Autori TV hita Novine počinju snimanje visokobudžetne serije prema romanima Drage Hedla

Visokobudžetna serija Šutnja radi se u hrvatsko-njemačko-rusko-ukrajinskoj koprodukciji

Sljedećeg tjedna u Zagrebu počinje snimanje televizijske serije Šutnja, po krim-trilogiji Telegramova novinara Drage Hedla. U Zagrebu će se snimati interijeri, a krajem ožujka ekipa prve sezone velikog televizijskog projekta seli u Osijek, grad u kojem se zbiva najveći dio serije. U svibnju, snimat će se u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine, a prva sezona serije, kako se producenti nadaju, trebala bi biti završena u listopadu ili studenome ove godine.

Bilo je planirano da snimanje serije počne još u kolovozu 2020., no pandemija Covida 19 pokvarila je planove producenata. Riječ je o hrvatsko-njemačko-rusko-ukrajinskoj koprodukciji, u kojoj su glavni producenti HRT i Drugi plan, partneri i u vrlo uspješnoj seriji Novine, koja je, zahvaljujući Netflixu, dobila svjetsku distribuciju. Koproducenti serije Šutnja su njemački Warner Bros, te rusko-ukrajinska Star Media.

U glavnim ulogama Bogdan, Milas, Lučev

Kao i Novine, i Šutnju će režirati Dalibor Matanić, a scenarist je Marjan Alčevski. Glavne uloge igrat će Goran Bogdan, Darko Milas, Leon Lučev, Sandra Lončarić, te jedna od trenutno najpoznatijih ukrajinskih glumica Ksenija Mishina. U prvoj (od tri planirane) sezone pojavit će se i osječki glumac, jedan od osnivača Kugla glumišta, Zlatko Kićo Burić, koji posljednjih godina živi u Danskoj. Direktor fotografije je Danko Vučinović.

Prošloga tjedna producent Drugog plana, Miodrag Sila, zajedno s režiserom serije Daliborom Matanićem, snimateljima, scenografom i drugim suradnicima, obišli su lokacije u Osijeku na kojima će se serija snimati, kako je planirano, nešto više od tri tjedna. Miodrag Sila i Nebojša Taraba (producenti i suvlasnici Drugog plana) već ranije posjetili su Kijev, gdje će se nastaviti snimanje nakon što završe u Osijeku.

Romani inspirirani stvarnim događajima

Hedlovi romani Izborna šutnja, Ispovjedna tajna i Kijevska piletina (prva dva prevedena su na talijanski i objavljena u izdanju jednog od tamošnjih najpoznatijih nakladnika, izdavačke kuće Marsilio, a Izbornu šutnju objavila je u ediciji najboljih europskih krimića i rimska La Republica), inspirirani su stvarnim događajem, koji govori o seksualnom iskorištavanja maloljetnica iz Doma za odgoj djece i mladeži, u čemu su sudjelovale i osobe iz politike i biznisa.

Scenarist Marjan Alčevski tu je priču nadogradio, uplevši u nju i trgovinu bijelim robljem. Inače, treći dio Hedlove trilogije, roman Kijevska piletina, svoj rasplet doživljava u glavnom gradu Ukrajine, ali u seriji Šutnja, Kijev će se pojaviti već u prvoj sezoni.

Svaka od tri sezone serije Šutnja imat će šest epizoda i to će biti prvi veliki televizijski projekt koji će se snimati u Osijeku. U Zagrebu ih je snimljeno bezbroj, Split je obilježilo Malo i Velo misto Miljenka Smoje, Rijeku serija Novine, po scenariju Ivice Đikića, a sada je na redu i Osijek sa serijom Šutnja po romanima Drage Hedla.