Christopher Lee stvarno je bio potpuni majstor horora. Ovo je 12 najboljih filmova koje je snimio

U svojoj karijeri glumac je snimio nevjerojatnih 206 filmova

(FILES) In a file picture taken on October 15, 2002 British actor Christopher Lee holds the golden gun beside the Bond logo during the opening of the Bond, James Bond exhibit at The Science Museum in London. Christopher Lee, famous for playing Dracula, and villains in The Lord of the Rings and Star Wars, has died aged 93 on June 7, a local government official told AFP on June 11, 2015.   AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS
FOTO: AFP

Legendarni glumac Sir Christopher Lee u nedjelju je preminuo u 94. godini života. Ovaj veteran glumišta se u svojoj karijeri koja se protezala na više desetljeća proslavio s više uloga; od “Drakule” i “Wicker Mana” do “Gospodara prstenova” i “Ratova zvijezda”.

Prvu ulogu ostvario je davne 1947., no tek krajem 50-ih, kad je počeo surađivati s filmskim studijem Hammer, postigao je značajniji uspjeh. Prvi rezultat njihove suradnje bio je “The Curse of Frankenstein”, nakon kojeg je snimio još 20 filmova s glumcem Peterom Cushingom. No njegova najpoznatija uloga za Hammer bila je ona grofa Drakule, koja mu je na neki način obilježila karijeru. Tijekom 70-ih Lee je nastavio svoj rad na hororima u kojima je bio vrlo uspješan, a u tom periodu snimio je i “The Wicker Mana”, za koji je rekao da je bio njegov najbolji film. U tom periodu glumio je i u Jamesu Bondu iz 1974.

Karijeru je oživio početkom novog tisućljeća ulogom Sarumana u “Gospodaru prstenova” te Count Dookoua u dva nastavka “Ratova zvijezda”. Često je surađivao i s redateljem Timom Burtonom, koji ga je angažirao u više njegovih filmova.

Donosimo vam selekciju najboljih filmova ove britanske glumačke legende.

1. The Wicker Man

2. Drakula

3. Gospodar prstenova

4. The Devil Rides Out

5. The Man With the Golden Gun

6. Mumija

7. The Hound of the Baskervilles

8. The Curse of Frankenstein

9. Ratovi zvijezda

10. Horror Express

https://www.youtube.com/watch?v=L86jAuTQZ-E

11. Rasputin the Mad Monk

https://www.youtube.com/watch?v=SZ95jCVIFDA

12. Dr. Terror’s House of Horrors