Berlinale povukao poziv na ceremoniju otvaranja desničarima iz AfD-a, član žirija se buni: 'Mi nismo kukavice, ovime gubimo'

Predsjednica žirija festivala Lupita Nyong'o suzdržala se od mišljenja na temu, no redatelj Christian Petzold bio je sasvim jasan

FOTO: Sören Stache/dpa (Photo by SOREN STACHE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Tijekom današnje konferencije za medije, predsjednica žirija Berlinalea Lupita Nyong’o komentirala je prvotni poziv festivala političarima iz desničarske stranke AfD na ceremoniju otvaranja, ali i naknadno otkazivanje tog poziva, piše Variety.

“Ja sam strankinja ovdje. Ne poznajem sve detalje političke situacije”, rekla je Nyong’o u odgovoru na pitanje bi li prisustvovala ceremoniji da su političari i dalje bili pozvani. “Drago mi je što ne moram odgovoriti na to pitanje. Drago mi je što nisam u toj poziciji,” dodala je.

Međutim, član žirija Christian Petzold, njemački redatelj filmova “Barbara” i “Phoenix”, imao je drugačije stajalište.

‘Rasprave ih čine jačima’

“Mislim da nije problem imati pet osoba iz AfD-a u publici”, rekao je. “Mi nismo kukavice. Ako ne možemo podnijeti pet osoba iz AfD-a, gubimo u našoj borbi,” rekao je Petzold, koji je kasnije i dodao kako misli da AfD sve te rasprave čine jačima nego što jesu.

“Postoje stotine tisuća ljudi koji demonstriraju protiv njih i oni su puno važniji od ovakvih rasprava,” rekao je redatelj.

Ovogodišnji žiri uključuje i redateljicu Ann Hui (Hong Kong, Kina), filmaša Alberta Serru (Španjolska), glumca, producenta i redatelja Bradyja Corbeta (SAD), kao i glumicu te redateljicu Jasmine Trinca (Italija) i spisateljicu Oksanu Zabužko (Ukrajina).

‘Intenzivni razgovori’

Govoreći o dinamici unutar žirija, Nyong’o je rekla kako “već imaju intenzivne razgovore o filmovima”. Dodala je i kako svi članovi žirija imaju puno iskustva, vlastita mišljenja i kako joj se čini da će žiriranje biti zanimljivo i “papreno”.

Podsjetimo, filmski festival Berlinale našao se u problemima nakon što su na ceremoniju otvaranja pozvali i političare ekstremne desnice. Nakon općeg protivljenja, festival je 8. veljače objavio da su povukli svoj poziv.

“Trenutna rasprava ponovno je jasno pokazala koliko je predanost slobodnom, tolerantnom društvu i suprotstavljanje desnom ekstremizmu dio DNK-a Berlinalea”, priopćeno je u službenoj izjavi festivala, u kojoj se dodaje i kako je Berlinale “već desetljećima posvećen demokratskim vrijednostima i suprotstavljanju svim oblicima desničarskog ekstremizma.”

Berlinale traje od danas do 25. veljače.