Ako imate vremena ovaj vikend, morate pročitati ovih 10 kultnih kratkih priča

Ne trebate ništa platiti jer su besplatne, samo morate znati malo engleskog

Plakat za film The Most Dangerous Game
FOTO: RKO

Kratke priče bi mogle biti idealna forma za čitanja. Brzo se pročita, ne trebate joj posvetiti previše života pa čak i ako vas razočara nećete plakati i skoro uvijek ima puno jaču poruku nego roman na kraju kojeg ste zaboravili što se zbivalo na početku.

Od kratkih priča, najbolje su one znanstvenofantastične. U samo nekoliko stranica dobar autor će predstaviti zabavnu priču koja je u svojoj suštini jedno duboko filozofsko djelo koje bi vam moglo promijeniti način na koji promatrate život. Desilo mi se to s par autora.

Ima jedan sjajan sjajan mali sajt koji objavljuje samo liste. Svakakve liste, od ‘9 savjeta kako unaprijediti pisanje’ do ’10 on-line igrica koje stvaraju ovisnost’. Stranica se zove Johnny Lists i sami za sebe kažu da objavljuju dnevne liste koje će vam unaprijediti život i znanje. Nedavno su objavili listu koju prenosim ovdje, a vama će uljepšati nekoliko dana u životu.

Ako imate vremena ovog vikenda i solidno baratate engleskim, donosim vam 10 kratkih priča koje će vas oduševiti, potresti, natjerati na razmišljanje ili samo dobro zabaviti. Na ovom je popisu nekoliko priča koje su definirale žanr, inspirirale druge knjige i po kojima su snimani filmovi. Tu su Isaac Asimov, Ernest Hemingway, Ray Bradbury, Kurt Vonnegut i Stephen King. Ozbiljni autori

The Most Dangerous Game, Richard Connel

Legendarni lovac padne s broda i jedva preživi kada nabasa na otok na Karibima. Ono što nije očekivao je da će sumanuti aristokrat krenuti naganjati po otoku i lovac postaje lovina. Ova kratka priča je bila izuzetno utjecajna, pa je tako inspirirala hrpu filmova. Prva je bila 1932, a kasnije je predložak poslužio kao inspiracija za Hard Target s Jean-Claude Van Dammeom, a japanski Battle Royale i planetarno popularne Igre gladi su isto inspiraciju vukle od ove priče.

Pročitajte ovdje.

The Last Question, Isaac Asimov

Čovječanstvo ima pitanje za planetarni superkompjuter koji im je u godini 2061 postao neka vrsta ultimativnog interneta. Pitanje je kako izbjeći potpunu propast čovječanstva. Računalo, koje inače zna sve, ne može odgovoriti pitanje. Barem ne do kraja čovječanstva.

Pročitajte ovdje.

The Last Answer, Isaac Asimov

Još jedna Asimovova kratka priča, s vrlo sličnim naslovom. Ali, ovja put čitamo o čovjeku koji je upravo preminuo i vodi razgovor s Glasom, nevidljivim bićem navodno beskonačnog znanja. Baš kao i ‘Posljednje pitanje’, ‘Posljednji odgovor’ bavi se postojanjem Boga i njegovom naravi.

Pročitajte ovdje.

The Yellow Wallpaper, Charlotte Perkins Gilman

Ovo je zbirka dnevničkih zapisa žene koju je muž zatvorio u spavaću sobu i ne dopušta joj da izađe. Osim što je jedna od prvih feminističkih kratkih priča, valja ju pročitati zbog nezapamćenog opisa kako jedna osoba lako može skliznuti u psihozu i ludilo.

Pročitajte ovdje.

The Lottery, Shirley Jackson

Jedna od najslavnijih kratkih priča američke literature. Gledamo maleo selo koje se priprema za godišnji ritual koji zovu ‘lutrija’. Malo po malo fasada idiličnog mjesta i konformizma otpada i ostaje samo sirova stvarnost.

Pročitajte ovdje.

Hills Like White Elephants, Ernest Hemingway

Papa je bio potpuni car kratke forme (između ostalog, napisao je i najbolju najkraću priču svih vremena: “Na prodaju: Dječje cipele. Nikad nošene). U ovoj priči par sjedi na kolodvoru u Španjolskoj i čeka vlak za Madrid i vodi jedan dugi razgovr. Ništa spektakularno, a toliko moćno.

Pročitajte ovdje.

All Summer in a Day, Ray Bradbury

U ovoj srcedrapajućoj kratkoj priči čitamo o grupi školaraca koji žive na Veneri, gdje je Sunce vidljivo samo na dva sata svakih sedam godina.

Pročitajte ovdje.

Harrison Bergeron, Kurt Vonnegut

Godina je 2081 i svi Amerikanci imaju imaju jednaka prava. To znači da nitko nema pravo biti zgodniji, brži ili pametniji od svojih sunarodnjaka. Zaista zastrašujuća vizija budućnosti.

Pročitajte ovdje.

The Monkey, Stephen King

Maleni majmun, ona igračka koja ide okolo i lupa činelama, ima nadnaravne moći. Opsjednute igračke i Stephen King su vrlo loš miks. Godinama me progonila priča, pogotovo zato što sam ju čitao kao klinac. I dan danas je još uvijek strašna.

Pročitajte ovdje.

We Can Get Them For You Wholesale, Neil Gaiman

Peter Pinter je sasvim prosječni gospodin sve dok ne otkrije da ga žena vara. U telefonskom imeniku pronađe broj telefona serijskog ubojice. Nakon što mu ubojice ponude popust na količinu, Peter se nađe u ozbiljnim problemima.

Pročitajte ovdje.