Nekad je nužno odabrati stranu

Danas počinju Gavelline večeri pa smo porazgovarali s organizatorom i izlistali sve što planiramo gledati

Ove godine gledat ćemo 11 predstava iz zemlje i regije

U zagrebačkom kazalištu Gavella danas počinju 31. Gavelline večeri. Radi se o kazališnom festivalu koji posljednjih 30 i nešto godina predstavlja najbolje domaće, a od 2014. i najbolje regionalne dramske predstave.

Ovogodišnji program Gavellinih večeri predložili su, za razliku od dosadašnje prakse kad je to radio festivalski selektor, Gavellin ravnatelj Boris Svrtan, dramaturg Dubravko Mihanović i izvršna producentica Sonja Kovačić.

U program Festivala ušlo je 11 predstava

“Progam već dvije godine predlaže Programsko vijeće Gavellinih večeri koje je oformljeno na moju inicijativu”, rekao nam je Boris Svrtan u razgovoru. “Ovo rješenje pokazalo se operativno mnogo spretnije s obzirom na to da smanjuje troškove organizacije.”

No, istaknuo je kvaliteta predstava i dalje ključni faktor pri selekciji. “Pogledali smo oko 40-ak predstava, što uživo što putem video zapisa, i na kraju odabrali 11 najboljih.” A kroz sve se predstave, kaže, provlači ideja politički angažiranog kazališta.

Svrtan otvara prostor za mlade talente

Festival će, kako nam je rekao Gavellin ravnatelj, u subotu otvoriti predstava Duh koji hoda iz Novog Sada, no u nekoliko je navrata naglasio kako se osobito ponosi off-programom Gavelladu u kojem će se gledateljima predstaviti studenti Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

“Radi se o prirodnoj vezi između te dvije institucije s obzirom na to da je obje osnovao Branko Gavella. Taj je odnos u posljednje vrijeme, doduše, zamro zbog restrikcije zapošljavanja, no trudimo se to promijeniti.” Otkrio nam je i kako uskoro priprema otvaranje male scene kako bi svoje kazalište u još većoj mjeri otvorio mladim talentima.

Zanimljiv žiri

Što se pak tiče samog programa, naš je sugovornik istaknuo da će nakon svake predstave uslijediti okrugli stol koji će svake večeri voditi drugi glumac iz Gavellinog ansambla uključujući, između ostaloga, Pericu Martinović, Anju Šovagović Despot, Igora Kovača i Ozrena Grabarića.

A dotakli smo se kratko i financija. Svrtan nam je tako ispričao kako Festival raspolaže s točno 230.000 kuna, od kojih je Gavelli grad dao 200.000 dok je Ministarstvo kulture festival dotiralo s 30.000 kuna. “Trudimo se publici u okviru svojih mogućnosti ponuditi presjek najboljih predstava s ovih prostora. Jer, bez obzira na političku sliku, kultura je ta koja mora premošćivati granice.”

Na kraju festivala dodijelit će se i četiri nagrade – ona za najbolju mušku i žensku glumu, režiju te predstavu u cjelini. “Jako smo sretni što smo ponovno uspjeli oformiti žiri u sastavu od jednog redatelja, glumca i dramaturga. Tako će ove godine nagrade dodjeljivati Vito Taufer, Linda Begonja i Tomislav Zajec.”

1. Duh koji hoda (Prometejev put)

duh4_galleryfull

U Gavelli uvijek rado viđen makedonski redatelj Aleksandar Popovski vraća se u Frankopansku s predstavom Duh koji hoda nastalu prema tekstu Dejana Dukovskog. Radi se o slojevitoj i kompleksnoj drami koja na pozornicu donosi kombinaciju Scorseseovog Taksista i Shakespeareovog Hamleta.

Glavne uloge tumače Nenad Pećinar, Dušan Jakišić, Milorad Kapor i Igror Pavlović. Scenografiju potpisuju Tadžiser Sevinć i Saša Senković dok je kostime osmislila Marina Sremac. Predstava je nastala u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad i Centra za razvoj vizuelne kulture Srbija.

Predstava je na rasporedu u subotu, 1. listopada, igra u Gavelli, a počinje u 19:30.

2. Hinkemann

hinkemann4_galleryfull

Tollerovog Hinkemanna postavio je prošle godine mladi srpski redatelj Igor Vuk Torbica u zagrebačkom ZKM-u i pokupio pohvale kako kritike tako i publike. U središtu drame nalazi se kastrat Eugen Hinkemann koji se s ratišta vraća svojoj posrnuloj ženi Greti koja ga vara s njegovim prijateljem.

U predstavi igraju Rakan Rushaidat, Mia Biondić, Frano Mašković, Doris Šarić Kukuljica i mnogi drugi. No, prema mišljenju kritike najviše se možda ipak ističe Ozren Grabarić koji je po mnogima ulogom Majstora ceremonije napravio najbolji posao u svojoj karijeri.

Predstava je na rasporedu u nedjelju, 2. listopada, igra u ZKM-u, a počinje u 20:00.

3. Julije Cezar

Studenti Glume zagrebačke Akademije dramske umjetnosti predstavit će se u Gavelli Shakespeareovom predstavom Julije Cezar u režiji Krešimira Dolenčića i Ivice Boban. Ova drama, iako vremenski postavljena u doba Rimskoga carstva, aktualna je zbog tema poput politički motiviranih atentata, krvave borbe za vlast, urota, ratova među dojučerašnjim saveznicima, izdaje ideala u korist moći, slave i novca…

U predstavi igraju Mateo Videk, Borna Galinović, Karlo Mlinar, Lucia Stefania Glavich Mandarić, Robert Budak, Matija Šakoanja i Tena Belčić.

Predstava je na rasporedu u ponedjeljak, 3. listopada, igra u Gavelli, a počinje u 18:00.

4. 3 zime

3zime2_galleryfull

Drama Tri zime glasovite hrvatske dramaturginje Tene Štivičić praizvedena je u Londonu. Kratko nakon toga na pozornici ljubljanskog kazališta MGL postavila ju je Barbara Hieng Samobor. Štivičić kroz tri generacije žena progovara o povijesti hrvatskog društva dotičući se triju ključnih trenutaka: kraj Austrougarske, uspon i pad komunizma te tranziciju u demokraciju.

Igraju, između ostalih, Jana Zupančič, Tjaša Železnik, Ajda Smrekar, Jernej Gašparec i Jette Ostan Vejrup. Tekst je na slovenski prevela Alenka Klabus Vesel, scenografiju je osmislio Darjan Mihajlović Cerar dok kostime potpisuje Leo Kulaš.

Predstava je na rasporedu u ponedjeljak, 3. listopada, igra u ZKM-u, a počinje u 20:00.

5. Nad grobom glupe Europe

nad_grobom3_galleryfull
Drazen Sokcevic

Predstava Nad grobom glupe Europe nastala je prema motivima Krležine Hrvatske rapsodije koji je sudbinu naše nacije u tom djelu prikazao kao sudbinu jednog vagona koji se više ne kreće po tračnicama, već odlazi u beskraj.

Predstavu je u riječkom HNK-u režirao Sebastijan Horvat, dramatugiju je preuzeo Milan Marković Matthis dok su kostime, odnosno scenu radili Belinda Radulović i Jürgen Kirner. Igraju Dražen Mikulić, Dean Krivačić, Leon Lučev, Tanja Smoje, Jelena Lopatić i drugi.

Predstava je na rasporedu u utorak, 4. listopada, igra u Gavelli, a počinje u 19:30.

6. Mriješćenje šarana

saran1_galleryfull
Igor Mandic

Mriješćenje šarana autora Aleksandra Popovića najavljuje se kao komad o prijelomnim povijesnim trenucima, političkim previranjima i velikim društvenim promjenama koje se paralelno događaju u jednoj kući, unutar mješovite obitelji malih građana i seljaka koji se međusobno bore za vlast i prevlast.

Popovićev tekst inscenirao je za beogradski Atelje 212 redatelj Milan Nešković, a glavne je uloge povjerio Svetozaru Cvetkoviću, Hristini Popović, Viktoru Saviću i Nemanji Oliveriću. Dramturgiju potpisuje Jelena Mijović, scenu Vesna Popović, a kostime Marina Medenica.

Predstava je na rasporedu u srijedu, 5. listopada, igra u Gavelli, a počinje u 19:30.

7. Prosjačka opera

opera1_galleryfull
Picasa

Prosjačka opera Johna Gaya napisana je 1728. godine kao kritika Walpoleove vlade, najkorumpiranje vlade u engleskoj povijesti. Vrijeme Walpoleove vlasti je vrijeme raslojavanja društva na ekstremno bogate i ekstremno siromašne. S jedne strane imate raskoš i sjaj, s druge strane – glad i bijedu.

Predstava je nastala u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo, režirao ju je Kokan Mladenović, a igraju Andrea Aković, Darja Badnjević, Amina Begović, Mak Čengić i Vedran Đekić. Kostime potpisuje Tatjana Radišić, a scenu Marija Kalabić.

Predstava je na rasporedu u četvrtak, 6. listopada, igra u Gavelli, a počinje u 19:30.

8. Kao na nebu

kao_na1_galleryfull

Švedski kino-hit Kao na nebu Kaya Pollaka, priča je o Danielu, međunarodno uspješnom dirigentu koji se, zasićen i izmoren dugogodšnjim napetostima kakve donosi život vrhunskog glazbenika, vraća u svoje rodno mjesto, u potrazi za mirom i izolacijom.

Tekst je u Gavelli postavio Rene Medvešek, dramatugiju potpisuje Dubravko Mihanović, scenografiju Tanja Lacko, a kostime Hana Letica. Igraju Ozren Grabarić, Slavica Knežević, Sven Šestak, Siniša Ružić i Hrvoje Klobučar.

Predstava je na rasporedu u petak, 7. listopada, igra u Gavelli, a počinje u 19:30.

9. Proletio je tihi anđeo

proletio_je3_galleryfull

Proletio je tihi anđeo temelji se na motovima Čehovljevog Galeba. Radi se o još jednom projektu studenata Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Realizaciju predstave nadgledali su Tomislav Pavković i Ozren Prohić. Režirala je Tamara Damjanović, a igraju Mia Anočić-Valentić, Ugo Korani, Petra Svrtan, Ivan Čuić, Karlo Mrkša i Vini jurčić.

Predstava je na rasporedu u ponedjeljak, 10. listopada, igra u Gavelli, a počinje u 17:30.

10. Tri zime

trizime1_galleryfull

Nakon slovenske produkcije drame Tri zime Tene Štivičić gledat ćemo i onu zagrebačkog HNK-a u režiji Ivice Buljana. Buljan je ponovno surađivao sa svojim stalnim suradnicima, kostimografkinjom Anom Savić Gecan i scenografom Aleksandrom Denićem. Dramaturgiju potpisuje Mirna Rustemović.

U predstavi igraju Alma Prica, Ksenija Marinković, Nina Violić. Mislav Čavajda, Mada Peršić, Silvio Vovk, Dragan Despot i mnogi drugi.

Predstava je na rasporedu u ponedjeljak, 10. listopada, igra u HNK-u, a počinje u 19:30.

11. Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali

mi_smo2_galleryfull

Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali je drama koja koncept role play-a, kao i sve druge narativne tehnike kojima se koristi, kako monološke, tako i dijaloške, pa i jezik sam, izvrće u njihove suprotnosti i pokazuje nemogućnost jednostavnog pokušaja – ispričati vlastiti život nepoznatoj osobi tijekom jedne večeri.

Mirjana Karanović osmislila je dramu Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali za BNP Zenica, a u njoj i igra uz kolegu Enesa Salkovića. Scenografiju i kostime potpisuje Sabina Trnka.

Predstava je na rasporedu u utorak, 11. listopada, igra u Gavelli, a počinje u 19:30.