Britanci snimaju genijalnu emisiju u kojoj će posjetitelji po poznatim galerijama tražiti krivotvorine

U natjecanju Fake! The Great Masterpiece Challenge mogu sudjelovati svi

FOTO: wikipedia

Sedam britanskih slika maknuto je ovaj tjedan sa zidova galerija u kojima su stajale te su zamijenjene krivotvorinama, piše Guardian. Riječ je o natjecanju koje organizira nacionalna televizija, a svrha emisije je da Britanci identificiraju krivotvorine. Emisija Fake! The Great Masterpiece Challenge emitirat će se tek iduće godine, a vodit će je novinar Giles Coren i kunshistoričarka Rose Balston.

Sky Arts, TV akuća specijalizirana za visoku umjetnost koja je osmislila ovaj zanimljivi format, kaže da je cijela stvar usuglašena s galerijama koje, između ostalih, uključuju i poznate galerije Scottish National Portrait Gallery i Walker Art Gallery. Natjecanje će trajati tijekom cijelog srpnja, a posjetitelji će u tom razdoblju moći pogađati koje je o izvješenih djela original, a koje to nije.

“Ne trebate biti povjesničar umjetnosti kako biste se upustili u ovo natjecanje. Sve što vam je potrebno su znatiželja i oko za detalj”, tvrdi Phil Edgar-Jones, direktor Sky Artsa. “Na ovaj smo način duhovito htjeli ispričati priču o britanskom slikarstvu. Osim toga, cilj ove inicijative je i da kritičkije i pozornije sagledamo velika djela sjajnih britanskih umjetnika.”

Pobjednik će osvojiti vlastitu kopiju

U ovom neobičnom natjecanju sudjelovat će, inače, galerije iz Cardiffa, Liverpoola, Londona i Manchestera, a publika će izložbe iz odabranih galerija moći razgledati i putem interneta na stranici skyartsfake.com i to već od sutra.

Svaka od epizoda serije Fake! The Great Masterpiece Challenge pokrit će ne drugi povijesni stil poput nekih pravaca žanr slikarstva iz 18. i 19. stoljeljeća ili portreta nastalih na kraljevskim dvorovima dinastije Stuart. Svi uspješni natjecatelji bit će pozvati u finalnu emisiju koja će se snimati u muzeju Ashmolean u Oxfordu gdje će imati priliku osvojiti svoj vlastiti plagijat.