Bob Dylan se opet predomislio, sad javljaju da ipak neće doći na dodjelu Nobela

Vijest je za agencije potvrdila Švedska akademija

FOTO: Profimedia, Zuma Press - Entertaiment

Švedska akademija je upravo objavila da Bob Dylan neće doći na dodjelu Nobelove nagrade u Stockholmu jer ima “druge obaveze”, javlja AFP. “Švedska Akademija je primila pismo Boba Dylana u kojem je objasnio da neće uspjeti naći vremena u prosincu kako bi došao u Stockholm i primio Nobelovu nagradu za književnost”, poručuju iz Akademije.

Otkako je proglašen dobitnikom Nobelove nagrade za književnost, vrijedne 900 tisuća dolara, Dylan je prilično izignorirao cijelu stvar. Nakon što je Akademija probala s njim stupiti u kontakt, slavni američki kantautor se tek nakon petog pokušaja javio tajnici Švedske akademije Sari Danius.

Nagrada izazvala brojne kontroverze

Rekao joj da je jako počašćen nagradom i da ga je “ostavila bez riječi” te da će doći na dodjelu. Danius je rekla i kako se nada da će Dylan na ceremoniji održati kraći govor ili čak otpjevati neku od svojih pjesama, ali to se očito neće dogoditi. Akademija je 75-godišnjem Dylanu nagradu uručila zbog “stvaranja novih poetskih izraza unutar velike američke tradicije pjesama”, što je izazvalo kontroverze.

Dylan je revolucionarizirao američku popularnu glazbu pjesmama poput “Blowin’ in the Wind”, “The Times They Are A-Changin'”, “Subterranean Homesick Blues” i “Like a Rolling Stone”, no mnogi su se pitali može li se to smatrati književnošću. Drugi kritičari su se žalili da je Švedska akademija propustila priliku isticanja nekih manje poznatih umjetnika.

Čak su i neki članovi Akademije otvoreno kritizirali Dylana, a njegovu prvotnu šutnju o dobitku nagrade su nazvali “arogantnom”. Dodjela nagrada održava se 10. prosinca svake godine, na godišnjicu smrti Alfreda Nobela. Švedski kralj tada pobjednicima uručuje medalju i diplomu, nakon čega slijedi veliki domjenak za 1300 ljudi u štokholmskoj gradskoj vijećnici.