Čuli smo dosta genijalnu vijest; Muzej prekinutih veza postao je kolegij na sveučilištu u Pittsburghu

Studenti pripremaju i izložbu, savjetuju ih Vištica i Grubišić

FOTO: etc.cmu.edu

Muzej prekinutih veza nedavno je postao kolegij na sveučilištu Carnegie Mellon University u Pittsburghu, pod nazivom Project Ex. Kao rezultat toga krajem godine, točnije 2. prosinca, bit će organizirana izložba Muzeja prekinutih veza koju će postaviti studenti u tamošnjoj galeriji The Mine Factory. “Kontaktirali su nas sa Carnegie Mellon Universityja sa željom da organiziraju izložbu u Pittsburghu, ali na način da to bude kolegij na fakultetu.

Riječ je o studentima scenaristike, dramskog pisanja i drugih umjetničkh i dizajnerskih područja, a krajnji rezultat njihova višemjesečnog rada na kolegiju bit će izložba”, objašnjava filmska producentica Olinka Vištica koja je s bivšim partnerom, likovnim umjetnikom Draženom Grubišićem prije šest godina osnovala Muzej prekinutih veza u Zagrebu, a koji je otada postao svjetski poznat.

Studenti uče sve faze nastanka izložbe

prostor
Osmišljavanje interijera same izložbe

“Na kolegiju grupa studenata radi na realizaciji izložbe i svega onog što mi radimo i ovdje, od kontaktiranja s potencijalnim donorima i društvenim skupinama, do samog dizajna izložbe i njezinog interaktivnog postava, a rezultat tog kolegija bit će konkretna izložba”, objašnjava Vištica.

Studenti su u kontaktu s Višticom i Grubišićem koji svojim savjetima i znanjem pomažu studentima u svim fazama ovog procesa, od osmišljavanja samog loga do plakata, odabira i dizajniranja prostora, pronalaska predmeta…

Cilj im je bio dovesti Muzej prekinutih veza u Pittsburgh

Riječ je o pet studenata, kako piše na stranici tog sveučilišta pod kolegijem Projekt Ex, kojima je želja i cilj dovesti Muzej prekinutih veza u Pittsburgh.

studenti1
Fotografija s kolegija etc.cmu.edu

“Naši nastavnici instruktori su Chris Klug i Shirley Saldamarco, a naš klijent Jane Bernstein, književnica i profesorica engleskog jezika na Sveučilištu Carnegie Mellon”, piše na stranici, na kojoj pokazuju sve faze nastanka ove zanimljive priče i kolegija.

Prva ovakva suradnja s nekim sveučilištem

Kako nam je Vištica otkrila, kao što su do sada putujuće Izložbe prekinutih veza uključivale predmete iz kolekcije originalnih postava da bi potom bile obogaćene lokalnim predmetima, tako će to i sada biti slučaj. No, iako su do sada surađivali s brojnim sveučilištima širom svijeta, Vištica ističe da je ovo ipak prva ovakva suradnja.

Muzej prekinutih veza u lipnju ove godine, nakon Zagreba, dobio je svoj drugi stalni postav u Los Angelesu. Koncept Muzeja otkupio je ugledni američki odvjetnik John B. Quinn koji je američku podružnicu smjestio usred Hollywooda na tisuću metara četvornih te obuhvaća oko 300 predmeta.