Jedan je teoretičar filma složio sjajan videoesej i pokušava dokazati da je Carpenter najbolji režiser ikad

Poznat je po radikalnim idejama i genijalnim soundtrackovima

LOS ANGELES 2013  Escape from L.A.   Year: 1996 - usa  Kurt Russell USA : 1996   Director: John Carpenter
FOTO: Photo12/AFP

Svi filmovi Johna Carpentera obiluju poetskim slikama, radikalnim idejama, inovativnim glazbenim kompozicijama i iznenadnim promjenama u tonu koje definiraju njegov filmski glas. On je baš poput svog junaka Howarda Hawksa potpuni filmski autor. I premda se mene osobno njegovi filmovi nikad pretjerano dojmili, postoji cijela zajednica uglednih filmologa koji na sva usta hvale njegove radove.

Govorimo o redatelju koji generičku pulpu koristi na najbolji mogući način: kao kapsulu za filozofiju i radikalnu ideologiju. Čini se da John Carpenter gravitira prema subverzivnom. Kroz svoj rad kritizira američku ideologiju, stvara akcijske junake od biših Disneyevih zvijezda i potom sve to dekonstruira neefektivnošću akcija.

Drew Morton, profesor medija na univerzitetu Texas A&M, složio je jedan ozbiljan video-esej o Carpenteru kao autoru. Trebali bi ga pogledati.

Ako ako kojim slučajem ne poznate Carptenreov radi, onda krenite s „Halloween“, film koji dosta ljudi smatra njegovim najboljim i najpristupačnijim. Nakon toga, „Escape from N.Y.“ i „Napadn na policijsku stanicu“, a kad se već bavite filmskim opusom ovog redatelja, svakako nemojte zaboraviti pogledati niti „The Thing“.