Animafest predstavio prve ovogodišnje naslove: stiže pobjednica Cannesa i niz sjajnih naslova od Meksika do Indije

Predstavljeni su naslovi iz selekcije kratkometražnih, studentskih i hrvatskih filmova

FOTO: Zeljko Hladika/PIXSELL

Čuveni Animafest – drugi najstariji živući festival animacije, iza festivala u Annecyju – koji će se ove godine održati od 3. do 8. lipnja, predstavio je selekciju kratkometražnih, studentskih i hrvatskih filmova, odabranih među 1800 prijavljenih filmova iz 77 zemalja svijeta.

Samo je u kategoriji Veliko natjecanje kratkometražnog filma bilo prijavljeno gotovo 900 filmova, da bi na koncu bilo odabrano njih 35. U Natjecanje studentskog filma su između gotovo 850 prijavljenih filmova u konkurenciju odabrana 42, a u Natjecanje hrvatskog filma uvrštena su 22 filma.

Uz umjetničkog ravnatelja Animafesta Daniela Šuljića, članovi selekcijske komisije Velikog natjecanja – kratkometražnog filma i Natjecanja hrvatskog filma bili su Martina Meštrović i Ivan Slipčević, dok su Matea Kovač i Laura Martinović birale filmove u kategoriji Natjecanja studentskog filma .

Što ove godine gledamo?

Među međunarodnim kratkometražnim naslovima, izdvaja se film “27”, mađarske redateljice i animatorice Flóre Anne Buda. Film je premijerno bio prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu prošle godine, gdje je osvojio Zlatnu palmu za kratkometražni film.

Priča 11-minutnog filma prati junakinju Alice koja živi u svojim snovima, kako bi pobjegla od zagušljive svakodnevice. Na dan kada puni 27 godina, još uvijek živi s roditeljima. Nakon što je probala psihodelične droge na jednoj zabavi, na putu kući pada s bicikla. Povrijeđena i mamurna, prisiljena je suočiti se sa stvarnošću svog života… Flóre Anne Buda, scenaristica, redateljica i animatorica filma, već je javno progovorila o autobiografskom elementu u svom filmu, dodajući da je njime htjela otvoriti raspravu o stambenoj krizi u svojoj domovini Mađarskoj.

Tu je i film “Beautiful Men” belgijskog redatelja Nicolasa Keppensa. Priča 19-minutnog filma prati tri ćelava brata koji putuju u Istanbul na transplantaciju kose. Zaglavljeni jedno s drugim u hotelu daleko od doma, njihova nesigurnost raste brže od kose… Kritika piše kako je u filmu prisutan mračni humor poznat iz Keppensovih ranijih radova, ali i kako ovoga puta redatelj tematizira “dirljivu stvarnost i pomalo nadrealni portret braće koji doživljavaju krizu identiteta.”

 

Petminutni animirani film “Aaaah!” francuskog redatelja i animatora Osmana Cerfona na Animafest stiže pravo s Berlinalea, a riječ je – kako stoji u najavama – o filmu koji prati “jato djece koje trči školskim dvorištem”. “Aaaah!” je “šarmantno groteskni animirani kratki film o svijetu koji pleše uz melodiju odraslih, i u kojem je ‘Aaaah!’ krik bijesa, ljutnje i radosti.”

 

U konkurenciji međunarodnih kratkometražnih naslova za ovogodišnji Animafest našao se i film “Butterfly” hrvatske redateljice i animatorice Sunčane Brkulj. Njezin animirani prvijenac, “Osjetljivi princ”, premijerno je prikazan 2018., a otada je primljen na nekoliko festivala, među kojima je i Pula. Osim animacijom, autorica se bavi ilustracijom i stripovima, a izlagala je na nekoliko samostalnih i skupnih izložbi.

Od hrvatskih autora, u međunarodnoj konkurenciji zastupljeni su još i Veljko i Milivoj Popović, značajni autori domaćeg animiranog filma koji se ističu iznimnom produktivnošću te visokom dotjeranošću svojih uradaka. Na Animafest dolaze sa svojim novim filmom “Žarko, You Will Spoil the Child!”.

Čitavu selekciju filmova u kategoriji Velikog natjecanja kratkometražnog filma provjerite ovdje.

Natjecanje studentskog filma

Natjecanje studentskog filma na Animafestu će predstaviti 42 filma, a od hrvatskih studenata zastupljeni su Petra Pavetić Kranjčec i Eugen Bilankov s Akademije likovnih umjetnosti (naslovi “Chicks” i “Windows from the South”).

Osim navedenih naših studenata, sa svojim filmovima u Zagreb stižu i studenti iz Belgije, Francuske, Južne Koreje, Estonije, Indije, Kine, SAD-a, Japana, Meksika… Čitavu selekciju odabranih studentskih filmova provjerite ovdje.

Natjecanje hrvatskog filma

Među 22 naslova u Natjecanju hrvatskog filma – pored navedenih naših filmova koji istovremeno nastupaju i u međunarodnoj te studentskoj selekciji – nalazi se i film “Maaimä” autorice Lucije Mrzljak, koja je bila na shortlisti za ovogodišnje nagrade Oscar s filmom “Eeva”, koji je napravila u koautorstvu s estonskim autorom Mortenom Tšinakovom.

Film je nastupio i na ovogodišnjem Berlinaleu, a ranije je osvojio i nagradu za najbolji animirani film na Nashville Film Festivalu, kao i na festivalu animiranog filma u Annecyju.

U Natjecanju hrvatskog filma gledat ćemo i animirani film “When Is It Bad to Plant Trees?” Ivane Bošnjak i Thomasa Volde, nastao u hrvatsko-američkoj koprodukciji.

Njihov drugi animirani naslov, “Remember How I Used to Ride a White Horse”, također je bio u konkurenciji za shortlistu za Oscara za animirani film, međutim nije prošao u finalnu selekciju.

Čitavu selekciju odabranih filmova za Natjecanje hrvatskog filma provjerite ovdje.

Rezultati selekcije za Veliko natjecanje – igrani film, Natjecanje filmova za djecu i mlade i Svjetska panorama, kao i detalji ostatka festivalskog programa bit će objavljeni uskoro.