Čini se da je Björk postala mnogo filozofičnija nego što smo mislili

Navodno kroz filozofiju pokušava pronaći definiciju sebe kao -izma

Iceland's singer Bjork performs during her concert at the Kurucesme Arena in Istanbul on August 3, 2008. AFP PHOTO / LYDIA MUTSCHMANN
FOTO: AFP

Ranije ove godine MoMA je ugostila retrospektivu nazvanu Björk koja je, naravno, bila posvećena ovoj poznatoj umjetnici s Islanda. Njena je karijera prikazana kroz zvuk, film, vizuale, instrumente , objekte, kostime i performanse, a izdavačka kuća Thames & Hudson je sad u suradnji s ovim znamenitim njujorškim muzejom izdala knjigu Björk Archives.

Najbolji dijelovi te knjige predstavlja osobna email korespondecija između nje i filozofa Timothyja Mortona, poznatog po radovima koji se bave pojmovima prirode i ekologije. Sad su ti mailovi postali i mnogo dostupniji jer ih je Björk objavila na jednom portalu. Iz njih se vrlo dobro može iščitati elemente koji su stvorili identitet ove glazbenice, njezin odnos prema islandskoj tradiciji, odnosno njezine veze s nečim što ona naziva “emocionalnom kronologijom”.

U nedavnom intervjuu Björk se osvrnula na svoje razgovore s Mortonom. “Prošle sam mu se godine obratila da provjerim je li zainteresiran za dijalog sa mnom. Kroz taj sam razgovor htjela pronaći definiciju sebe. Mislim da me razgovor s njim doveo blizu definiciji koju sam tražila. Naravno da ja tu definiciju još uvijek tražim, ali kroz te smo razgovore odredili neke koordinate kojima smo definirali -izam jedne pop glazbenice s Islanda”, rekla je tad Björk.

Zanima li vas o čemu su točno razgovarali, upućujemo vas na sljedeći link.