Art Garfunkel tvrdi da je jako frustriran što Paul Simon ima bolju karijeru od njega, pa ga je nazvao malim idiotom

Duo se više ne podnosi, Garfunkel tvrdi da Simon pati od Napoleonovog kompleksa

CULVER CITY, CA - JUNE 10: Musicians Art Garfunkel (L) and Paul Simon of Simon & Garfunkel perform onstage during the 38th AFI Life Achievement Award honoring Mike Nichols held at Sony Pictures Studios on June 10, 2010 in Culver City, California. The AFI Life Achievement Award tribute to Mike Nichols will premiere on TV Land on Saturday, June 25 at 9PM ET/PST.   Kevin Winter/Getty Images for AFI/AFP
FOTO: AFP

Folk rock duo Simon & Garfunkel bili su jedna od najpopularnijih grupa tijekim 60-ih godina prošlog stoljeća, i uz glazbenike poput Beatlesa i Boba Dylana smatrali su se predvodnicima socijalne revolucije tog desetljeća. U tom periodu izdali su 5 studijskih albuma, a nakon što je posljednji (“Bridge Over Troubled Water”) izašao 1970. ovaj dvojac se razišao zbog osobnih razmirica.

Od tada su se više navrata mirili, ponovno okupljali radi nastupa i onda ponovno razilazili. Njihov buran odnos više se nikad nije stabilizirao, a posljednji zajednički nastup odradili su prije 5 godina otkad su opet u svađi. Garfunkel je posljednjih godina imao problema s glasnicama zbog čega je morao pauzirati s pjevanjem, ali sad se gotovo u potpunosti oporavio.

U jučer objavljenom razgovoru za britanski Telegraph, Art Garfunkel je ponovno dosta ogorčeno napao svog nekadašnjeg partnera Paula Simona, optuživši ga da sabotira njegov kreativni proces, da pati od Napoleonova kompleksa i da je on krivac što ovaj dvojac već godinama nije odradio koncertnu turneju.

Sprijateljio se sa Simonom iz sažaljenja

“Hoću li ikad opet otići na turnelu s Paulom? Što se mene tiče, naravno. Ali ja tako razmišljam još od 1971. On je taj koji se počeo ponašati poput idiota i koji je odlučio napustiti grupu koja je bila na vrhuncu”, oštar je Art u svom komentaru njihova nekomuniciranja. Garfunkel je također dodao kako se počeo družiti sa Simonom u školi jer mu ga je bilo žao zbog njegova niskog rasta, i kako je ta njegova potreba za kompenzacijom stvorila čudovište.

Prema njegovu mišljenju, njihov razlaz početkom 70-ih je bio nepotreban i potpuno nelogičan. “To je bilo vrlo čudno, i to nije bio moj izbor, ali nisam mogao ništa napraviti. Ne želim previše blatiti Paula i drago mi je da ljudi i dalje vole Simona & Garfunkela, ali čini mi se vrlo perverzno i autodestruktivno napustiti grupu koja je u tom trenutku bila na vrhuncu. Slažem se da nam je trebao odmor jer smo živcirali jedan drugoga, ali nakon godinu dana smo mogli nastaviti gdje smo stali.”

Paul McCartney je ukrao slavu Beatlesa

U ovom intervjuu Garfunkel se prisjetio i anegdote kad se susreo s Georgeom Harrisonom i kako je gitarist Beatlesa usporedio Paula McCartneya s Paulom Simonom. “George mi je jednom prišao na nekom tulumu i rekao je njegov Paul njemu isto što i moj Paul meni. Time je htio reći kako oni imaju jednak utjecaj na nas, odnosno da nas potiskuju. McCartney je bio odličan muzičar, ali je i pobjegao iz tog benda i sa sobom odnio veliki dio slave.”

Ova silna ogorčenost je očito uzrokovana činjenicom da Paul Simon već neko vrijeme nastupa zajedno sa Stingom i na tim koncertima izvode pjesme s albuma “Bridge Over Troubled Water”, što je Garfunkela jako razočaralo.