Danas počinje Human Rights Film Festival, a ovo je 8 najzanimljivijih filmova koje tamo možete pogledati

Program HRFF-a uključuje igrane i dokumentarne filmove, te gostovanja redatelja

12.04.2015., Zagreb - U kinu Europa svecano je otvoren deveti Festival Tolerancije, na koje je doslo mnostvo uglednika iz politickog i kulturnog zivota grada. Festival je otvorila zamjenica gradonacelnika Vesna Kusin.
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Pregled najnovijeg angažiranog filma dogoditi će se na 13. izdanju Human Rights Film Festivala, koji će se održati od danas do 13. prosinca u kinu Europa u Zagrebu, te od 10. do 13. prosinca u Art-kinu u Rijeci.

Glavni filmski program uključuje niz igranih i dokumentarnih filmova najnovije svjetske produkcije, a uz to festival će imati i dosta popratnog sadržaja u vidu brojnih gostiju s kojima će publika moći razgovarati nakon filmskih projekcija.

Pored britanskog redatelja Seana McAllistera, na festivalu će gostovati i s redateljem i vizualnim umjetnikom Slobodanom Šijanom, autorom filmova poput “Ko to tamo peva” i “Maratonci trče počasni krug”. HRFF će posjetiti i Dubravka Ugrešić, nagrađivana književnica, prevoditeljica i esejistica koja preispituje pitanje identiteta te problematizira egzil.

Uz brojne dokumentarce na festivalu će se prikazati i selekcija igranih filmova, a mi smo izabrali nekoliko najzanimljivijih naslova iz obje kategorije.

1. Sirijska ljubavna priča

Film koji će večeras otvoriti Human Rights Film Festival je priča o ljubavnom odnosu sirijske lijeve aktivistice protiv Assadova režima i palestinskog aktivista, te o njihovom bijegu iz Sirije. Britanski redatelj Sean McAllister je na ovom filmu radio pet godina, a dobio je nagradu žirija na međunarodnom festivalu Sheffield Doc/Fest.

2. Biserno dugme

“Biserno dugme” redatelja Patricija Guzmana ove je godine na Berlinaleu osvojilo nagradu za najbolji scenarij. Film se bavi diktatorskom vladavinom generala Augusta Pinocheta u Čileu.

3. Lampeduza zimi

Festivalskom temom “Bez doma” bavi se i ovaj film, ali iz druge perspektive. Redatelj Jakob Brossman se odlučio fokusirati na Lampeduzu, talijanski otok u Sredozemlju gdje se nalazi jedan od najvećih prihvatnih centara za izbjeglice i imigrante u Europi. Film prikazuje komplicirani odnosi između lokalnih stanovnika i izbjeglica, te njihovu stalnu borbu za dostojanstvo.

4. Groblje raskoši

Tajlandska drama o grupi vojnika koje je uhvatila neobična bolest spavanja najnoviji je film nagrađivanog redatelja Apichatponga Weerasethakula.

5. Hotline

https://vimeo.com/142218382

Film izraelske redateljice Silvine Landsmann prikazuje veliku i neugodnu borbu za zaštitom i unaprijeđenjem prava afričkih tražitelja azila u Tel Avivu.

6. Braća

Dokumentarac “Braća” redatelja Wojciecha Starona govori o braći Poljacima koji se nakon više desetljeća u sovjetskom izgnanstvu vraćaju u svoju domovinu. Film je s pauzama sniman u periodu od sedam godina.

7. U tranzitu

Ovaj dokumentarac govori o putovanju po najdužoj željezničkoj trasi u Americi nazvanoj Empire Builder. “U tranzitu” je nagrađen posebnim priznanjem žirija na Tribeca Film Festivalu.

8. 1001 noć

Ovaj film u tri dijela mnogi smatraju kao jedan od najambicioznijih uradaka u svijetu autorskog filma, a režirao ga je Portugalac Miquel Gomes.