Nekad je nužno odabrati stranu

Ako ste prešli tridesetu, više nikad nećete slušati novu glazbu (ako je vjerovati novoj studiji)

Istraživanje kaže kako već u ovoj dobi gubimo interes za novim i vraćamo se starom

Young woma lying on stomach, listening to headphones with eyes closed
FOTO: PhotoAlto/AFP

30. rođendan je dosta bitna stvar u životu svakog pojedinca. Dok ste se još za vrijeme 20-ih mogli izvlačiti na to da ste mladi i da imate vremena, kad vam dob počinje s trojkom, sve kredite po tom pitanju ste ispucali. Sad je krajnje vrijeme da se ženite / udajete, nađete stabilan posao, zasnujete obitelj… Ukratko, sve ono do čega ste se jučer grozili.

Povrh svega, sad je na internetu izašla i studija koja pokazuje da ako imate 33 godine ili više, završili ste sa slušanjem nove glazbe. Zauvijek. Naime, riječ je o istraživanju koje je provedeno na temelju podataka o korisnicima američkog servisa za streaming glazbe Spotify, i prema njemu nakon 33. rođendana prestajete pokazivati interes za novom glazbom i time i službeno započinjete svoj dugogodišnji marš prema grobu.

Odrasli se vraćaju glazbi svoje mladosti

Autor ove studije analizirao je tone podataka o korisnicima Spotifya i još jedne stranice naziva The Echo Nest, koja se bavi popularnošću glazbenika. Na temelju te analize došao je do zaključka kako mladi (tinejdžeri) slušaju gotovo isključivo trenutne hitove sa top ljestvica. Kad postanu malo stariji i uđu u 20-e godine, počnu istraživati druge žanrove koji su također aktualni, ali malo manje popularni. No kad dođu do polovice 30-ih, statistika pokazuje da ulaze u dugačku faze stagnacije istraživanja, odnosno prestaju slušati novu glazbu.

tumblr

Dva su glavna uzroka te pojave. Prvo, slušatelji otkrivaju neke marginalne žanrove i glazbenike koje su kao mladi propustili jer se nisu pojavljivali na radio postajama i TV-u. Drugo, isti ti slušatelji se vraćaju glazbi koju su slušali kao tinejdžeri, a koja je od tada potpuno ispala iz sfere popularnosti.

Drugim riječima, jedino što vam preostaje jest da pričekate da vaša djeca postanu tinejdžeri, pa ćete ponovno biti izloženi aktualnoj popularnoj glazbi. Iako je vjerojatnije kako ćete ih pokušati uvjeriti da slušaju vaš omiljeni album od Franz Ferdinanda.