Nekad je nužno odabrati stranu

Čini se da će ovo biti sasvim dobar vikend za ljude koji vole dobar film

Oba dana su prepuna projekcija filmskih klasika i novih naslova

FOTO: frenchculture.org

Bogata zagrebačka kulturna sezona polako se bliži svome kraju, no prije selidbe na jadransku obalu i drugdje, u sljedećih mjesec-i-nešto-sitno dana preostalo je još nekoliko vrlo zanimljivih događanja koje valja popratiti. Među ostalim, čini se da će nadolazeći vikend u metropoli biti itekako bogat filmskom ponudom, što uzbudljivim dokumentarcima, što umjetničkim klasicima i drugim naslovima.

Za početak, Dokukino KIC, jedino kino u Hrvatskoj specijalizirano za dokumentarni film, pod vodstvom neumorne udruge Restart slavi već šesti rođendan, koji će se proslaviti, naravno, filmskim projekcijama! Proslava rođendana potrajat će sve do kraja sezone, dok će ovaj tjedan (od 18. do 21. lipnja) publika moći pogledati najnovije dokumentarce poznatih redatelja Nadava Schirmana (‘Zeleni princ’, 2014.), Andree Culkove (‘Sugar Blues’, 2014.) i Želimira Žilnika (‘Destinacija Srbistan’).

Također, u četvrtak 18. lipnja, u 21:30 h održat će se i filmski kviz u organizaciji Dokukina KIC i FAK-a, tvog filma, dok će se u maloj dvorani kina u subotu održati pravi dokumentarni maraton filmova u distribuciji Restart Labela. Doći će na svoje svi koji su u kinu uspjeli propustiti neki od naslova poput ‘Kuhanja povijesti’ ili ‘Gonzo, život i djelo Huntera S. Thompsona‘. Maraton je besplatan i potrajat će od 14 do 22 h, a ulaz na ostale projekcije stoji 15 kn, odnosno 6 kn za kviz. Nakon što u subotu završi maraton, u prostorima KIC-a krenut će i pravi rođendanski tulum.

Filmoljupcima će možda biti teško odlučiti gdje će provesti četvrtak, jer se obećavajući program održava i u Studentskom centru – kino na otvorenom, s početkom u 21:30 h Bit će prikazani različiti filmovi u duhu ljetnih praznika, poput kod nas rijetko viđenog kratkog filma ‘Derani’ (1957.) francuskog novovalnog klasika Francoisa Truffauta. Film pripovijeda o skupini nestašnih momaka očaranih lijepom mladom ženom u francuskoj provinciji. Urbana dokolica američkih tinejdžera smještena u hondurašku džunglu, uz kombiniranje pop-kulturnih referenci s trivijalnim i egzotičnim, obilježava film ‘Plavuše u džungli’ američkog dvojca Leva Kalmana i Whitney Horn. I za kraj, ‘Lila’ u režiji Le Broadcast Club pripremit će publiku na ljetnu melankoliju i emocije koje omiljeno godišnje doba sa sobom nosi. Filmovi se prikazuju u sklopu programa Kratke slike.