Čini se da se vraćaju Veljko Bulajić i Antun Vrdoljak; upravo im je odobren novac za nove filmove

U komisiji za dodjelu bili su Dalibor Matanić i Dean Šoša

Veterani hrvatske kinematografije Antun Vrdoljak (85) i Veljko Bulajić (88), na opće iznenađenje filmske javnosti, dokazuju kako visoke godine nisu razlog da se odustane od aktivnosti u profesiji.

Odlukom Dalibora Matanića i Deana Šoše, koji su predvodili komisiju za poticanje proizvodnje audiovizualnih djela u kategoriji dugometražnog igranog filma, odobrena su sredstva za snimanje 6 filmova: dva debitantska, jednog omnibusa i trojice etabliranih filmskih autora.

Među njima, odobreno je 4,200.000 kuna za snimanje filma legendarnog Veljka Bulajića, naslovljenog Bijeg do mora, ratne drame o njemačkom vojniku koji se za vrijeme Drugog svjetskog rata, progonjen partizanima, pokušava dokopati mora u Istri.

Gotovina od djetinjstva do danas

Film će se snimati u produkciji Gral filma d.o.o., produkcijske kuće Tomislava Žaje i Zorana Budaka, a to je nakon deset godina od Libertasa (prilično neuspjele adaptacije života Marina Držića) prvi Bulajićev film, a, možda, ne i posljednji. Antunu Vrdoljaku odobrena su ista financijska sredstva za dramu General, u produkciji Kiklop filma, filmsku biografiju Ante Gotovine, koja prati život ove kontroverzne ličnosti iz novije hrvatske povijesti, od djetinjstva do danas.

Zbog atraktivnosti teme, Vrodoljakove reputacije te zvjezdanog glumačkog odabira, kojeg će predvoditi Goran Višnjić u ulozi Gotovine, očekuje se da bi film trebao imati status kinohita. Odobren je i novi projekt Bog u cipeli Ognjenu Sviličiću, u produkciji Maxima filma, jednom od najplodnijih i u Europi najnagrađivanijih domaćih autora. Riječ je, navodno, o najambicioznijem Sviličićevu projektu, koji govori o odnosu jednog dječaka prema religiji i Bogu.

Veliki povratak Neve Rošić

Svoje debitantske dugometražne igrane filmove snimat će Jure Pavlović (autor višestruko nagrađivanog kratkog filma Piknik), kojemu je odobreno 2,800.000 kuna, u produkciji Sekvence, za intimističku priču o kompliciranom odnosu majke i kćeri lociranu u Cetinsku krajinu, u kojemu će naslovne uloge tumačiti legenda glumišta Neva Rošić i dobitnica Zlatne arene Daria Lorenci-Flatz.

Drugi debitant je Simon Bogojević Narath, autor odobrenog projekta Illyricvm u produkciji etablirane Kinorame. Riječ je o antičkoj povijesnoj priči, navodno napetoj i uzbudljivoj, koja bi mogla imati dobar prolaz na svjetskim festivalima. Priliku za snimanje dobio je i trolist autora Filip Peruzović, Filip Mojzeš i Dubravka Turić (osvajačica Zlatnog lava u Veneciji) za omnibus Duboki rezovi (odobreno 2,800.000 kuna), s tri priče o nasilju i posljedicama koje ono ostavlja na djecu i njihove roditelje. Izaprodukcije stoji kuća Kinematograf.

Iščekivana drama Nevija Marasovića

Od filmova koji se nalaze u postprodukciji dodijeljeno je i 700 tisuća kuna Neviju Marasoviću za dovršenje komorne psihološke drame Goran, producenta Danijela Peka, koja se neće pojaviti u Puli, nego će imati premijeru na jednom od prestižnijih europskih festivala.

U svakom slučaju, ovom koktel-kombinacijom veterana u devedesetim godinama, autora srednje generacije i mladih filmaša, HAVC daje do znanja i onim filmskim autorima kojima sada nisu odobrena sredstva kako doista nikada ne treba odustati.