Britanci su napravili najluđu izložbu mirisa ikad (ima svega, a najviše seksa)

Mirisi nas mogu odvesti do mjesta kojih se inače nikad ne bismo sjetili

FOTO: windynickythepandaprincess.blogspot.com

Ne znam koliko vi često razmišljate o cijeloj paleti osjetilnoga koja nam je dostupna, ali sam siguran da i oni od vas koji o tome razmišljaju najmanje pažnje posvećuju osjetilu mirisa. Upravo je to zanemareno osjetilo bilo jedno od prvih kojima je život počeo opremati unutarnji svijet vanjskim. Tako su naši daleki preci pomoću olfaktornih podražaja detektirali opasnosti, tražili hranu i pronalazili svoje seksualne partnere.

Izložba “I’m Here But You’ve Gone” gotovo je avangardni primjer pristupa suvremenim galerijskim konceptima. Osmero umjetnika dobilo je priliku prošetati knjižnicom mirisa koja u svojoj građi drži više od 5,000 mirisa i zaviti svijet u neke nove mirisne interpretacije. Imajući na umu činjenicu da seks nije samo ono što prodaje, već i ono što poglavito pokreće ovaj svijet, ne treba začuditi da se velik dio mirisa bavi baš tom temom.

Od mirisa gej kluba do ritualnih običaja panda u procesu parenja

Jedan od prvih mirisa koje će posjetitelji ove čudnovate izložbe zapljusnuti naslovljen je “Vault”. Bočica na koju je taj nalov naljepljen trebala bi sadržavati esenciju atmosfere gej kluba. Rasloji li se kombinacija na svoje sastavnice, prvo što će isplivati miris je metvice. U tom se parfemu nalaze još i kumin koji bi trebao oponašati miris znoja, mirisni elementi kože i malo dezinfekcijskog sredstva. U slučaju da ste ikad bili u nekom takvom klubu, znat ćete prepoznati i oštru komponentu poppersa. Ako pak vam je ova olfaktorna priča previše, onda će vas tek iznenaditi vjerojatno najčudniji miris koji se u toj zbirci može pronaći – imitacija tjeranja pande.

Nešto manje revolucionaran miris je koktel sastavljen od trenutačno najpopularnijih parfema na tržištu. Napravljen je u skolopu ove izložbe i parfem koji interpretira trenutak u kojem tijelo napušta duša, ali više podsjeća na miris koji ćete susresti u bilo kojoj stomatološkoj ordinaciji nego na neko izvantjelesno iskustvo. A ništa drugačija nije niti mirisna kreacija koja se bavi trenutkom u kojem čovjek uroni u miris nečega novoga. Da su se umjetnici dominantno bavili seksualnom tematikom najkasnije se objelodanjuje onda kad se nosom zaroni u krajobraz seksualnih susreta ili pak kad se zaviri u bočicu s etiketom “Vagina” – ipak je najlakše operirati s imenima koji ništa ne prepuštaju mašti.

Već je i Proust znao da mirisi čovjeka mogu odvesti do mjesta kojih se inače nikad ne bismo sjetili. A pridodate li tome činjenicu da je naše osjetilo mirisa mnogo potentnije oružje u raskrinkavanju svijeta od osjetila okusa, mogli biste ostati šokirani preciznošću interpretacije iskustava koje će vam ova izložba ponuditi.