Nekad je nužno odabrati stranu

Aretha Franklin poduzela je pravne akcije kako bi zaustavila prikazivanje svog biografskog filma

Smatra kako tvorci filma nemaju pravo koristiti njene snimke u komercijalne svrhe

NEW YORK, NY - DECEMBER 10: Aretha Franklin speaks as Aretha Franklin and Clive Davis discuss "Aretha Franklin Sings the Diva Classics" on SiriusXM's Heart & Soul Channel at SiriusXM's Jazz at Lincoln Center studio on December 10, 2014 in New York City.   Cindy Ord/Getty Images for SiriusXM/AFP
FOTO: AFP

Dugoočekivani biografski dokumentarac “Amazing Grace” koji se bavi životom pjevačke dive Arethe Franklin povučen je iz programa Telluride film festivala nakon pravnih akcija koje je poduzela sama pjevačica. Zabrana prikazivanja je stigla na dan same premijere, a Franklin je podnijela prijavu protiv organizatora festivala. Tvrdi da je to napravila jer je bila pod uvjerenjem da se snimke, koje je sama ustupila, neće koristiti u komercijalne svrhe bez njenog pristanka.

Telluride se održava u Coloradu, gdje je okružni sudac te američke savezne države, John Kane, izdao privremenu zabranu prikazivanja tog filma. Izvršna direktorica festivala Julie Huntsinger tvrdi kako je sve napravljeno po propisima, a producent filma Joe Boyd izjavio je kako je legendarna pjevačica potpisala ugovor sa studiom Warner Bros. kojim je dala prava na korištenje spornih snimaka.

Producente je već jednom tužila

Spomenute sporne snimke su nastale na koncertu Arethe Franklin, održanom 1972. godine. U prijavi koju je podnijela stoji da su ovim filmom narušena njena intelektualna prava i ona proizašla iz sklopljenog ugovora, te njeno pravo na privatnost. Tvrdi kako je i riječ o povredi sporazuma između Warner Bros.-a i jednog od producenata filma, Alana Elliotta.

Njega je Franklin zbog iste stvari tužila prije 4 godine, kad su se nagodili izvan suda jer je Elliott obećao da neće objaviti film. Pjevačica također traži odštetu od 75 tisuća dolara i financijsku kaznu za svakoga tko pokuša napraviti sličnu stvar u budućnosti.