Danas je u Umagu počeo jedan dosta zanimljiv festival na koji bi se trebali zaletiti

Organizatori su iskopali neke stvarno bizarne glazbenike koje valja poslušati

FOTO: facebook.com/indirektfestival

Niste nikada čuli za Indirekt? Ne brinite, uskoro hoćete – pitanje je dana. Riječ je o malom-velikom glazbeno-umjetničkom festivalu koji se već treću godinu zaredom odvija na krajnjem zapadu Hrvatske, u istarskom Umagu i okolici. Festival organizira mlada i agilna lokalna ekipa koja se dosjetila kako obogatiti kulturnu ponudu svoga grada sa sadržajima nešto drugačijeg profila od teniskih turnira po kojima je Umag donedavno u regiji bio najpoznatiji.

No, pitoreskni gradić i fantastičan pejzaž prirodno su se združili s hrvatskom i regionalnom nezavisnom glazbenom scenom, koja je već prošle godine u Umagu pronašla svoj takoreći drugi dom. K tome, u Umagu svoje mjesto pod suncem nisu pronašli samo glazbenici, već i likovni umjetnici koji slikajući svako ljeto maštovito obnavljaju istrošene gradske fasade, a ove im se godine pridružuju i književnici, pjesnici i prozaici, koji će publici čitati svoja najnovija djela.

Mural Stipana Tadića
Mural Stipana Tadića

Festival po mjeri čovjeka

Iako Indirekt svake godine pomalo raste, pa tako Umag ovaj put ugošćuje i glazbenike iz čak osam europskih zemalja – Ujedinjenog Kraljevstva, Švedske, Belgije, Italije, Slovenije, Srbije, Rumunjske i Makedonije, organizatori namjerno ne uvećavaju njegov opseg. Indirekt naprosto želi biti najbolji mali domaći nezavisni festival glazbe i umjetnosti, na kojem se ionako prividna granica između izvođača i publike u potpunosti briše.

Prošlogodišnji nastup Baden-Baden
Prošlogodišnji nastup Baden-Baden

Moglo se to bez problema osjetiti prošle godine, kada se par stotina prisutnih cijeli predsezonski vikend u lipnju neopterećeno družilo i nezasitno tulumarilo na dvije ključne festivalske lokacije – kafiću Divai na plaži Zambratija nedaleko od grada i American Baru koji vodi neumorna obitelj Lesković, uz Vedrana i Ivu Kaligarić pogonska sila festivala. Koheziji umjetnika i publike pridonio je i jedinstveni Indiebus, osebujno prometalo koje ih je sve prevezlo iz Zagreba u Umag, a isto će se ponoviti i ove godine.

Mural Borisa Bareta (Pimp My Pump)
Mural Borisa Bareta (Pimp My Pump)

Bitno je naglasiti i da su sve svirke na festivalu u potpunosti besplatne, što svakako doprinosi njegovoj pristupačnosti, a smještaj u festivalskom kampu također je uključen u prijevoz autobusom. Od petka 19. do nedjelje 21. lipnja domaćine i posjetitelje uveseljavat će dvadesetak bendova i glazbenih kolektiva, sve samih dobro čuvanih tajni regionalne i europske indie, među kojima neki premijerno nastupaju u Hrvatskoj, a neki su već rado viđeni gosti. Ističu se srpske post-punk uzdanice Vvhile, koje u petak sviraju u Zambratiji, pulski bend The Chweger i makedonski PMG Kolektiv, na programu istog dana u American Baru, kao i umaško-riječko-zagrebački DJ Projekt Rubikon koji će prisutne zabavljati do zore.

Jaka glazbena i likovna postava

Subotnja postava podjednako je jaka, s izvođačima poput The Marshmallow Notebooks, Sleepyheads, Pridjevi, rumunjskim gostima The Amsterdams i drugima, dok će u nedjelju festival popodnevnom akustičnom svirkom zatvoriti izvrsni Labinjani The Orange Strips.Nedjeljna sesija jedna je od najljepših na festivalu jer se ekipa nakon tulumarenja u Umagu ponovno vraća u Zambratiju, gdje su se prošle godine kusale dagnje na buzaru i dijelile torte, jer su se među ostalim slavili i rođendani. Ostatak vremena iskorišten je za razgledavanje majstorija uličnih umjetnika kojih će biti i ove godine, a izvodit će ih Miron Milić, Džedaj, Ivan KovačevićSax, Polite BastART i ponovno Stipan Tadić.