Danas počinje Reli po galerijama, a mi smo s jednom galeristicom malo porazgovarali o čemu se točno radi

Radi se o zanimljivoj inicijativi koja ljude polako upoznaje s galerijskom scenom

FOTO: Facebook

Danas u Zagrebu počinje treći po redu Reli po galerijama. “Reli po galerijama kulturna je manifestacija čiji je cilj umrežavanje galerija kako bi se još kvalitetnije promovirao vrlo kvalitetan sadržaj u tim izlagačkim prostorima”, rekla nam je Nela Simić, vlasnica galerije Pikto koja će, uz ostalih 14 zagrebačkih galerija koliko ih se pridružilo ovoj manifestaciji, sudjelovati u proljetnom Reliju.

Ova hvale vrijedna inicijativa krenula je, inače, kako bi se usmjerilo više pažnje na galerije koje su, za razliku od ostalih kulturnih institucija, dosad većinom bile dosta strane većem dijelu publike. No, organizatori se nadaju da će ovim umrežavanjem i bogatim popratnim sadržajima uspjeti zainteresirati Zagrepčane (a od ove godine i Riječane) za dosta šarolike sadržaje koje nude tijekom cijele godine.

“Sretni smo što nam se u trećem Reliju po galerijama pridružila i Rijeka sa svojih 12 galerija”, rekla je Simić referiravši se na činjenicu da od ove godine u Reliju sudjeluje i Rijeka. “Želja nam je proširiti događanje na sve veće hrvatske gradove, a u jesenskom Reliju bi nam se trebao pridružiti i Split”, dodaje.

Ovaj Reli donosi i neke nove stvari

No, zanimljivo je da se od ovog Relija mijenja i način osvajanja Povelje časti – priznanja koje se dodijeljuje ljudima koji uspiju obići sve galerije uključene u Reli.

“Posjetitelji u prvoj galeriji od koje krenu u obilazak uzimaju mapu i zatim u svakoj galeriji skupljaju naljepnice koje lijepe na lokacije”, pojašnjava Simić. “Oni koji uspiju skupiti sve naljepnice, tj. posjetiti sve galerije, donose mapu na završnu lokaciju u The Beertija pubove u Rijeci i Zagrebu i tamo osvajaju Povelje časti za poseban doprinos u kulturi.”

Dosta dobra posjećenost Relija

Kaže da su te povelje su dosta zabavan i interaktivan način da galeristi posjetiteljima pokažu koliko je njihovo sudjelovanje važno jer bez posjetitelja sadržaj nema smisla. No, ističe da je dosta teško izmjeriti točan broj posjetitelja.

“Prošle godine dodijelili smo 37 povelja što znači da je toliko ljudi uspjelo posjetiti sve galerije, ali očekujem da bi ove godine u programima moglo sudjelovato oko 3.000 ljudi”, dodala je vlasnica galerije Pikto.

Što ne biste trebali propustiti

Kao što smo rekli, programi koje pojedine galerije nude dosta su različiti s obzirom na to da svaka galerija svoj program osmišlja individualno, ali po gradu se priča da bi najzanimljiviji sadržaji ipak mogli biti one koje je osmislio Street art studio Lapo Lapo koji se nalazi na adresi Ilica 50.

Svi programi počinju u 17 sati, traju do 22 sata, a mi bismo vam svakako preporučili da svratite do galerije Pikto u Branimir centar gdje ćete moći istražiti kako četiri mlade umjetnice koje djeluju kroz udrugu Noj Art doživljavaju spoj vizualnog i multimedijalnog. Zanima li vas, pak, što ostale galerije nude, detaljan program provjerititi možete OVDJE.