Bruce Springsteen prodao svoj glazbeni katalog Sonyju za 500 milijuna dolara

To bi mogla biti najveća transakcija ikada sklopljena za rad jednog glazbenika

Bruce Springsteen performs during the annual 9/11 Commemoration Ceremony at the National 9/11 Memorial and Museum on September 11, 2021 in New York. (Photo by Chip Somodevilla / POOL / AFP)
FOTO: AFP

Bruce Springsteen, The Boss, prodao je svoja glazbena prava Sony Music Entertainmentu, što bi mogla biti najveća transakcija ikada sklopljena za rad jednog umjetnika, piše NYT pozivajući se na dvije osobe koje su upoznate s ugovorom. O transakciji nije ništa objavljeno, a uvjeti ugovora nisu poznati. Vrijednost bi mogla premašivati pola milijuna dolara, prema anonimnom izvorima. Predstavnici Springsteena i Sonyja odbili su komentirati. Vijest o prodaji prvi je objavio Billboard.

Sporazum, o kojemu se tjednima šaptalo u glazbenim krugovima, uključuje Springsteenov katalog snimljene glazbe i njegov rad kao tekstopisca. Sony će biti vlasnik nad kompletnom Springsteenovom kolekcijom klasičnih pjesama poput Born to Run, Born in the USA i Blinded by the Light.

Zaradio je više od Dylana

Ovo je najveći dogovor u zadnjih nekoliko zlatnih godina, u kojima su ulagači, velike glazbene tvrtke i privatne investicijske tvrtke, privučeni porastom streaminga i obećanjem rasta prihoda od glazbe u godinama koje dolaze, uložili milijarde dolara za kupnju kataloga pjesama.

Bob Dylan, Paul Simon, Stevie Nicks, Shakira, Neil Young i mnoge druge zvijezde prodali su sve ili dijelove svojih radova za cijene koje dosežu stotine milijuna. Dylanov ugovor s Universal Music Publishing Group, prošle godine, bio je samo za autorstvo pjesama i procijenjen je na više od 300 milijuna dolara.

Napušta Columbia Records nakon pet desetljeća

Na sastanku za odnose s investitorima, u svibnju, Sony je rekao da je tvrtka potrošila 1,4 milijarde dolara na akvizicije u prethodnih šest mjeseci, u razdoblju koje uključuje ugovor sa Simonom, kao i kupnju čitave kompanije poput AWAL-a koja pruža usluge samostalnim umjetnicima.

Tijekom svih pet desetljeća karijere Springsteen je bio u Columbia Recordsu, jedinici Sony Musica i dugo je kontrolirao prava na svoje snimke. On posjeduje autorska prava na pisanje pjesama i djeluje, u biti, kao vlastiti glazbeni izdavač, iako od 2017. godine njegovim pisanim pjesmama upravlja Universal.