Apoksiomen, helenistička atrakcija s Lošinja, predstavljen na izložbi u muzeju J. P. Getty u L.A.-u

Lošinjski Apoksiomen je najcjelovitiji i najbolje očuvan među ovakvim kipovima

30.03.2010., Zadar - Anticki kip Hrvatski Apoksiomen udomljen je u zadarskom Muzeju antickog stakla te ce biti izlozen kroz ovu turisticku sezonu. Svecanosti prisustvovali su ministar kulture Bozo Biskupic, zadarski gradonacelnik Zvonimir Vrancic, ravnatelj muzeja Ivo Fadic, restauratori te brojni uzvanici kao i zainteresirani gradjani.
Photo: Filip Brala/PIXSELL
FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Lošinjska atrakcija, kip Apoksiomena predstavljen je u muzeju J. Paul Getty u Los Angelesu na međunarodnoj izložbi „Power and Pathos“ koja okuplja pedeset najznačajnijih brončanih skulptura iz helenističkog razdoblja, priopćeno je u subotu iz tvrtke Jadranka hoteli, čiji su predstavnici tom prigodom predstavili i turističku ponudu otoka Lošinja, posebice uvalu Čikat.

Lošinjski Apoksiomen je najcjelovitiji i najbolje očuvan od do sada poznatih prototipova kipa Apoksiomena, mladog atlete koji struže ulje i nečistoću s tijela nakon sportske aktivnosti. Nakon što je 1999. izronjen u lošinjskom arhipelagu, Apoksiomen je prošao niz opsežnih konzervatorsko-restauratorskih radova, koji su trajali punih šest godina.

Uređuje se budući Muzej Apoksiomena

Stručnjaci su potvrdili da je izrađen najvjerojatnije u 1. ili 2. stoljeću prije Krista. Javnosti je Apoksiomen predstavljen 2006. na izložbi u Zagrebu.

Sada u Malom Lošinju traju radovi na uređenju palače Kvarner, budućeg Muzeja Apoksiomena, koji će biti njegov novi dom.

15.05.2012., Mali Losinj - Radovi na palaci Kvarner, buducem Muzeju Apoksiomena, u kojem ce trajno biti smjeten broncani kip atleta Hrvatski Apoksiomen. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Radovi na palači Kvarner, budućem Muzeju Apoksiomena, u kojem će trajno biti smješten brončani kip PIXSELL/PIXSELL

Prije predstavljanja u Los Angelesu, kip je u prvoj polovici 2015. bio izložen u British Museumu u Londonu te u Parizu, a nakon Los Angelesa, poslije 1. studenoga bit će izložen u muzeju National Gallery of Art u Washingtonu.