Komentari

Vlada se sada, usred turističke sezone, sjetila jačati kampanju cijepljenja. Da, opet smo prepušteni milosti virusa

Taman da se odjednom krenu cijepiti svi koji još nisu, ne bi bili u potpunosti zaštićeni do sredine kolovoza

FOTO: Pixsell/Telegram

Ukratko, vlast je s pritiskom za cijepljenje, ako joj je do spasa turističke sezone, debelo zakasnila i već rutinski pokazala kroničan nedostatak ozbiljnog anticipiranja događaja, te planskog djelovanja u pravcu tih predviđanja. Ili, riječima koje je Andrej Plenković uputio koalicijskim partnerima na ovotjednom sastanku - Imate li ideju kako potaknuti cijepljenje.

Hrvatskom posljednja dva tjedna bijesni žestoka bitka za cijepljenje. Suočena s činjenicom da se neće ostvariti ni njen izrazito neambiciozan plan po kojem je do kraja lipnja trebalo biti cijepljeno barem jednom dozom barem 50 posto odraslih građana, Banski dvori maksimalno pojačavaju pritisak.

Te zabrane ulazaka na događaje bez Covid-putovnica, te pokušaj da se odgovornost za tjeranje građana na cijepljenje delegira na poduzetnike, te uzastopne priče o užasima četvrtog vala, te ideje o tome da se nekako poskupi zdravstvena zaštita za necijepljene, evo baš je jučer Beroš kazao kako se u nekim europskim zemljama razmišlja o tome da oni sami plaćaju svoje liječenje ako se zaraze Covidom-19.

Zakasnilo se, gadno

Da se razumijemo, sve o čemu Vlada priča i planira – osim nedorađene i naopake ideje o ucjeni poduzetnika koji primaju pomoć – je na mjestu i ide u dobrom pravcu. Oni koji odbijaju cijepljenje ne koriste svoju slobodu samo na potencijalnu štetu vlastitog zdravlja, nego ugrožavaju i zdravlje svih ostalih (svaki novozaraženi je nova šansa za novu opaku mutaciju virusa), te, još više, ekonomiju. Jer, posve je jasno da će epidemiološke mjere biti tu dok je virus značajnije prisutan u populaciji.

Problem je u tome što se s ovim pritiskom s vrha – zakasnilo. I to gadno. U objašnjenjima vladajućih o nužnosti cijepljenja se tako gotovo neizostavno spominje – turistička sezona. Jer, savršeno je jasno, krenu li brojke rasti, imat ćemo istu situaciju kao lani, kad je sezona naprasno završena iza Velike Gospe, jer je Hrvatska otišla u crveno po brojkama zaraženih, a europske zemlje krenule prijetiti svojim građanima karantenama ako se odmah ne vrate.

Sezona u rukama virusa

Koliko je blizu taj scenarij? Pa, u lanjskom tjednu kad je krenula velika “bežanija” iz Hrvatske imali smo dvjestotinjak novozaraženih. Trenutno smo na stotinjak.

Ukratko, turistička sezona 2021. godine je u ovom trenutku u potpunosti u rukama virusa. Ako se Covid-19 krene širiti kao što vidimo da se događa u većem broju europskih zemalja, ako ne pomognu sunce, Covid-putovnice gostiju i kakva-takva procijepljenost građana RH – gospodarstvo bi u narednim tjednima moglo pretrpjeti novi ozbiljan udarac.

Vremena više nema

I tu se, manje-više, ne može ništa napraviti. S cijepljenjem pogotovo. Naime, da se ovih 55-56 posto necijepljenih odraslih građana odjednom prizove pameti, solidarnosti i odgovornosti (ovdje svakako treba izuzeti one koji se ne smiju cijepiti zbog zdravstvenih problema) i sutra – svi! – masovno krenu pod iglu, turistička sezona bi i dalje bila uglavnom u rukama čudesnih i povremeno teško shvatljivih puteva Covida-19.

Jer, čak i kad bi ova masa od preko 1,5 milijuna građana bila cijepljena u jednom jedinom danu (što je dakako posve nemoguće, trebali bi tjedni), postoji još jedan uvjet da svi ti ljudi budu doista zaštićeni – druga doza. Najmanji razmak između dvije doze je za one koji se cijepe Pfizerom, 21 dan.

Imate li ideju kako potaknuti cijepljenje?

To nas već dovodi na kraj srpnja. Da se razviju antitijela i da cjepivo gotovo u potpunosti štiti od težih posljedica, a većim dijelom i od zaraze, trebaju još barem dva tjedna. I opet smo u sredini kolovoza, kad je lani oglašen alarm.

Ukratko, vlast je s pritiskom za cijepljenje, ako joj je do spasa turističke sezone, debelo zakasnila i već rutinski pokazala kroničan nedostatak ozbiljnog anticipiranja događaja, te planskog djelovanja u pravcu tih predviđanja. Ili, riječima koje je Andrej Plenković uputio koalicijskim partnerima na ovotjednom sastanku – Imate li ideju kako potaknuti cijepljenje. Sad. U srpnju.

Četvrti val će potaknuti cijepljenje, ali…

Ono što se sad događa, apeli za cijepljenje, Covid-putovnica kao uvjet za društveni život, ideje o poskupljenjima necijepljenima, stoga ne treba promatrati kao borbu za turističku sezonu. Već kao bitku za jesen, kad bi s hladnijim danima, baš kao i lani, opet mogli debelo prekovremeno raditi respiratori. I mrtvozornici.

Dogodi li se da četvrti val doista krene kositi silinom koja će podsjetiti na drugi i treći, nema sumnje da će se na punktovima za cijepljenje opet stvarati gužve. Samo će tad za mnoge biti već kasno. Ovisit će o ćudima Covida-19 baš kao što gotovo isključivo o tome upravo ovisi turistička sezona.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu