Čini se da gitarist legenarnog metal benda Mastodon nikad nije volio metal

Nedavno je izjavio kako je u bendu samo zbog dečkiju s kojima svira

INDIO, CA - APRIL 18: Musician Troy Sanders of Mastodon performs during day 1 of the Coachella Valley Music & Arts Festival held at the Empire Polo Club on April 18, 2009 in Indio, California.   Michael Buckner/Getty Images/AFP
FOTO: AFP

Česta je pojava da se određeni bend odlučuje ne etiketirati jer svoju glazbu ne žele ukalupiti u bilo koju određenu ladicu, ali da netko bude toliko direktan u svom nastupu kao što je to nedavno bio Bent Hinds iz Mastodona rijetko se događa. On je, naime, u nekom intervjuu izjavio sljedeće: “Je*eno mrzim heavy metal i ne želim svirati u nikakvom heavy metal bendu”.

Objasnio je da nikad nije niti bio fan metala, nego je svirao country, surf rock i rockabilly u Alabami. Metal je počeo svirati u svojim dvadesetim godinama jer ga je smatrao izrazom buntovništva, ali se onda s ostalim članovima benda toliko zbližio da nikad nije otišao. “Otpočetka sam se trudio natjerati dečke da Mastodon promijeni svoj zvuk… nikad nisam planirao svirati heavy metal.”

Nikad ostvarena želja za promjenom

Premda sa u njihovoj glazbi mogu pronaći elementi prog rocka i psihodelije, a čini se da je i posljednjih nekoliko albuma nešto manje metalnog zvuka od onih prije, bilo bi ih teško opisati bilo kako drugačije osim pojmom metal benda. Dobar je to smjerokaz za to da će se Hinds još morati dosta potruditi kako bi to promijenio.

Tome unatoč je Hinds još 2009. govorio da on osjeća da njegov bend nekako više pliva u struji klasičnog rocka. “To smjer kojim sam ja oduvijek htio da bend ide. Ovo je prvi album za koji sam ja napisao svu glazbu. Nikad nisam htio da budemo neki vrišteći bend.”

Momci Mastodona su se inače nedavno pojavili u onoj glasovitoj epizodi “Igre prijestolja” u kojoj su White Walkeri pobili pola divljaka sa Sjevera. “Bilo je to nevjerojatno iskustvo s obzirom na to da je to naša omiljena serija. Umrijeti kao Divljaci i onda biti vraćeni u život bilo je bolje od boljega. Gledao sam kako moji najbolji prijatelji umiru predamnom i nije me nimalo smetalo”, izjavio je frontmen benda tada. Ovaj bend je prije nekoliko tjedana nastupio i u Zagrebu.