Benicio Del Toro bit će specijalni gost ovogodišnjeg Sarajevo film festivala

Poznatom glumcu će tom prilikom biti uručena nagrada "Počasno srce Sarajeva"

HOLLYWOOD, CA - JUNE 22: Actor Benicio del Toro attends the premiere of "Escobar: Paradise Lost" at ArcLight Hollywood on June 22, 2015 in Hollywood, California.   Jason Kempin/Getty Images/AFP
FOTO: AFP

Oskarovac Benicio Del Toro bit će počasni gost ovogodišnjeg Sarajevo film festivala (SFF) koji se od 14. do 22. kolovoza održava po 21. put, najavljeno je u petak iz direkcije te najveće regionalne filmske smotre. Del Toru će tom prigodom biti uručena nagrada “Počasno srce Sarajeva”, a on će tijekom festivala publici predstaviti dramu Fernanda Leóna de Aranoe “Savršen dan” koja će biti prikazana u sklopu festivalskog programa Open Air.

Film u kojemu Del Toro igra naslovnu ulogu premijerno je prikazan u programu Directors’ Fortnight nedavno održanog 68. Filmskog festivala u Cannesu. Del Toro uživa naklonost kritike otkako se prvi put pojavio u filmu kao Dario u ostvarenju Johna Glena “Dozvola za ubijanje”, uz Timothyja Daltona u ulozi Jamesa Bonda. Osim Oscara za najboljeg sporednog glumca za ulogu u filmu “Putevi droge”, Del Toro je osvojio i niz drugih značajnih priznanja, uključujući Zlatni globus, Nagradu udruženja filmskih glumaca, BAFTA nagradu i Srebrnog medvjeda Filmskog festivala u Berlinu.

Održati će predavanje za sudionike programa Talents Sarajevo

Del Toro će se kao dobitnik počasnog priznanja SFF-a pridružiti drugim slavnim imenima koja su na taj način ranije nagrađena za doprinos filmskoj umjetnosti, a među njima su bili Angelina Jolie, Gael Garcia Bernal, Steve Buscemi i međunarodno nagrađivani redatelji Jafar Panahi, Mike Leigh, Béla Tarr i Danis Tanović.

Slavni glumac će održati i predavanje za sudionike programa Talents Sarajevo, festivalske platforme za povezivanje i obuku novih filmskih talenata iz jugoistočne Europe i južnog Kavkaza. Od osnutka 2007. Talents Sarajevo je postao regionalni centar za obrazovanje i međusobno upoznavanje perspektivnih filmskih radnika.