Kultura

Čini se da su u 19. stoljeću ljudi voljeli slati vrlo eksplicitne erotske razglednice (uglavnom francuske)

Francuske razglednice još uvijek nije dopušteno slati američkom poštom

Koja je poanta razglednice koju ne smijete poslati poštom? Možda može služiti kao uspomena, ali veća je fora poslati je rodbini. Zašto bi uopće bilo ilegalno slati razglednicu poštom? Pa, ako je riječ o početku 20. stoljeća i ako su razglednice prepune vrlo eksplicitnih erotskih sadržaja, poprilično je jasno zašto odgovorni nisu htjeli da one prolaze kroz poštanski sustav.

Te su se razglednice uglavnom proizvodile u Francuskoj pa se zato i dan-danas nazivaju ‘francuske razglednice’. Jedino ih je Amerika zabranila u svojoj pošti, ali su zato bile izuzetno popularne u Europi. Erotska fotografija je bila lukrativni posao koji su ugledni fotografi mogli raditi sa strane. Imali su problem što, zbog svog ugleda, nisu baš mogli prodavati te slike vrlo otvoreno. Pa bi ih nepotpisane štampali u obliku razglednica i potajno prodavali kioscima u Parizu, koji bi ih dalje dilali turistima.

Misteriozni fotografi i još misteriozniji modeli

Svijet francuskih razglednica obavijen je misterijem. Nitko ne zna tko ih je snimio, nitko ne zna tko su modeli. Ali, odjednom doživljavaju veliku renesansu. Kolekcionari diljem svijeta danas jure na aukcije na kojima se prodaju francuske razglednice. Netko je sakupio veliki broj novopronađenih razglednica koje će se naći na aukciji idućeg mjeseca. Pogledajte kako one izgledaju:

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu