Neki Britanci lansirali prvu top listu najprodavanijih vinila u povijesti

Skok tržišta od 70% razlog je da se po prvi put počne brojati broj prodanih ploča

Vinili se pomalo vraćaju u modu, i to nas neopisivo veseli. Iako je ovaj medij jedno vrijeme bio na rubu potpunog izumiranja i tijekom godina su diljem svijeta propali brojni legendarni dućani s pločama, čini se da se taj trend konačno mijenja. Čak i Zagreb postupno širi ponudu uz sve veći broj music shopova i konceptualnih dućana koji u svojoj ponudi imaju i vinilna izdanja. Tako ovih dana možete posjetiti i prvi pop-up record store u metropoli.

Na otoku su već otišli i korak dalje; britanska kompanija Official Charts objavila je vijest kako uvode novu top listu, i to onu koja će pratiti prodaju glazbenih izdanja na vinilima. Prva top lista najprodavanijih ploča izašla je danas, a svaka nova od sad će biti objavljena nedjeljom i donositi će detaljne podatke o tome što se najviše kupovalo u proteklom tjednu.

Odluka o novoj top listi pala je zbog činjenice da je prodaja vinila u UK-u u konstantnom porastu u ovom desetljeću, dok je u 2014. dosegla uvjerljivo najviše brojke u posljednih 20 godina. Trend rasta nastavio se i u 2015., pa je tako u prvom kvartalu broj prodanih LP-a narastao za 69%, a singlica za 23%.

Noel Gallagher ima najprodavaniju ploču u Britaniji

Dvije titule, i to za najprodavaniji album i najprodavaniji singl na ploči u prvom kvartalu 2015., otišle su bendu Noel Gallagher’s High Flying Birds. Bivši član Oasisa je s albumom “Chasing Yesterday” prestigao konkurente poput Led Zeppelina i Arctic Monkeysa, dok je singl “The Ballad Of Mighty I” u prodaji nadmašio Mark Ronsonov “Uptown Funk”.

“Jako smo sretni što smo pokrenuli ove dvije top liste. S obzirom da je prodaja vinila ove godine skočila za gotovo 70%, za očekivati je da će ljubitelji ovog medija do kraja godine sveukupno kupiti oko 2 milijuna ploča. To je nevjerojatan podatak kad se uzme u obzir da su brojke prije samo 6 godina bile 10 puta slabije”, izjavio je direktor kompanije Official Charts Martin Talbot.