BBC je bio u Titovom nuklearnom bunkeru u BiH, danas zanimljivoj umjetničkoj galeriji

U izgradnju je uloženo 4,6 milijardi dolara, a bunker je nekoliko desetljeća bio držan u tajnosti

FOTO: BBC screenshot

Jedna od najvećih tajni svojeg vremena i istovremeno najveća investicija bivše Jugoslavije je Titov bunker skriven ispod planine Zlatar nadomak Konjica, grada koji je središte istoimene općine u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine. Držan u tajnosti kroz nekoliko desetljeća, sada je Titov bunker otvoren javnosti, a o njemu je reportažu napravio i britanski BBC.

Bunker je građen u periodu između 1952. i 1979. za 4,6 milijarde dolara. Glavni razlog je bio strah od globalnog sukoba koji je visio u zraku za vrijeme Hladnog rata, a ključna namjena mu je bila da skloni tadašnjeg predsjednika Tita i njegovih 350 najbližih suradnika u slučaju nuklearne katastrofe, koja je u to vrijeme bila strepnja cijelog svijeta.

Bunker je postao jedna od najposebnijih europskih galerija

Impozantno betonsko zdanje prostire se kroz 6500 kvadrata na otprilike 300 metara ispod površine. Cijeli objekt podsjeća na labirint, u kojem je sačuvano više od 100 prostorija zajedno s njihovim inventarom iz vremena Titove vladavine.

Kroz godine nakon 1992. kad ga je otkrila bosanska vojska, bunker je postao jedno od popularnih destinacija, ako već ne turista, onda barem zaljubljenika u modernu povijest vezanu uz Hladni rat. No D-0 ARK, koje je službeno ime Titovog bunkera, nije samo primjer perfektno sačuvanog dijela nedavne povijesti, nego je postao i jedna od najzanimljivijih umjetničkih galerija na svijetu uopće, prikazujući radove koji opisuju život u bivšoj Jugoslaviji te promjene koje su dovele do njenog raspada.

137 umjetničkih djela u bunkeru

“Trenutno u bunkeru imamo 137 umjetničkih djela kojima je doprinijelo čak 106 umjetnika. Većina, točnije 76 umjetnika je svoja djela postavljena ovdje predstavila na Venecijanskom bijenaleu s izuzetnim uspjehom, zbog čega su mnogi stručnjaci našu kolekciju proglasili najvrijednijom kolekcijom suvremene umjetnosti u jugoistočnoj Europi”, rekao je za BBC Mirnes Bajić, glavni vodič u Titovom bunkeru.

“Ova umjetnička djela postavljena unutar bunkera su provokativna za naše posjetitelje, tjeraju ih da pomaknu granice između stvarne brutalne povijesti i umjetnosti”, rekao je Bajić.

BBC-evu reportažu možete pogledati OVDJE.