Komentari

Što ovih dana radi premijer; u radno vrijeme i o trošku građana obilazi zemlju i hvali kandidate HDZ-a

Državna vlast se uvijek rastrči terenom pred lokalne izbore. Ono što radi Plenković je ipak - previše

Andrej Plenković
FOTO: Vjekoslav Skledar

Najradikalniji primjer koji pokazuje kako predsjednik Vlade svoje radno vrijeme i državne resurse troši u bjesomučnoj predizbornoj kampanji vlastite stranke dogodio se u Slavonskom Brodu, gdje je Plenković bio u društvu HDZ-ovog kandidata, a ne gradonačelnika

Prije svakih izbora čelnici državne vlasti se prikladno i o državnom trošku rastrče po Hrvatskoj, ukazujući građanima kako upravo teku med i mlijeko, te kako će toga biti još više ako izaberu njihove kandidate.

Nimalo iznenađujuće, sličnog posla se poduhvatio i Andrej Plenković pred lokalne izbore. Čini se, međutim, da je predsjednik HDZ-a i Vlade predizbornu pretkampanju o trošku građana ipak doveo do novih razina susramlja.

Totem HDZ-ovih kampanja

Plenković je, naime, u posljednjih mjesec dana “na terenu” boravio ukupno sedam puta, obišavši deset gradova i devet županija u kojima je pričao o divotama koje su napravljene u mandatu njegove Vlade i milijunima ulaganja iz EU fondova i ostalih izvora. Gotovo sve te jedinice lokalne samouprave bile su one u kojima su na vlasti HDZ-ovci.

Sredinom veljače tako je Plenković obišao Dubrovačko-neretvansku županiju. Poklonivši se prvo ispred već 18 godina predizbornog totema svoje stranke, gradilišta Pelješkog mosta, premijer je otišao u Dubrovnik, gdje je svečano otvorio studentski dom. Koji radi od rujna.

Vicegradonačelnik

U njegovom društvu bili su HDZ-ov župan Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Mato Franković, koji je našao za shodnim, između ostalog, napomenuti da je do 2017. godine “gradska vlast EU fondove smatrala suvišnima, a od 2017. ih aktivno koristimo”. Gradska vlast do 2017. godine, naravno, nije bila u rukama HDZ-a.

Dan poslije, 16.2., premijer je bio u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u Makarskoj i Splitu. Zanimljivo, u Splitu se Plenković sastao s članovima Lučke uprave Split. Zašto zanimljivo? Zato što je ravnatelj baš te ustanove HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita, Vice Mihanović (Vicegradonačelnik, čuli ste sigurno).

Bomboni iz usta

Premijer je novinarima pritom objasnio da je Mihanović izvanredno rješenje za budućnost grada (sadašnji gradonačelnik, također HDZ-ov Andro Krstulović-Opara neće ići po drugi mandat). Pokazao se u privatnom sektoru, ima zavidnu akademsku karijeru, poznat je u Splitu, u najzrelijim je godinama i dokazao se na poslu, ispadali su bomboni iz premijerovih usta dok je govorio o Mihanoviću.

Za tjedan dana, Plenković je nastavio napredovati na sjever Dalmacije. Prvo je u društvu HDZ-ovog župana Šibensko-kninske županije Gorana Pauka otvorio Adriatic Business centar, projekt u cijelosti financiran iz EU fondova.

Pa nastavio za Zadar, gdje se sastao sa županom Božidarom Longinom i gradonačelnikom Brankom Dukićem. “S njima jako dobro surađujem, ja i cijela Vlada. Oni će opravdati povjerenje građana Zadra i Zadarske županije”, izreklamirao je malo svoje ljude premijer.

Alojzovo ime se više ne spominje

Početkom veljače, premijer je opet otišao u HDZ-ov kraj. U Gradu Pakracu, kojeg vodi HDZ-ova Anamarija Blažević. Tu nije bilo puno priče o milijunima iz EU fondova, no premijer je sudjelovao na obilježavanju 30. obljetnice početka Domovinskog rata, a zatim i na sjednici Županijskog odbora HDZ-a. Na kojoj je dao podršku gradonačelnici Pleternice i kandidatkinji stranke za županicu Požeško-slavonske županije Antoniji Jozić.

HDZ je pobijedio i 2017. godine na izborima u ovoj županiji, ali s obzirom na problemčiće aktualnog župana Alojza Tomaševića, presuđenog za obiteljsko nasilje i isključenog iz HDZ-a, nije bilo zgodno da se Plenković s njim ovaj put druži.

Primjer-Grad

Usput, boraveći u Pakracu, Plenković je izjavio novinarima i kako je Davor Filipović sjajan kandidat za gradonačelnika Zagreba. Istina, bilo je to prije nego što je Filipović krenuo obećavati Zagrepčanima tvornicu cjepiva protiv korone i karcinoma, te prije nego što je ravnateljica jedna zagrebačke škole zvala policiju jer su joj Filipović i ekipa bez najave upali u dvorište škole i držali predizbornu tiskovnu konferenciju.

Tjedan dana kasnije, Plenković je posjetio Ivanić-Grad u Zagrebačkoj županiji. Opet je pričao o stotinama milijuna eura iz EU fondova i opet sa svojim ljudima, HDZ-ovim gradonačelnikom Javorom Bojanom Lešom i županom Stjepanom Kožićem, koji nije član stranke, ali ga HDZ podržava. Plenković je Ivanić-Grad istaknuo kao primjer grada koji ulaže u školstvo i gradi svoj imidž.

Ignoriranje Duspare

Najradikalniji primjer koji pokazuje kako predsjednik Vlade svoje radno vrijeme i državne resurse troši u bjesomučnoj predizbornoj kampanji vlastite stranke dogodio se u Slavonskom Brodu, početkom ožujka.

Premijer je tad obišao novu zgradu pedijatrije tamošnjeg Doma zdravlja. Ali, ne u društvu gradonačelnika Mirka Duspare. On je, naime, kao nezavisni kandidat pobijedio HDZ na lokalnim izborima prije četiri godine.

Nepodnošljiva razina privatiziranja

Stoga je u Plenkovićevoj pratnji bio državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić. Zašto on? Pa zato što je Dragan Jelić HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Slavonskoga Broda. Štoviše, Plenković je novinarima rekao kako je to čovjek iza kojeg stoje postignuća i kako vjeruje da može pobijediti Mirka Dusparu.

Zakonski gledano, nema ničeg spornog u Plenkovićevom oblijetanju Hrvatske u društvu i korist HDZ-ovih kandidata na lokalnim izborima, a o trošku svih građana. Kampanja formalno, naime, još nije počela. Što ne znači da je ovolika razina privatiziranja državnih resursa u promociji isključivo kandidata vlastite stranke – manje mučna.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu