Ako volite elektronsku muziku, onda je ovo muzej stvoren samo za vas

Ovo je prvi muzej posvećen samo elektronskoj glazbi i uskoro se otvara u Njemačkoj

U međuvremenu je i techno već postao toliko star da će njegov elektronski sound biti ovjekovječen izložbenim projektom. U Frankfurtu na Majni 2017. godine bit će otvoren Museum Of Modern Electronic Music, skraćeno Momem.

No, daleko od toga da će muzej pokrivati samo glazbu. “Neće se u ovom projektu raditi samo o glazbi”, rekao je Stefan Weil, član uprave organizacije Friends of Momem. “Radit će se o svim tehnološkim aspektima života”, nastavio je. Ovim će muzejem biti pokriveno sve što ima veze s onime što se naziva techno.

Koncept Muzeja techo glazbe

Smatra se da je Andreas Tomalla bio čovjek koji je prvi skovao pojam techno i pridružio ga semantičkom polju elektronske glazbe. Već 30 godina radi kao DJ, producent i organizator poznat pod imenom DJ Talla2xlc. Ideja za muzej takve vrste rodila se 2010. godine. Tad je Tomalla bio na putu koji ga je odveo sve do Uzbekistana i Tadžikistana. “Ondašnji su učenici bili toliko magično privučeni elektronskom glazbom da sam rekao: Alex, moramo otvoriti muzej.”

Alex je zapravo Alexander Azary. Zahvaljujući njemu, Weilu i ostalim saveznicima Friends of Momem su dogurali toliko daleko. Kroz period od godinu dana sve bi stvari vezane uz taj jedinstveni muzej trebale biti riješene. Muzej techno glazbe će se nalaziti u centru grada na mjestu koje uključeni nazivaju Rupom. Lokacijom budućeg Muzeja techno glazbe trenutačno se koristi Dječji muzej.

Momem planira mnoštvo stvari u prostoru koji obuhvaća više od 800 kvadratnih metara. Weil je taj projekt nazvao “spomenikom suvremene glazbene povijesti”. Srž muzeja će tvoriti hommagei frankfurtskim DJ-ima, klubovima, izdavačkim kućama, prodavaonicama ploča i specijaliziranih magazina. No koncept koji je ekipa Momeme razvila otišao je mnogo dalje u svom nastojanju da zaokruži tu scenu. Planirani su tematski dani techno dizajna, izložbe techno mode, predavanja iz povijesti techno pokreta i radionice najvećih DJ-eja današnjice.

Pregršt sadržaja

U tom će se muzeju moći vidjeti relikti iz prošlih vremena kao što je primjerice ulaz u legendarni klub “Dorian Gray” koji se je nalazio u jednoj straroj zrakoplovnoj luci (taj je klub svoje posjetitelje pozdravljao natpisom “Get into magic”). Hibrid načinjen od globusa i disko kugli simbolizirat će globalnu misao pokreta. A svoje će mjesto u budućem postavu pronaći i robot pionira ovakvog sounda – grupe Kraftwerk.

“Momem neće biti muzej”, začudio je Weil svojom izjavom. To bi trebalo biti interaktivno mjesto namijenjeno učenju, sastancima i, naravno, slušanju. Na većini bi se mjesta trebale moći pronaći slušalice kako bi se nesmetano moglo uživati u glazbi. Muzej bi triput dnevno trebao biti pretvoren u pravi klub. “Sva će se svjetla prigušiti, pustit ćemo maglu; privremeno ćemo stvoriti pravi klupski ugođaj”, rekao je Weil. Takav je barem plan. Taj isti plan već sad uključuje večernje i noćne manifestacije, radionice pa čak i akademiju jer im je u interesu obrazovati ljude.

Ciljna skupina muzeja trebali bi biti “rasplesani Metuzalemi”, ali i mladež koja se danas radije naziva Digital Natives. Sve to financira grupa poduzeća ukljućujući i privatne investitore. Gradski proračun ovim projektom ne bi trebao biti uopće opterećen. Naravno da je to razveselilo škrte gradske zastupnike koji su organizatore ugušili pitanjima tipa: zar dosita gradu treba još jedan muzej? Mora da su se neviđeno obradovali kad su shvatili da se radi o apsolutno neovisnom projektu. Njihovo je oduševljenje bilo toliko da su čak i obećali pomoći gdje bude trebalo.

Dakle, još samo godinu dana strpljenja i plesat ćemo po muzejima.