Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Komentari

Komentari Pregled tjedna: u kojoj bi to uređenoj državi ovaj čovjek mogao ostati ministar?

Da stvar bude tužnija i besmislenija, sve se odvilo nakon prosvjeda protiv stanja u zdravstvu povodom smrti Vladimira Matijanića

15.02.2023., Split - Obiljezavanje Dana Klinickog bolnickog centra Split zapocelo je obilaskom cetiriju uredaja kupljenih iz Nacionalnog plana otpornosti i oporavka, nakon cega je odrzana konferencija za medije na kojoj su za izjave bili dostupni ministar zdravstva Vili Beros i ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrovic. Photo: Milan Sabic/PIXSELL
FOTO: Milan Sabic/PIXSELL

Bio je ovo tjedan povratka izvornog HDZ-a na veliku scenu. Prvo je premijer najavio da će pokušati spriječiti curenje informacija iz istraga prema novinarima, tako što će takve poteze pretvoriti u kazneno djelo, da bi par dana nakon toga bila izabrana nova šefica Povjerenstva za sukob interesa

Proteklog tjedna vidjeli smo HDZ u izvornom elementu, s premijerovom idejom o zakonskom kažnjavanju zbog curenja informacija i sa smjenom na čelu Povjerenstva za sukob interesa. Čuli smo, nažalost i užasavajuće svjedočanstvo Line Budak o stanju u zdravstvu.

Let 3 i njihova pjesma nisu prestali biti tema, u Splitu je najavljen početak rušenja hotela Marjan i simbolički kraj kerumizacije grada, u Beogradu su održani desničarski prosvjedi protiv Aleksandra Vučića, a u Sarajevu je SDA blokirala uspostavu nove vlasti u Federaciji BiH.

HDZ u naletu

Bio je ovo tjedan povratka izvornog HDZ-a na veliku scenu. Prvo je premijer najavio da će pokušati spriječiti curenje informacija iz istraga prema novinarima, tako što će takve poteze pretvoriti u kazneno djelo, da bi par dana nakon toga bila izabrana nova šefica Povjerenstva za sukob interesa, Aleksandra Jozić Ileković, koja je premoćno izabrana ispred dosadašnje čelnice Nataše Novaković.

Što nam, dakle poručuju iz HDZ-a? To da im nije dovoljno što imaju apsolutnu vlast u državi, nego ne bi htjeli niti minimalnu nelagodu ili odgovornost pred javnosti. I dok je premijerova najava opravdano podignula buru u javnosti i naišla na otpor HND-a, glasanje o Povjerenstvu je dočekano s očekivanom rezignacijom.

Ovo zapravo znači da Hrvatska ipak ima dovoljno jako društvo i medije koji onemogućavaju uspostavu onog tipa monopola kojeg npr. ima Aleksandar Vučić u Srbiji, ali je to društvo preslabo da bitne institucije poput Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa ili Hrvatske radiotelevizije izbavi od izravnog utjecaja politike.

Lina Budak

U kakvom je pak stanju zdravstvo svjedoči nam užasavajuće svjedočanstvo odvjetnice Line Budak, koja sedam mjeseci nije uspjela doći do informacije da ima tumor. Da stvar bude tužnija i besmislenija, sve se odvilo nakon prosvjeda protiv stanja u zdravstvu povodom smrti Vladimira Matijanića i u momentu u kojem smo se još jednom osvjedočili o cinizmu vladajućih i potpunom odsustvu empatije i odgovornosti od strane resornog ministra Beroša. U bilo kojoj sređenoj zemlji taj čovjek, ako ni zbog čega drugog, onda iz elementarne pristojnosti i uvažavanja javnosti, odavno ne bi bio ministar. Ali ne i u HDZ-ovoj Hrvatskoj.

Let 3

Što se pak tiče trivijalnosti, zabavno je do koje mjere se društvo podijelilo po pitanju odnosa prema pobjedničkoj pjesmi Dore i do koje mjere je to postalo relevantna društvena tema čitavog tjedna. To može značiti samo to da su Let 3-ovci pogodili, koliko god to mnoge nerviralo. Jer da nisu, o čitavoj stvari nitko živ ne bi ovoliko dana raspravljao. Ono što možda može ostati kao pouka nakon svega, jest to da treba imati jasan stav o stvarima koje presudno utječu na društvo, a riječki alternativci ga doista imaju i to ne kriju.

Dražen Kutleša

Jedna od zabavnijih vijesti tjedna jest papino subverzivno djelovanje u odnosu na hrvatski kler. Još od samog dolaska pape Franje na čelno mjesto u Vatikanu i njegovog jasnog nastojanja za depolitizacijom crkve i njenim izmirenjem s ljudima iz Srpske pravoslavne crkve te s promjenama na čelu biskupija, traje tiha pobuna protiv takvih odluka, da bi sada s imenovanjem Dražena Kutleše na mjesto s kojeg će uskoro postati novi zagrebački nadbiskup umjesto Josipa Bozanića, ta pobuna postala otvorena.

Kako god čitava situacija bude završena, Bozanićev mandat ostat će zapamćen po tome što nije smogao snage u Jasenovcu otići do kraja, došetati do Bogdanovićevog Kamenog cvijeta i jasno se očitovati o ustaškoj državi. Što je velika šteta i u što je Slavko Goldstein uložio golemi trud, posve svjestan koliko bi se društvo s tim činom rasteretilo.

Kraj Kerumovog doba

Proteklog tjedna najavljen je i početak rušenja Hotela Marjan u Splitu, nakon čega će se krenuti u izgradnju potpuno novog objekta koji bi trebao uvažiti izvornu Perkovićevu zamisao te zgrade. Međutim, u vezi s tim nije glavna vijest činjenica da će Split konačno ukloniti ruglo sa Zapadne obale, nego ta da je na ovaj način i simbolički okončano Kerumovo doba u gradu.

Doba koje je počelo motivirano upravo dovršenjem Marjana, objekta s kojeg su u vrijeme kampanje visili ogromni plakati s njegovim likom, da bi završilo Kerumovim opetovanim porazima na izborima i sada definitivnim gubljenjem onoga što mu je u simboličnom smislu trebalo da osvoji grad. Utješna je to vijest za sve one koji su svjedočili Kerumovom dobu, iza kojeg će na koncu ostati ta lijepa obala izgrađena novcem planiranim za sanaciju deponija, razorna knjiga Vladimira Matijanića i sjajna pjesma TBF-a, Grad spava.

Prosvjedi u Beogradu

Na kraju nam ostaju dvije vijesti iz susjedstva. Prva se odnosi na desničarske prosvjede u Beogradu protiv Aleksandra Vučića i ideje da bi mogao potpisati međunarodni plan za Kosovo. Ako su oni trebali poslužiti kao pokazna vježba onoga što bi se dogodilo kad bi do potpisa uistinu i došlo, onda se Vučić nema čega bojati, a teško je za povjerovati da je iz te priče moguće mobilizirati svenarodni bunt.

Blokade u Sarajevu

U Sarajevu je pak SDA preko mjesta potpredsjednika Federacije BiH blokirala proces uspostave vlasti u tom entitetu, nastavivši činiti ono što čini od okončanja izbora i momenta u kojem su shvatili da su izgubili vlast i da, s izuzetkom Komšićeve stranke koja je ionako funkcionirala kao satelit SDA, nemaju koalicijski potencijal. Ukratko, u BiH se samo mijenjaju destruktivni akteri, ali je destrukcija konstantna.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više