Uskoro stiže jedna jako zanimljiva dražba (s privatnim predmetima Picassa, Dalija, Miróa...)

Jedan od ponuđenih predmeta bit će i neobjavljeni dnevnik Dalija

FOTO: Sotheby's

Neobjavljeni dnevnik Salvadora Dalija bit će uskoro ponuđen na dražbi u pariškoj filijali aukcijske kuće Sotheby’s, piše Guardian. Stranice tog dnevnika, koji je nastajao u vrijeme kad je Dali započinjao ljubavnu vezu sa svojom budućom suprugom Galom (tada još suprugom svog najboljeg prijatelja Paula Éluarda), prepune su različitih šarenih skica i stupaca izračuna troškova izvedbi njegovih djela.

Vrijednost tog dnevnika procijenjena je na 50.000 eura, a on će biti ponuđen uz još 500 drugih artefakata uključujući i 20 Picassovih pisama i skica, a jednu od njih nacrtao je na poleđini jelovnika. Osim toga, ponudit će se i ilustrirana pisma, fotografije i pjesme umjetnika kao što su André Breton, René Magritte, Joan Miró, Max Ernst i Roland Penrose, ali i mnogi drugi. Spomenuta aukcijska kuća vjeruje da će na kraju večeri zaraditi više od 4 milijuna eura.

Zanimljivo svjedočanstvo jednog vremena

Među stvarima ponuđenima na dražbu pronaći će se inače i jedna Picassova razglednica s godišnjeg odmora koju je poslao pjesniku Paulu Éluardu. Potpisala ju je grupa ljudi, a među njima se našla i njegova tadašnja ljubavnica hrvatskih korijena Dora Maar. Zanimljivo je i da je bračni par Éluard u to vrijeme živio u otvorenom braku s Maxom Ernstom, nakon čega je Gala ostavila muža i udala se za Dalija.

Picassov crtež na poleđini jedne razglednice
Picassov crtež na poleđini jedne razglednice Sotheby's

No, njihova prijateljstva nastavila su i dalje trajati što zorno prikazuje kolekcija koja će se prodavati u Sotheby’su. Ona, između ostaloga, uključuje još i Ernstov portret Éluarda, zatim njegiv 21 skicu Gale, kao i knjigu koju je Éluard poklonio Gali i Daliju povodom njihovog vjenčanja. U posveti, koju je uz njega potpisao i Man Ray, stoji “de tout notre coeur” (sa cijelim našim srcem).

Sotheby's će na dražbi ponuditi i ovaj crtež Joana Miróa
Sotheby’s će na dražbi ponuditi i ovaj crtež Joana Miróa

Ova kolekcija smatra se, inače, jednom od najboljih takve vrste na svijetu. Vlasnik te kolekcije prikupljao ju je uz pomoć svog sina više desetljeća, a njena prodaja u Sotheby’su zakazana je za utorak.