Bivši Googleov direktor u Londonu gradi muzej posvećen Jacku Trbosjeku

Taj je muzej trebao biti posvećene povijesti žena, ali Palmer je izigrao javnost

FOTO: YouTube

Mark Palmer Edgecumbe je nekad radio u Googleu. Tad je odlučio da će u Londonu izgraditi muzej posvećen ženskoj povijesti. Razvio je idejni plan, prijavio se na nekoliko natječaja i dobio potrebna sredstva za realizaciju svog projekta. Čim je izgradnja njegovog muzeja počela on je odlučio promijeniti priču. Planirani muzej tematski je prenamijenio i posvetio ga liku i djelu poznatog serijskog ubojice Jacka the Rippera čije su jedine mete bile londonske seksualne radnice. Svoju je odluku objasnio time što je Jack the Ripper je mnogo manje dosadan od istraživanja povijesti žena i njihovih postignuća.

“Doista smo planirali napraviti muzej posvećen društvenoj povijesti žena. Ali kako se je projekt razvijao, odlučili smo da bi mnogo zanimljiviji kut bio ispričati je iz kuta žrtava Jacka the Rippera”, objasnio je Palmer Edgecumbe. “Ni u kojem slučaju se ne radi o glorifikaciji njegovih zločina, nego o tome kao i zašto su se te žene našle u situaciji da stradaju”, izvlačio se bivši Googleov direktor.

Građani Londona su zgroženi

Bez obzira na Palmerovo objašnjenje građani East Londona se osjećaju izdano i sumnjaju da će novi muzej Jackove žrtve tretirati s nužnim poštovanjem. Podrum će primjerice prikazivati “originalne fotografije snimljene na obdukcijama koje bi buduće posjetitelje zbog stravičnosti zločina mogle zaprepastiti”, navode čak i služene stranice muzeja u nastanku.

Istina je da bi žrtve ovog serijskog ubojice trebale dobiti mjesto na kojem će ih se ljudi prisjetiti. No, postoji opravdana sumnja da će ovakav pristup mitu o Jacku Trbosjeku i vješanje slika izmrcvarenih tijela njegovih žrtvi iznjevjeriti tu načelno plemenitu ideju. “U povijesti žena postoji mnogo više toga od njihovih mrtvih tijela”, izjavio je jedan stručnjak s tog područja. Upravo je stoga šteta što su Palmer Edgecumbeu stvari koje su žene za života postigle toliko nezanimljive.