Predstavljen je program za Dane satire Fadila Hadžića; bit će to uzbudljivo izdanje

U kazalištu Kerempuh, od 1. do 18. lipnja, očekuje nas 13 predstava

07.05.2019., Bjelovar - U sklopu 17. izdanja Bjelovarskih odjeka kazalista osmu kazalisnu vecer odigrana je predstava Elling u izvedbi glumaca Satirickog kazalista Kerempuh. Photo:Damir Spehar/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Splitu otvorit će, u subotu 1. lipnja, 43. Dane satire Fadila Hadžića, a tijekom 18 festivalskih dana jedan od najstarijih regionalnih festivala specijaliziranog teatra u zagrebačkom Satiričkom kazalištu Kerempuh donosi ukupno 13 predstava kojima je zajednički nazivnik kritički odnos prema društvenoj stvarnosti.

Žanrovski im se raspon prostire od lagane komedije, preko satirične groteske i burleske do kabareta i komedije klasičnijeg tipa, uz često ispreplitanje i kontrapunktiranje različitih vrsta humornog izraza, pa čak i njegovo približavanje tragikomičnim obrascima, rekla je najavljujući program na konferenciji za novinare u Satiričkom kazalištu Kerempuh u srijedu u Zagrebu selektorica Željka Turčinović.

Dominira nezavisna scena

Istaknula je kako smatra da se Dane satire, u 43. godini održavanja, s pravom može zvati “festivalom srednjih godina”. “I to mislim u dobrom smislu te riječi, jer su Dani satire festival koji stalno raste i sve više i više kazališta želi biti njegovim dijelom. Zašto? Jer je žanrovski profiliran i jer upravo tim visokim standardom predstava koje dolaze privlači publiku, koja zna da će tu moći pogledati kvalitetne predstave”, pojasnila je Turčinović.

Ove godine bila je ukupno 41 prijavljena predstava iz sedam zemalja, a odabranih 13 izdvaja se visokim izvedbenim standardima, redateljskom inventivnošću te provociranjem različitih vrsta (o)smijeha. Turčinović je istaknula kako je u njezinu izboru vidljiv manji udjel institucija, a više nezavisnih teatara, što je “izbor koji se nametnuo jer je ponuda nezavisne scene ove godine bila puno bolja”.

“Većina predstava iz tog izbora spada u sferu angažiranog, problemski fokusiranog kazališta no nisam bježala ni od dobro skrojenih komercijalnih uradaka koji publiku prije svega vesele i nasmijavaju, ali joj istovremeno nude i poticaj za razmišljanje”, rekla je Turčinović. Sve one kritiziraju društvene i ljudske devijacije i poroke ali pritom prilaze ozbiljnim temama kroz prizmu humornog i satiričnog, dajući nam do znanja kako smijeh ponekad može istodobno biti i ljekovit i opominjući, dodala je.

Teme feminizma i raspada obitelji

Ovogodišnje Dane satire otvara predstava “Kroćenje goropadnice” splitskog HNK-a, čija se izvedba odupire kanonskom čitanju Shakespearea te kritički propituje temu feminizma u lokalnom splitsko-dalmatinskom kontekstu. Slijedi predstava “Sve o ženama”, u produkciji Gavran teatra, najavljena kao “najizvođeniji tekst Mire Gavrana“.

Predstava mostarskog HNK-a “Sviraj to ponovno, Sam”, na ironijski, woodyallenovski način u izrazito urbanom ozračju problematizira vječiti, za kazalište uvijek izazovan rat među spolovima. Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda predstavit će u Zagrebu najnoviji projekt hrvatskog redatelja Bobe Jelčića “Kako je poludeo gospodin R”, koji u apsurdno-komičnom, ironijskom registru propituje neuroze suvremenog čovjeka, odnos pojedinca i društva te proces raspadanja obitelji.

Beogradsko dramsko pozorište gostuje s “Ničijim sinom”, završnim dijelom “Posmrtne trilogije” Mate Matišića, u kojemu se na redateljski specifičan i originalan način fokusira na unutrašnji sukob lika iz naslova koji se, zapleten u mrežu obiteljskih laži i tajni, na tragikomičan način izmješta iz vlastite ideološke i identitetske matrice.

Dvije predstave domaćina festivala

Domaćin festivala, Satiričko kazalište Kerempuh predstavit će se s dvije svoje popularne predstave, “Elling” Simona Benta, toplom humornom pričom o prijateljstvu dvojice emocionalno disfunkcionalnih muškaraca, te s uprizorenjem dramatizacije romana “Blue Moon” Damira Karakaša, “crnohumornom satirom o mukama mladog čovjeka koji pokušava naći vlastiti put i definirati svoju osobnost razapetu između psihologije sela iz kojeg dolazi te grada čijim se životnim ritmovima i navikama pokušava prilagoditi”.

Iz Sarajeva na 43. dane satire dolazi “Murlin Murlo”, diplomska predstava studenata Akademije scenskih umjetnosti, koja osvaja ludizmom i razigranošću. Amblematski tekst Dušana Kovačevića iz 1983. “Balkanski špijun” na Dane satire dolazi u najnovijoj produkciji Narodnog pozorišta iz Beograda, koja na nadahnut način, u maniri gorko-humorne satire, svjedoči do kojih sve apsurdnih posljedica mogu dovesti ideološka stega te strah od kritičkog odnosa prema društvenoj stvarnosti.

Zanimljive gostujuće predstave

Zagrebački Teatar &TD predstavit će se s “Kataloncem”, autorskim projektom mladog pisca i redatelja Ivana Penovića. “Ta žanrovski eklektična predstava kreće se od stand up komedije i teatra apsurda do montipajtonovskog izričaja i groteske, pri čemu u početku djeluje kao duhovita kazališna slagalica o post-ratnoj generaciji, a potom nam sve više zaleđuje osmijeh, apostrofirajući tamne strane i fenomene naše svakodnevice”, kazala je Turčinović.

Teatar Rugantino gostuje s predstavom “Sirena i Viktorija”, komedijom zabune što o tranzicijskoj stvarnosti zemalja europskog Istoka govori kroz problem obezvređivanja znanja u korist bogaćenja bezveznjaka s društvene margine. “Dovodimo i predstavu ‘Brodolomke’, koprodukciju Kazališta Moruzgva i Ludens teatra, komediju o alkoholizmu kroz prizmu monoloških ispovijedi četiriju žena koje su se svoje ovisnosti pokušale riješiti plesnom terapijom”, napomenula je selektorica.

Komad “Realisti” Slovenskog narodnog gledališča iz Nove Gorice najavila je kao izuzetno duhovitu i zabavnu predstavu o kojoj sve govori njen podnaslov –”kabare za pet glumaca, pijanca i publiku”. “Mislim da smo napravili jedan stvarno artistički festival, koji je ostao u svojem žanru i koji će biti vrlo zanimljiv publici”, poručila je na kraju Turčinović.

Neke predstave su već rasprodane

Ravnatelj Kerempuha Roman Šušković-Stipanović napomenuo je kako ga jako veseli što je program već izazvao veliki interes publike te su neke predstave već rasprodane.”Dani satire važan su dio programa kazališta Kerempuh iz nekoliko razloga, a jedan od njih svakako je osoba čije ime festival nosi, osnivača i dugogodišnjeg direktora, ravnatelja i dramaturga ovog kazališta, kojeg se želimo sjećati i na taj način”, napomenuo je Šušković-Stipanović.

43. Dane satire zatvorit će 18. lipnja svečana dodjela nagrada, a o tome tko će ove godine dobiti nagrade za najbolju predstavu u cjelini, za najbolju režiju, za najbolji tekst, za najbolju glavnu te sporednu žensku i mušku ulogu, za najbolju ulogu po mišljenju publike, te nagradu mladoj glumici ili glumcu ove će godine odlučivati ocjenjivački sud koji čine glumac Dražen Čuček, dramaturg Dubravko Mihanović i novinarka i kazališna kritičarka Bojana Radović.