Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.
FOTO: Vjekoslav Skledar
Dr. Vlado Mužar ispred 'Fantasie' Vlaha Bukovca

Kultura

Bili smo u jednoj od uzbudljivijih galerija u Zagrebu, salonu u Ilici koji financira doktorski bračni par

U srijedu su imali aukciju, pa smo popričali sa Snježanom i Vladom Mužarom

Kultura

Kultura Bili smo u jednoj od uzbudljivijih galerija u Zagrebu, salonu u Ilici koji financira doktorski bračni par

U srijedu su imali aukciju, pa smo popričali sa Snježanom i Vladom Mužarom

Dr. Vlado Mužar ispred 'Fantasie' Vlaha Bukovca
FOTO: Vjekoslav Skledar

Snježana i Vlado Mužar, liječnici koji gotovo tri desetljeća žive i rade u Švicarskoj, prije godinu dana otvorili su Art Salon Zagreb u zagrebačkoj Ilici. Večeras se tamo održava velika božićna aukcija, treća koju organiziraju u svom galerijskom prostoru. U ovaj projekt, bračni par Mužar ušao je jer, kako kažu, žele da Zagreb i Hrvatska ima aukcijsku kuću koja igra po najstrožim pravilima kakve diktiraju svjetske kuće. Rekord aukcije, koju će osobno voditi gospodin Mužar, drži Slikareva soba u Požegi, Miroslava Kraljevića. Provjerili smo što se još nudi

Na Ilici se u ranim poslijepodnevnim satima ove srijede stvarala tipična predblagdanska gužva koja središte Zagreba zna učiniti nesnosnim: tramvaji koji puze, taktovi ‘jinglebellsa’ i ‘alliwantforchristmasisyou’ koje nam u višednevnom loopu ulaze u uši, pješaci s vrećicama koji izlaze iz dućana… Kada smo ušli u prostorije Art Salona Zagreb činilo nam se da smo se od gradske buke, lampica i ukrasa evakuirali u zvučno izolirano i ugodno sklonište. Na podu prostrane galerije parket je od svijetlog slavonskog hrasta posložen u Louvre uzorku, a bijeli zidovi nekadašnje Meštrovićeve galerije ispunjeni su umjetninama: Bukovac, Kraljević, Crnčić, Vidović

U Ilici na broju 12 dočekao nas je bračni par Snježana i Vlado Mužar, liječnici koji gotovo tri desetljeća žive i rade u Švicarskoj. Vlasnici su galerijskog prostora otvorenog prije godinu dana izložbom Ive Dulčića u povodu stogodišnjice rođenja velikog hrvatskog slikara. “Ovaj je prostor posvećen umjetnosti gotovo devet desetljeća”, objašnjava gospodin Mužar podsjećajući kako je 14. studenoga 1933. Ivan Meštrović u ovoj neorenesansnoj palači obitelji Priester, sagrađenoj po nacrtu arhitekta Franje Kleina, postavio stalnu izložbu svojih skulptura i otvorio galeriju koja je djelovala do 1937. Poslije 1945. u zgradi je bio najprije britanski konzulat, potom British Council, prije tri godine otkupila ga je obitelj Mužar.

Doktor Vlado Mužar gotovo tri desetljeća živi i radi u Švicarskoj Vjekoslav Skledar

Ovo je treća aukcija koju organiziraju

“Doveli smo sve u ishodišno stanje, danas je na ovoj adresi galerija, baš kao i u Meštrovićevo vrijeme, pa se priča zaokružila”, kaže gospodin Mužar s kojim smo razgovarali samo tridesetak sati prije početka božićne aukcije. To je treća koju organiziraju, a večeras u 18 sati započet će uzbudljivo nadmetanje. Proteklih su dana galeriju obišli zainteresirani kupci iz Hrvatske, za mnoge su umjetnine interes pokazali međunarodni kupci koji će se nadmetanju pridružiti online ili telefonom. Strani kupci najviše vesele Jasnu Mrakovčić umjetničku direktoricu Salona.

“Kako se ovim poslom bavim već dvadesetak godina, znam većinu domaćih kupaca, pa me najviše, kao kad se u westernu pojavi u malom mjestu stranac, veseli reakcija nekoga iz bijelog svijeta”, kaže gospođa Mrakovčić. Dodaje kako su inače aukcije uzbudljive poput čitanja telefonskog imenika: zanimljive su samo ako kupujete ili prodajete. Slaže se s tom ocjenom i gospodin Mužar koji će osobno voditi aukciju. “Za to je potrebna prilična koncentracija jer osoba koja vodi mora pratiti reakcije u sali, pismene ponude i kupce na internetu i telefonu. Napetost skače kada se kupci tijekom nadmetanja u samo desetak sekundi moraju odlučiti: tada to doista na trenutak postaje neka vrsta kocke.”

Rekord aukcije drži Slikareva soba u Požegi, Miroslava Kraljevića Vjekoslav Skledar

Rekord aukcije drži Slikareva soba u Požegi

S ponosom ističe kako se nudi jedan domaći ekskluziv “Slikareva soba u Požegi” Miroslava Kraljevića koji početnom cijenom od 70.000 eura drži rekord ove aukcije. Nadmetat će se večeras kupci i za “Fantasie” Vlaha Bukovca, koji je sliku potpisanu njegovim poznatim pseudonimom Paul Andrez izlagao i na pariškom Salonu. Početna cijena iznosi 48.000 eura. Za Bukovca (a nude se i njegova “Koketa” i “Zavist ubija pravednost”) već vlada interes iz drugih zemalja. Javili su se, pokazuju najave, i kolekcionari iz Češke, budući da ga u toj zemlji dijelom drže svojim autorom.

“Koliko jedna slika ima života; tko zna na čijem će sada zidu visjeti”, dodaje gospođa Mrakovčić. Dom slavnog hrvatskog redatelja i glumca Tita Strozzija, pa kasnije njegovog nećaka skladatelja i dirigenta Borisa Papandopula krasio je rad talijanskog majstora Giovannija Francesca Barbierija, a večeras će promijeniti adresu. Inače, Guercinov “Lot i njegove kćeri” jedno je od najstarijih djela ponuđenih na aukciji.

Ovo je treća aukcija u Art Salonu Zagreb Vjeko

Impresivna ponuda za domaće i strane kolekcionare

Kupci će se nadmetati i za tri Picassove terakote, a gospođa Mrakovčić nas upućuje na”Portret slikarova nećaka” Emanuela Lesića iz 1908. godine, bakropise Andrije Medulića Schiavonea, dok joj je posebno drago ulje na platnu Miljenka Stančića “Piko”. Pretpostavlja da će se probuditi zanimanje domaćih kolekcionara i za radove Zvjezdane Fio koja je bila meteor zagrebačke likovne scene sedamdesetih godina. U uspjeh Kniferove mape ne sumnja, jer je u posljednje vrijeme, kaže, prilično tražen.

Pokazuje nam radove Nikole Mašića, Mencija Clementa Crnčića, Emanuela Vidovića, Roberta Auera, Jose Bužana, Ivana Tišova, Oskara Hermana, akvarel “Na pramcu” Karla Afana de Rivere, platno Vilka Šefera “Berba u Oklaju”, radove Ordana Petlevskog, Omera Mujadžića, Slavka Šohaja, Vilka Gecana, Mladena Veže, Ljudevita Šestića, Zlatka Boureka, Borisa Bućana.

Tu su i fotografije Mije Vesovića, Ivana Posavca te fotografija Toma Gotovca kao Supermena koju potpisuje Darko Bavoljak. Nudi se nekoliko radova Milivoja Uzelca, a upućuju nas i na njegove hard-porno crteže. U Art salonu Zagreb procjenjuju da će se javiti veliki interes za rad-instalaciju akademika Ivana Kožarića nazvan “2200 godina Ivana Kožarića” koji sadrži kameni 2200 godina stari falus koji je akademik Grga Novak pronašao u Markovoj spilji na Hvaru, ali i falus koji je izradio Kožarić.

Očekuju da će Salon biti financijski samoodrživ

Gospodin Mužar osobno će voditi aukciju Vjekoslav Skledar

Gospodin Mužar i njegova supruga u ovaj su projekt ušli jer žele da Zagreb i Hrvatska ima aukcijsku kuću koja igra po najstrožim pravilima kakve diktiraju svjetske kuće. “U aukcijskoj je kući bitno razvijati povjerenje, a ono se postiže samo ako se igra čisto”, kaže Mužar. Sve ponuđene umjetnine izlistane su i na dvije međunarodne stranice tržišta, Artprice, koji je najveća banka podataka postignutih cijena, i Invaluable, koji ima više od četiri milijuna korisnika.

Njihov će Salon, očekuju, biti financijski samoodrživ, a napominju kako nisu i nikada neće tražiti nikakve državne ili gradske subvencije. Svojim se liječničkim zanimanjem bave u Švicarskoj i ne kane se vraćati ovdje kako bi se bavili medicinom. Ali, u Hrvatsku će ponovno dolaziti zbog umjetnosti. No, ne samo da se obitelj Mužar vraća, nego svaki svojim dolaskom u domovinu, vrate Hrvatskoj neko izgubljeno blago. Tako su prošle godine kući vratili 800 godina star reljef Majstora Radovana. Reljef sv. Kristofora, pripisan najvećem dalmatinskom kiparu 13. stoljeća majstoru Radovanu, nabavili su na aukciji u uglednoj pariškoj galeriji Piasa.

 

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više