Black Panther je film o kojem se trenutno najviše priča; stiže u kina, a evo par stvari koje je dobro znati prije nego ga pogledate

Film se hrvatskim kinima počinje prikazivati 15. veljače

Black Panther je Marvelov superheroj o kojem se u posljednje vrijeme najviše piše po internetskim sajtovima. Dva su razloga iza toga: prvi, očiti, je to što film vrlo uskoro dolazi u kina. Točnije, u hrvatskim kinima ćemo Black Panthera gledati od 15. veljače.

Drugi je razlog taj što je gledateljima u filmu Captain America: Civil War, filmu iz aktualnog Marvelovog Cinematic Universea, u kojem se prvi put pojavljuje Black Panther, upravo on bio najinteresantniji lik. Iako se pojavljuje tek u par scena, to je očito bilo dovoljno da se svima svidi.

Marvel nas je u posljednjih deset godina, od kad su 2008. krenuli s Iron Manom, upoznao s najpoznatijim superherojima iz njihovog panteona. No očito je da skrivaju neke adute u rukavu, što dokazuje upravo mistični, i općoj publici manje poznati Black Panther. Kako biste se bolje upoznali s ovim likom prije nego što pogledate film, donosimo vam nekoliko bitnih stvari koje bi bilo dobro znati.

Tko je zapravo Black Panther?

https://www.youtube.com/watch?v=x02xX2dv6bQ

Black Panther je T’Challa, princ imaginarnog afričkog kraljevstva Wakanda i sin moćnog i mudrog kralja T’Chake (kojeg je u par minuta, koliko se pojavljuje na filmu, odlično odglumio John Kani). T’Challin svijet se promijenio kad je njegov otac i kralj poginuo u bombaškom napadu koji je prikazan u Civil Waru, koji ga je potaknuo da postane Black Panther.

Black Panther kao lik nastao je iz uma legende stripa Stana Leeja, a vizualni identitet dao mu je crtač Jack Kirby. Prvi put se pojavio u stripu Fantastic Four#52 1966. godine i prvi je tamnoputi superheroj u povijesti.

U Civil Waru ga je glumio Chadwick Boseman, koji je u svega par scena dokazao da ima potrebnu karizmu za utjeloviti afričkog princa i maskiranog superheroja, a možemo da će Boseman u samostalnom filmu biti još impresivniji.

Što je zapravo Black Panther?

Black Panther je zapravo titula koja se dodjeljuje vladaru i zaštitniku kraljevstva Wakanda. Ta titula je nasljedna, što znači da sin ili kći kralja Wakande imaju pravo postati sljedeći Black Panther. No, postoji caka. Kako bi zaslužili tu titulu, najprije moraju savladati prethodnog Black Panthera zajedno sa šest najboljih ratnika Wakande.

Prije same borbe, sin ili kći moraju kroz niz rigoroznih iskušenja dokazati da su dostojni te titule. Ukoliko izazove prođu, sljedeći test je da po svojem tijelu razmažu sokove autohtone srcolike biljke kojoj se pridodaju nadnaravne moći. Wakandanska tradicija kaže da oni koji nisu kraljevske krvi ili dostojni da budu Black Panther neće preživjeti taj tretman. Jednom kad izabrani postane Black Panther, često konzumira srcoliku biljku kako bi mu dala gotovo nadnaravne moći.

Zapravo, svaki wakandanski žitelj može pokušati postati novi Black Panther, no taj je zadatak gotovo nemoguć. Naime, tretman sa spomenutom srcolikom biljkom je drevni ritual koji Black Pantherima daje gotovo nadljudske sposobnosti, zbog kojih ih je gotovo nemoguće pobijediti.

Što je Wakanda?

Wakanda je izmišljeno afričko kraljevstvo na sjeveroistoku Afrike koje se javnosti predstavlja kao zemlja trećeg svijeta, kako ostatak svijeta ne bi otkrio njihovu tajnu. No kraljevstvo Wakande je zapravo izuzetno napredno sa svojim tehnološkim dostignućima i vrlo je bogato.

Ovo kraljevstvo Wakanda u potpunosti je izolirano i došljacima ne dopušta nikakav pristup. Razlog je, osim što žele održati svoju tradicionalnu kulturu, to što je njihova zemlja bogata vibranijem, najčvršćim materijalom poznatom čovjeku. Od istog metala je, primjerice, izrađen i gotovo neuništivi štit Captaina Americe.

Zbog svojih zaliha vibranija i kreativnih načina na koji su ga uspjeli iskoristiti, Wakanda je u Marvelovom svijetu najbogatija i tehnološki najnaprednija država na svijetu.

Black Pantherove moći i odijelo

https://www.youtube.com/watch?v=Y-Yt2ouspwg

T’Challa je u svojoj prošlosti (koja je potencijalno tema za sljedeći film) prošao sva rigorozna iskušenja potrebna da naslijedi svoga oca kao Black Panther. U tom je procesu također konzumirao srcoliku biljku, koja mu je pojačala osjetila, ubrzala reflekse i dala nadljudsku snagu.

No osim tog dopinga, u borbi protiv negativaca mu pomažu superiorni intelekt, godine treniranja borilačkih vještina, i tehnološki napredno odijelo koje ujedno i skriva njegov identitet. Odijelo je u potpunosti napravljeno od vibranija te je neprobojno za metke bilo kojeg kalibra.

Osim toga, prilagođeno je Black Pantherovom stilu borbe prsa o prsa, obzirom da je naoružano vibranijskim kandžama koje su toliko čvrste i oštre da su čak ostavile brazde na štitu Captaina Americe. Kad se sve spoji u cjelinu, T’Challa u kostimu Black Panthera stvara savršenu sinergiju brzog razmišljanja, izuzetnih sposobnosti i tehnološki napredne opreme koja ga čini ne samo impresivnim protivnikom, nego i gotovo neuništivim.

Žene ratnice

Wakanda ima svoju vrlo kompetentnu vojsku, a njezina elitna jedinica zove se Dora Milaje. Radi se, zapravo, o osobnoj gardi kraljevske obitelji, pa tako i Black Panthera, koju sačinjavaju isključivo žene ratnice.

Lako ih je za prepoznati obzirom da sve imaju obrijane glave, a jednu od pripadnica Dora Milaje smo upoznali u filmu Civil War. U kratkoj, ali upečatljivoj ulozi u Civil Waru smo vidjeli Florence Kasumbu koja je odlično utjelovila Ayu, Dora Milaje ratnicu i tjelohraniteljicu T’Challe.

Sudeći po traileru, u novom filmu ćemo vidjeti znatno više Dora Milaje ratnica, koje predvodi opaka generalica Okoye. Glumi ju Danai Gurira poznata iz serije Walking Dead. Kao i uvijek, stvari se moraju malo zakomplicirati, pa Okoyin autoritet osporava mlada ratnica Nakia (Lupita Nyong’o), koja želi da wakandansko društvo unaprijedi svoje tradicionalne vrijednosti.

Žene koje igraju ključnu ulogu

Lupita Nyong’o kao Nakia screenshot

Nakia (Lupita Nyong’o) je pripadnica elitne postrojbe hatut zeraze, što bi se u slobodnom prijevodu opisalo kao psi rata. To znači da je članica specijalne jedinice koja se bavi tajnim operacijama, a Nakia djeluje kao špijun i uključena je u tajne akcije slične onima koje odrađuje Navy SEAL u stvarnom svijetu. Dakle, Nakia je poprilično opaka.

Angela Bassett glumi Ramondu, T’Challinu pomajku, udovicu kralja T’Chake i kraljicu Wakande. Iako nije biološka majka T’Challe, Ramonda ga je naučila vrijednostima i kulturi Wakande. S druge strane, biološka je majka Shuri (Letitia Wright), mladoj i genijalnoj znanstvenici koja je unaprijedila tehnološka dostignuća Wakande, a ujedno i Black Pantherovo odijelo.

Glavni negativac

Redatelj Black Panthera Ryan Coogler već je ranije surađivao s Michaelom B. Jordanom na filmu Creed, spinoffu Rockyja. Jordan ga se vrlo dojmio pa ga je odlučio angažirati kao glavnog zlikovca u novom Black Pantheru.

Michael B. Jordan glumi Erika Killmongera. Erik je odrastao kao N’Jadaka u wakandijskoj obitelji, a njegovog oca je Ulysses Klaw (Andy Serkis) natjerao da radi za njega. Ostatak njegove obitelji je ubijen, a N’Jadaka smatra T’Chaku glavnim krivcem.

Killmonger se vraća u Wakandu kako bi se osvetio kraljevskoj obitelji koja mu je uništila život. Uspijeva nabaviti vibranijsko odijelo slično onom koje koristi Black Panther te postaje Golden Jaguar, po svim moćima jednak Black Pantheru. Kako je Killmonger došao do tog odjela i kako se suprotstavio Black Pantheru, saznat ćemo 15. veljače kad film stiže u naša kina.

Tko je Ulysses Klaw?

https://www.youtube.com/watch?v=Zeith7pImH4

Izvornog imena Ulysses Klaue, Klaw je zapravo genijalni fizičar koji je postao beskrupulozni diler oružja. Njegova karijera počinje suradnjom s Tonyjem Starkom iz vremena dok je Stark također prodavao svoja napredna oružja bilo kome tko ponudi veću cijenu.

Klaw ima nepresušan apetit za vibranijem i napravit će sve da do njega dođe. Zbog toga je porobio narod Wakande i natjerao ih da iskopavaju rudu vibranija. U tom je procesu zarobio i N’Jadakinog oca, čime je stekao vječnog neprijatelja. U Marvelovom Cinematic Universe sukobio se s Ultronom, a u tom sukobu je izgubio ruku.

S likom Ulyssesa Klawa nas je upoznao uvijek izvrsni Andy Serkis (Gospodar prstenova) u Avengers: Age of Ultron u kratkoj sceni u kojoj smo saznali kako je izgubio ruku. Nakon toga je napravio protezu, sonični emiter uz pomoć kojeg snagom zvuka onesposobljava svoje protivnike.