Danas je u Kerempuhu premijera crnohumorne norveške drame Elling. Bili smo na probi

Naslovnu ulogu igra Marko Makovičić, a u uz njega glume Filip Detelić, Luka Petrušić, Velimir Čokljat i  Csilla Barath Bastaić

FOTO: Vjekoslav Skledar

Satiričko kazalište Kerempuh od ove sezone otvara prostor mladim kazališnim redateljima da na scenu postave cjelovečernju predstavu. Prvi koji je dobio priliku režirati jest Hrvoje Korbar, student kazališne režije pred diplomom. S obzirom na to da se radi o redatelju na početku karijere, izbor naslova predstave bio je određen produkcijskim okvirima poput manjeg broja likova, jednostavnije scenografije i humoristične komponente.

Odluka je pala na Elling, Simona Benta, inače dramske adaptacije istoimenih romana tetralogije norveškog pisca Ingvara Ambjørnsena. Prema njegovim djelima prije sedamnaest godina snimljen je i film koji se našao u nominacijama za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma.

Redatelj Hrvoje Korbar s Csillom Barath Bastaić Vjekoslav Skledar
Marko Makovičić i Filip Detelić s režiserom Vjekoslav Skledar

Nije bilo lako pronaći komad

Prije početka jedne od posljednjih proba porazgovarali smo s mladim Korbarom i glavnim glumcem Markom Makovičićem koji je nedavno postao dio stalnog Kerempuhovog ansambla. Iako ih u nedjelju čeka premijera, obojica su djelovala opušteno. ”Potpuno smo spremni za izvedbu. Doduše imam tremu zadnjih nekoliko dana, ali pozitivan sam”, govori Korbar.

”I jako mi je drago da smo se odlučili za ovaj tekst. Znate, nije uopće bilo lako pronaći komad. Ali nekako smo se našli na ‘Ellingu’. Prvi dio predstave je prilično duhovit, ali želim naglasiti da ovaj tekst ima i ozbiljniju potku. Pogotovo u drugom dijelu predstave, kada se pojavljuju pitanja pripadanja, prijateljstva, te snalaženja i prilagođavanja okolini”.

Luka Petrušić, Marko Makovičić i Filip Detelić Vjekoslav Skledar

Radnja predstave na crno-humoran način prati dvojicu marginalaca koji se susreću u mentalnoj ustanovi koja zbrinjava socijalno neprilagođene. Jedan od njih je naslovni junak, Elling (Marko Makovičić), mamin sin kojeg karakteriziraju razni strahovi i dvojbe. Kada mu umre mama, njegova se postavka života potpuno rasklima, te završava na psihijatriji. Tu je i Kjell (Filip Detelić), ženama opsjednuti djevac u četrdesetima koji se sprijateljuje s Ellingom. Obojica imaju problem suočavanja sa stvarnosti, a nakon otpuštanja iz ustanove pokušavaju živjeti zajedno, s ciljem da se uklope u društvo. U predstavi još glume Luka Petrušić, Velimir Čokljat i Csilla Barath Bastaić.

Odličan potez Kerempuha

Kerempuh ima relativno mali ansambl, s tek nešto manje od trideset glumaca. Ovih dana pridružio im se i Makovičić koji je, još kao slobodnjak, s Kerempuhom surađivao u predstavi Govori Glasnije Bobe Jelčića, te u nedavnoj adaptaciji Blue Moona Damira Karakaša.

Marko Makovičić Vjekoslav Skledar

”Ovo mi je treća predstava koju igram u Kerempuhu i mogu reći da na probama vlada dobra atmosfera i zna biti jako kreativno”, prepričava Makovičić. Slično govori i Korbar. ”Ovo je ansambl iz kojeg se može gotovo sve izvući”.

Komentira i kako se otvaranje prostora mladim umjetnicima na sceni Kerempuha čini kao odličan potez novog ravnatelja, Romana Šuškovića. ”Svaka mu čast. Nitko iz gradskih kazališta ne daje priliku mladim hrvatskim redateljima da naprave ovako poštenu predstavu. I to sve zbog fame da ne znamo raditi. A kako bismo znali kada nam nitko ne da da radimo”, objašnjava Korbar.