjednici Vlade.

Doba Maestra

Andrej Plenković, ovaj pomalo dosadnjikavi govornik sa sjednice Vlade, ima problem. Ozbiljan problem. Čak i kad bi se moglo pretpostaviti (a baš i ne može) da su svi osim Plenkovića i njegovih u krivu, da pravosuđe nema nikakve veze s njegovom strankom i da upravo živimo u vremenu obračuna s korupcijom, taj problem ostaje.

Prvi govornik, naime, onaj strastveni, bio je Ivo Sanader, te 2007. godine predsjednik Vlade i HDZ-a koji je trijumfalno govorio o obračunu s korupcijom nakon prve velike antikorupcijske akcije provedene pod kodnim imenom Maestro. Ivo Sanader danas služi zatvorsku kaznu zbog korupcije.

Obećanja i sinkope

Hrvatska je od Maestra naovamo vidjela desetke spektakularnih antikorupcijskih uhićenja “krupnih riba” koja su se, osim u vrlo rijetkim slučajevima (poput baš Sanaderovog), rasplinula u prostorno-vremenskim labirintima domaćeg pravosuđa, sinkopama, guljenju krumpira ili na graničnom prijelazu prema Bosni i Hercegovini.

Imamo, dakle, debelu povijest obećavajućih antikorupcijskih akcija koje nisu postigle gotovo ništa. Imamo bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a koji je “lopovima i lupežima” poručivao da više neće moći mirno spavati. Prije 14 godina. I koji sad spava u zatvorskom smještaju.

Samo najnepovjerljiviji

Imamo današnjeg premijera i predsjednika HDZ-a koji javnosti poručuje “Ovo je vrijeme obračuna s korupcijom”. Dvaput. I kako samo najnepovjerljivijima još nije jasno da pravosudna tijela rade neovisno.

Sve je, dakle, dobro. Nedostaju tek predizborna scenografija, natpis “HDZ zna” i masa koja skandira premijerovo ime.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više