Ako vam fale odlasci u kino, evo liste blockbustera koji stižu

Za slučaj da ipak još niste spremni za zatvorene javne prostore, ubacili smo i koji Netflix

Ova čudna godina loše je utjecala na gotovo sve industrije, pa tako ni filmska nije bila pošteđena. Kina su zatvarana, filmski setovi ukidani, a dugoočekivani blockbusteri odgođeni. No, sada smo, čini se, opet na dobrom putu.

Ove jesene trebali bismo, naime, nadoknaditi propušteno i napokon pogledati neke od ovogodišnjih hitova. U nastavku donosimo nekoliko kino naslova, za one koji se još ne osjećaju spremno za zatvorene javne prostore, pa tako ni kino, tu je i nekoliko Netflix filmova.

NOVI MUTANTI- 24. rujan, kino

Dugoočekivani spinoff X-Men franšize koji je od 2018. odgađan nekoliko puta napokon je stigao u kina. Film spada u žanr SF horora, a radnja prati petero mladih mutanata koji su zarobljeni u svojevrsnom rehabilitacijskom centru. Osnovna premisa radnje zasad djeluje kao suprotnost Xavierovoj školi za nadarenu djecu iz glavnih X-Men filmova – biti mutant nije dar već bolest. U filmu uz nova lica možemo vidjeti i nekoliko poznatih poput Maisie Williams (Arya Stark – Igra prijestolja) i Charlieja Heatona (Jonathan Byers – Stranger Things).

THE GLORIAS – 30. rujna, Prime Video

Još jedan biografski film redateljice Julie Taymor (Frida) adaptacija je autobiografije feminističke ikone Glorije Steinem iz 2015. My Life On The Road. Film to putovanje prikazuje pomoću četiri različite Glorije, one kao dijete (Ryan Kiera Armstrong), tinejdžerica (Lulu Wilson), novinarka koja se infiltrirala u Playboy (Alicia Vikander) i žena koja su na kraju postale – feministica, društvena aktivistica i osnivačica Američkog feminističkog pokreta (Julianne Moore), prepoznatljiva po svojoj dugoj kosi i avijatoricama.

ČASNIK I ŠPIJUN – 8. listopada, kino

Roman Polanski, višestruko nagrađivani redatelj, svojim posljednjim filmom prikupio je mnoštvo nominacija i odnio Grand Jury Prize na ovogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu. Povijesna drama temeljena na istoimenom romanu Roberta Harrisa prati život Alfreda Dreyfusa koji je 1894. nepravedno optužen za izdaju, zbog navodnih otkrivanja vojnih tajni Nijemcima, i osuđen na doživotni zatvor. Slučaj je postao politički skandal i podijelio Treću Francusku Republiku. Afera je u Francuskoj postala simbolom nepravde, a u svijetu je ostala zapamćena kao jedan od najboljih primjera nepravednog suđenja i antisemitizma.

SMRT NA NILU – 15. listopada, kino

Prvi uron Kennetha Branagha u bogati svijet misterija i ubojstva Agathe Christie Ubojstvo u Orient Expressu bio je začuđujuće velik hit, u koji je potrpao velika imena, poput Michelle Pfeiffer, Penélope Cruz i Johnnyja Deppa, pa nije čudno da je isto napravio i u nastavku. Ovaj put ekipu čine Armie Hammer, Gal Gadot, Russel Brand, Jennifer Saunders i Emma Mackie, a Branagh se ponovno vraća kao redatelj, ali i lik uz kultne brčiće Herculea Poirota u istrazi još jednog ubojstva. Fanovi Agathe Christie ne bi trebali biti razočarani.

THE TRIAL OF CHICAGO SEVEN – 16. listopada, Netflix

Film Aarona Sorkina prati priču suđenja Čikaškoj sedmorici, grupi radikalno lijevih političkih aktivista koji su bili optuženi za poticanje nasilja u neredima za vrijeme Demokratske nacionalne konvencije u Chicagu 1968. Suđenje Čikaškoj sedmorici je izazvalo ogroman javni interes, a optuženici su ga iskoristili kao priliku za političku agitaciju. Glume Eddie Redmayne, Sacha Baron Cohen, Joseph Gordon-Levitt i Jeremy Strong.

REBECCA – 21. listopada, Netflix

Druga adaptacija gotičkog romana Daphne du Maurier Rebecca na Netflix dolazi u listopadu. Prva adaptacija pripada majstoru napetosti Alfredu Hitchcocku, a moderni osvrt napravio je redatelj Ben Wheatley. Radnja prati bezimenu mladu ženu koja se uda za bogatog udovca. Ubrzo saznaje kako u njegovom kućanstvu vlada sablasna prisutnost njegove prve supruge Rebecce. Lily James i Armie Hammer glume par, a od redatelja očekujemo glatku gradnju napetosti i adaptaciju izvornog materijala, i naravno, poneko iznenađenje.

SKANDALOZNO PONAŠANJE – 29. listopada, kino

Debitantski dugometražni filmski uradak redateljice Phillipe Lowthorp, koja je radila na hvaljenim TV dramama režirajući epizode serija Call The Midwife i The Crown. Film prati priču o natjecanju za Miss svijeta iz 1970. u Londonu. koji je postao meta feminističkih prosvjeda. Keira Knightley glumi poznatu aktivisticu Sally Alexander u prosvjedu protiv natjecanja koji se svodi isključivo na objektivizaciju žena. Film prikazuje sukob dviju različitih ideja o tome što javno slavljenje ljepote uistinu može značiti.

BLACK WIDOW – 5. studenog, kino

Prvi film iz četvrte faze Marvelovih filmova o Osvetnicama dugo je iščekivani Black Widow. Film o Natashi Romanoff puno prije nego li je postala Osvetnica. Ostavljena u skrbi KGB-a netom nakon rođenja i pretvorena u savršenog agenta. Nakon raspada Sovjetskog saveza njezini ljudi se okrenu protiv nje. Godinama kasnije živi i radi u New Yorku, ali njena mračna prošlost je i dalje progoni.

JAMES BOND: NO TIME TO DIE – 12. studenog, kino

Peti i posljednji put gledat ćemo Daniela Craiga u “službi njezina veličanstva”. Film nakon puno odgoda napokon stiže u studenom. Mirovina Jamesa Bonda kratko je trajala, njegov stari prijatelj iz CIA-ja Felix Leiter (Jeffrey Wright) treba njegovu pomoć. Nova misija je spašavanje otetog znanstvenika. U potrazi za subjektom svoje misije suočava se s diaboličnim Safinom (Rami Malek), tajanstvenim zlikovcem naoružanim novom tehnologijom.

WONDER WOMAN 1984 – prosinac, kino

Iako je inicijalno trebao izaći lipnju, nastavak možda najpopularnijeg DC-jeva filma napokon ćemo moći pogledati u prosincu ove godine. Besmrtna amazonska princeza Diana Prince se u nastavku franšize nakon Prvog svjetskog rata našla u 80-ima, doba hladnog rata i velikih frizura, gdje će se morati suprotstaviti negativcima Max Lord i The Cheetah koje su utjelovili Kristen Wig i Pedro Pascal.

DUNE – prosinac, kino

Denis Villeneuve, jedan od filmskih majstora znanstvene fantastike (Enemy, Arrival, Blade Runner 2049), za svoj posljednji projekt uzeo je adaptaciju najveće znanstvenofantastične priče svih vremena – Dune autora Franka Herberta. Daleko najiščekivaniji film ove godine odvija se na pustinjskom planetu Arrakis – Dune. Gledat ćemo epski put mladog aristokrata Paula Atreides (Timothee Chalamet) u borbi za opstankom i nadmoći nad Arrakisom.

WEST SIDE STORY – prosinac, kino

Sezona je reboota i redatelj Steven Spielberg sokušao se u reanimaciji klasičnog mjuzikla Priča sa zapadne strane iz 1961., koji je u svoje vrijeme dobio čak deset Oscara pa su očekivanja velika. Nova i poboljšana verzija klasika pokušat će novim generacijama približiti bezvremensku priču o zabranjenoj ljubavi između Tonyja i Marie i rivalstvu dviju uličnih bandi The Jets i The Sharks.