BBC je okupio gomilu cijenjenih kritičara da naprave listu najboljih filmova ovog stoljeća i odabir na kraju djeluje malo neobično

Filmski kritičari iz cijelog svijeta sastavili su listu 100 najboljih suvremenih filmova

Stigla je jedna lista najboljih filmova snimljenih u 21. stoljeću koja djeluje relevantno. Ugledni BBC Culture kontaktirao je, naime, gomilu cijenjenih filmskih kritičara diljem svijeta. Na kraju se javilo njih 177, od čijih su mišljenja BBC-jevi urednici sastavili listu 100 najboljih.

Među njima su se, dakako, našli neki poznati viskobudžetni filmovi poput Umjetne inteligencije, Viteza tame, kao i neki važni art filmovi (Ujka Bunmi koji se može sjetiti svojih prijašnjih života i Izgubljeni u prijevodu). No, zanimljivo, nijedan od njih nije dospio na listu top 10, koju vam donosimo u nastavku.

10. Joel i Ethan Coen (2007.): Nema zemlje za starce

Spomenuta filmska adaptacija popularnog McCarthyjevog romana donijela je braći Cohen Oscare za najbolju režiju i scenarij. Osim toga, zahvaljujući angažmanu u ovom filmu, koji je, usput, osvojio i Oscara za najbolji film, Oscara za najbolju sporednu ulogu primio je i Javier Bardem.

9. Asghar Farhadi (2011.): Nader i Simin se rastaju

https://www.youtube.com/watch?v=B2Sswx_vrWk

Nader i Simin se rastaju prvi je iranski film koji je u povijesti dodjele Oscara osvojio tu prestižnu filmsku nagradu. Radi se, inače, o drami čija radnja prati jednu obitelj koja se mora odlučiti hoće li ostati u Iranu i brinuti se za djeda koji je obolio od Alzheimerove bolesti ili će emigrirati u inozemstvo.

8. Edward Yang (2000.): Yi Yi: A One and a Two

Ovaj poznati tajvanski film prati život jedne dobrostojeće taipeijske obitelji kroz tri generacije.

7. Terrence Malick (2011.): Drvo života

https://www.youtube.com/watch?v=WXRYA1dxP_0

Drvo života osiguralo je redatelju Terrenceu Malicku nomaciju za Oscara u kategoriji najbolje režije. Kritičari, inače, taj film opisuju kao jako osobni prikaz gubitka nevinosti jednog dječaka.

6. Michel Gondry (2004.): Vječni sjaj nepobjedivog uma

Vječni sjaj nepobjedivog uma jedan je od vjerojatno najpoznatijih pomaknutih filmova koje smo u ovom stoljeću gledali, a u pitanju je kompleksna ljubavna priča koja kulminira prilično neočekivanim SF obratom.

5. Richard Linklater (2014.): Odrastanje

Odrastanje se smatra jednim od najambicioznijih američkih narativnih filmova koji su ikad snimljeni, što nimalo ne čudi s obzirom na to da je redatelj Richard Linklater proveo 11 godina snimajući ga.

4. Hayao Miyazaki (2001.): Avanture male Chihiro

Avanture male Chihiro najlukrativniji je japanski film svih vremena i jedini japanski film koji je produciran isključivo u domaćoj produkciji koji je uspio osvojiti Oscara za najbolji animirani dugometražni film.

3. Paul Thomas Anderson (2007.): Bit će krvi

Daniel Day-Lewis, glumac koji je osvojio Oscara zahvaljujući Andersenovom filmu Bit će krvi, igra naftnog tajkuna s prijelaza 19. na 20. stoljeće.

2. Wong Kar-wai (2000.): In the Mood for Love

In the Mood for Love kultni je suvremeni klasik redatelja Wonga Kar-waia koji prati priču dvoje susjeda koji se povežu nakon što saznaju da ih njihovi supružnici varaju.

1. David Lynch (2001.): Mulholland Drive

Nakon što Lynchu nikako nije uspjevalo Mulholland Drive plasirati kao seriju, odlučio je od tog materijala snimiti dugometražni film. Jasno da ga je snimio u svojoj tipičnoj ličovski bizarnoj maniri u kojoj se radnja iz stvarnosti pretače u snove. Glavne uloge igraju Laura Harring i Naomi Watts.