Britanski arheolozi pronašli su zaboravljeno Shakespeareovo kazalište, a evo zašto je to bitno

Radi se o kazalištu Curtain u kojem je Shakespeare čak i glumio

FOTO: wikipedia

U londonskom kvartu Shoreditch vrši se iskapanje na Shakespeareovom kazalištu Curtain, piše Guardian. Pronađeni su temelji i zidovi do visine ramena kazališta u kojem je Shakespeare igrao i vjerojatno postavio prve izvedbe Romea i Julije i Henrika V.

Pokazalo se da je Shakespeareovo kazalište bilo pravokutnog oblika, a ne kružnog kao što se to dosad mislilo. “Morat ću revidirati dijelove svoje knjige o kazalištu Curtain”, rekao je Julian Bowsher, ugledni arheolog svjetskog glasa specijaliziran za Shakespearova kazališta. “Čini se da je kazalište nastalo tako što je stara stambena zgrada preuređena u Curtain i potom opet opet vraćena u prvobitnu funkciju.”

Najočuvanije Shakespearovo kazalište

“Znastvenici se već dosta dugo svađaju oko toga kako su izgledala kazališta iz vremena dinastije Tudor”, tvrdi Bowsher. “No, dokazi koji dolaze od glumaca pokazuju da oblik kazališta nije utjecao na izvedbu. Mogli ste glumcima reći da stanu na stolicu i oni bi to učinili i jednostavno igrali tako”, dodao je.

Istraživači kažu da je ovo Shakespeareovo kazalište mnogo očuvanije od poznatijih kao što su Globe ili Rose. To pripisuju činjenici da se radilo o prenamijenjeoj zgradi koja je kasnije ponovno korištena zbog čega je očuvano mnogo više stvari nego u drugim Skakespearovim londonskim kazalištima.

Shakespeare je u tom kazalištu i glumio

Zanimljivo je da ime kazališta, Curtain – što u prijevodu znači zastor, nema nikakve veze s kazalištem. Njegovo ime, naime, dolazi od imena stare ceste Curtain Road i bilo je jedno od dva kazališta s londonskih predgrađa udaljenih jedno od drugoga 100 metara.

Od svih Shakespeareovih kazališta o ovom se najmanje pisalo, ali jedna od rijetkih stvari koje se o tom kazalištu znaju je činjenica da je Shakespeare u tom kazalištu bio vođen kao glumac. Prva predstava u kojoj je igrao bila je Jonsonova drama Every Man In His Humor iz 1598. godine.

Osim toga, malo je smiješno što je mjesto na kojem je Curtain stajao obilježeno prije više od 100 godina, ali je potom palo u zaborav. Ponovno je otkriveno tek pred par godina kad je mjesni odbor odlučio pozabaviti se zgradama koje su tamo stajale. Nakon toga pojavili su se prijedlozi da se kazalište očuva, odnosno ponovno pretvori u izvedbeni prostor.