Ako razmišljate otići pogledati It, možda ćete se željeti podsjetiti na par stvari o klaunu Pennywiseu

It igra u našim kinima, a ovih par stvari o Pennywisu možda ne znate

FOTO: screenshot

It je počeo igrati u našim kinima prošlog tjedna u četvrtak, dan prije američke premijere, kao jedan od najiščekivanijih filmova ove godine. Na IMDB-u je trenutno ocijenjen s visokih 8.2, a u prvom vikendu prikazivanja u Americi, zaradio je nešto više od 117 milijuna dolara na uloženih svega 35 milijuna.

Sudeći po tim brojkama, redatelj Andy Muschietti i scenaristi Chase Palmer i Cary Fukunaga (poznat kao scenarist True Detectivea) pokazali su da se stari strahovi mogu dobro naplatiti. Naime, 1990. točno prije 27 godina, je izašla mini-serija It s Timom Curryjem u ulozi zlokobnog klauna koja je dala vizualni identitet Kingovom romanu i stvorila fobiju od klauna kod cijele generacije.

Novi It ne odstupa od Kingovog romana tako da je premisa ista, a Pennywisea je ovog puta utjelovio Bill Skarsgård, koji se barem prema traileru čini jednako strašnim kao onaj od prije 27 godina. Obzirom da je prošlo toliko godina, donosimo vam nekoliko činjenica koje vjerojatno niste znali o Pennywiseu.

Pennywise je stvarno star; i nije biće s ovog svijeta

Tim Curry kao Pennywise iz 1990. screenshot

Pennywisea je smislio Stephen King u sklopu svojeg vrlo kompleksnog Macroversea. To je zloćudno vječno biće koje postoji još od prije Velikog praska i dolazi iz spomenutog Macroversea, praznine koja obuhvaća poznati svemir. Prije više milijuna godina palo je poput asteroida na Zemlju, a od tada se budi svakih 27 godina kako bi donijelo stravu i uništenje. U liku Pennywisea vreba ponajviše prestrašenu djecu.

Zlobni klaun nije Pennywiseov stvarni oblik

Umjetnički prikaz Deadlightsa Bloody Disgusting

Nitko nikada nije vidio pravi oblik bića koje je u It poznato kao Pennywise. Upravo zato se roman zove It (ili “Ono” kako je kod nas prevedena serija iz 90-ih) jer Ono može mijenjati oblik po izboru. Stvarni oblik tog bića postoji samo u nečem što ono naziva Deadlights, a kako je opisano u Kingovim romanima, Deadlights ujedno i jest to biće. Obzirom da postoji u domeni koja ne poznaje fizičku formu, najbliže kako se Ono moglo prikazati ograničenom ljudskom umu je u obliku divovskog ženskog pauka na kraju Kingovog romana It.

Uzima oblik onog čega se žrtve najviše boje

Bill Skarsgård kao novi Pennywise screenshot YouTube

Pennywise se zapravo hrani strahom, a koji je bolji način za nahraniti se njime od toga da prestravi svoje žrtve? Zbog toga uglavnom ubija djecu, jer ih je lakše ispuniti strahom, a uzima oblik klauna jer zna da će ga se tako djeca više bojati. Naime, prema mišljenju Stephena Kinga jedan od najvećih dječjih strahova je upravo onaj od klauna. Pennywise je samo jedan od oblika, u Kingovom romanu uzimao je lik poznatih čudovišta poput mumije, Dracule, vukodlaka, pa čak i velike bijele psine iz Ralja.

Prikazuje se samo onima kojima želi

Zlo vreba od svuda screenshot / YouTube

Ovo je vjerojatno jedna od strašnijih Pennywiseovih moći. Vide ga uglavnom samo djeca upravo jer on tako želi, pa tako lakše može manipulirati njihovim strahovima. Uostalom, tko će od odraslih povjerovati klincima da ih naganja klaun koji ih želi ubiti, kojeg nitko drugi ne može vidjeti. No djeca nemaju ekskluzivu, ako poželi, prikazat će se i odraslima. Štoviše, može se ukazati samo jednoj osobi, makar i u sobi punoj drugih ljudi.

Pennywise je nastao prema stvarnom klaunu

Ronald McDonald
Ronald McDonald Eric Norris/Flickr

Brojni fanovi stvorili su teoriju da je Pennywise inspiriran klaunom Pogom koji je u svoje vrijeme bio prilično popularan na dječjim zabavama i društvenim eventima. Klaun Pogo je bio alter-ego Johna Waynea Gacyja koji je tijekom 70-ih silovao i ubio više od 33 dječaka. Moguće je da su fanovi tu teoriju razvili prepoznavši jednaku zločudnost u Pennywiseovom liku kao onu u Gacyjevim zločinima, no King tu poveznicu nikad nije potvrdio. On pak kaže da su mu inspiracija bili Ronald McDonald i u šezdesetima poznati TV klaun Bozo.

Potaknuo je koulrofobiju, strah od klauna

Strah od klauna je stvaran iako ga znanstvenici ne priznaju screenshot

Iako nije potvrđena od strane svjetskih medicinskih organizacija poput World Health Organisation ili American Psychiatric Association, fobija od klaunova prilično je poznata u popularnoj kulturi. Nazvana je koulrofobija, a znanstvenici koji se bave tim fenomenom ustanovili su da neke osobe, posebice djeca, prevelike noseve ili stopala smatraju čudovišnima. Kad se to poveže s prenašminkanim licem i grimasama, klaunovi često izazivaju plač kod djece. Pennywise je jedan od glavnih utjecaja nastanka tog fenomena “zlog klauna”, a prethodio mu je, djeci i odraslima uznemirujući, ali daleko manje zastrašujući Joker.

Sjećate li se one priče o stvarnim zlim klaunima?

Stvarnost ili samo promocija? screenshot / mommyish.com

Američki mediji su to nazvali Clown Sightings epidemijom koja je 2016. zahvatila SAD. Hrpa luđaka odjevenih u strašne klaunove pojavljivala bi se noću kraj škola i šuma. Prvi ozbiljniji incident prijavljen policiji je bio kad je devetogodišnjak iz Južne Karoline izjavio da su ga dva klauna pokušala navabiti u šumu. Uslijedilo je više takvih “viđenja”, ali čak i navodnih napada klauna, a fenomen se proširio svijetom, čak i do Hrvatske. Tada je britanski Independent cijelu situaciju procijenio kao moguću kampanju za novi It koji upravo igra u našim kinima, obzirom da je velik broj klaunova bilo prerušeno u Pennywisea. Warner Bros, naravno, nije nikad potvrdio takve tvrdnje da se radi samo o marketinškoj kampanji, pa je izašlo mnogo različitih teorija o razlozima iza cijelog fenomena kojima su se pozabavili i eminentni mediji poput CNN-a.