Dan Brown upravo piše novu verziju Da Vincijevog koda, kvaka je u tome što ju je namijenio mladeži

Kritičari su poznatog pisca zbog toga već počeli napadati

Copies of the illustrated deluxe version of Dan Brown's "The Da Vinci Code"  fill one of the display cases at Borders Books 15 December, 2004 in Washington, DC.  "The Da Vinci Code" is a best seller for the second consecutive year. More than 17 million copies have been printed so far, 10 million for the United States alone. Columbia Pictures bought the rights for "The Da Vinci Code" for six million USD and plans to release the movie in May 2006.  AFP PHOTO/TIM SLOAN / AFP PHOTO / TIM SLOAN
FOTO: AFP

Dan Brown planira objaviti novu verziju hit romana Da Vincijev kod koja bi trebala prilagođena adolescentskom uzrastu, piše Independent. Izvadač bi trebao biti britanski Penguin Random House.

Stvar je u tome da bi nova verzija trebala zadržati originalnu priču iz koje će Brown izbaciti tek dijelove koji su malo prebrutalni za mladež kako bi na taj način i malo smanjio obujam, ako se sjećate, prilično opsežnog romana.

Kritike na račun kraćenja romana

No, vjerojatno je Brown zaboravio na kritike filma koje su išle upravo u smjeru kraćenja priče. Osim toga, serijal o Harryju Potteru, knjiški i filmski, dokazao je da današnja djeca nemaju nikakvih problema s čitanjem podebljih knjiga ili gledanjem dugačkih filmova – sve dok je materijal zanimljiv, naravno.

Moguće je pak i da kritičari Browna napadaju bez ikakvog razloga jer je čovjek iz knjige možda samo htio izbaciti riječi koje bi mladima mogle biti nerazumljive, a ne nužno kratiti priču.

Želja da se poznati bestseller približi mladeži

“Iskreno se nadam da će ova adaptacija Da Vincijevog koda u mladeži pobuditi isto ono uzbuđenje koje sam ja imao kad sam istraživao tajnu povijest i misterije svijeta u kojem živimo”, komentirao je Brown.

“Da Vincijev kod je uzbudljiva avantura za koju znamo da je stariji tinejdžeri već čitaju”, rekla je Shannon Cullen, direktorica Penguina. “Presretni smo što će ova adaptacija i mlađima omogućiti uživanje u Brownovom bestselleru koji vrvifasinantnim povijesnim sadržajem”, dodala je.

https://www.youtube.com/watch?v=zMba3fckhuQ

Da Vincijev kod dosad je, inače, diljem svijeta prodan u više od 83 milijuna primjeraka (objavljen je 2003. godine), a na tom romanu temelji se i dosta uspješni istoimeni film u kojem je Tom Hanks odiglavnu ulogu.